Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI TERMIN

Ovu subotu dođite na Vozi Eko 2020, najuzbudljivije ekološko natjecanje u vožnji automobila

Vozi Eko
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/5
04.06.2020.
u 10:14

Nakon odgode zbog korona virusa, Vozi Eko 2020. projekt održat će se 29.8. i donosi nova uzbuđenja te podržava sigurnu i ekološku vožnju.

Nakon odgode natjecanja zbog pandemije korona virusa, Vozi Eko 2020. vraća se u novom terminu. Nakon ljetnih radosti, 29.8. od 14 do 20 sati čeka nas, kao i prošlih godina, još jedna auto moto poslastica. Mjesto događanja ostaje isto, parking ispred shopping centra Westgate, ispred ulaza broj 3, gdje ćemo tražiti najboljeg eko vozača 2020. godine.

Večernji list već petu godinu zaredom organizira Vozi Eko, natjecanje u sigurnoj i ekološkoj vožnji čiji je cilj promicanje sigurnosti u prometu i svijesti o okolišu. Cilj projekta ostaje isti kao i prethodnih godina, promovirati ekološku i sigurnu vožnju među našim čitateljima i širom publikom, a dodatni naglasak je stavljen na važnost sigurnosti pješaka na cesti tijekom školske godine, sudionike u prometu tijekom turističkih sezona i važnost sigurne vožnje motociklista te ponašanje ostalih sudionika u prometu u interakciji s motociklistima i biciklistima.

Osim vožnje i uzbudljivog natjecanja, posjetitelje čeka i pregršt događaja koje su osigurali partneri projekta:

  • EKO MOBILIS (sudac i moderator natjecanja)
  • MUP (presretač, bicikl, „pijane naočale“, alkotest)
  • PP ZAPREŠIĆ (edukacija mlađih, vatrogasna vježba)
  • MUZEJ AUTOMOBILA FERDINAND BUDICKI (izloženi oldtimeri),
  • CVH (stanica za tehnički pregled),
  • HEP
  • RENAULT (električni automobil)
  • DVD Zaprešić (demonstracija rada kroz vatrogasnu vježbu i opis funkcioniranja)
  • Baby center (edukacija u sigurnom postavljanju autosjedalica)
  • Maskote.hr (vožnja akumulatorskim automobilima za najmlađe)

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Mjesto događanja je kao i prošle godine, ispred Westgate shopping centra, koncept natjecanja će biti objavljen uz prijavu, kao i najava iznenađenja koja čekaju sve posjetitelje. Pobjednika, te drugo i treće plasiranog očekuju bogate nagrade, kao i svake godine.

Kako nam je bilo prošle godine?

Kako bi osvojili vrijedne nagrade, natjecatelji su morali pokazati svoje vozačko umijeće ispred Westgate shopping centra (Ulaz 3) i u najkraćem vremenu proći zadani poligon spretnosti. Svaki je natjecatelj, nakon probne vožnje, vozio dva puta. Prvi put u električnom Renaultu Zoe, nakon čega su s Renault Meganeom vozili 15-ak minuta, što štedljivije i sigurnije. Vještine svakog natjecatelja, vrijeme vožnje i poštivanje pravila pod budnim okom pratio je stručni tim.

Sadržaja nije nedostajalo za sve uzraste, gužva se stvarala oko štanda MUP-a gdje su njegovi predstavnici pokazivali parkirani presretač koji doseže brzinu i do 300 kilometara na sat, ali i ne toliko često viđenu verziju – bicikl. Atrakcija su bile i tzv. pijane naočale, koje prikazuju kako osoba vidi nakon dva-tri gemišta. Nešto dalje, posjetitelji su mogli saznati kako pravilno montirati autosjedalicu, a istrošenost amortizera mogla se testirati kod tvrtke Tokić. Kako izgleda prevrtanje u autu, posjetitelji su mogli iz prve ruke doživjeti u HAK-ovu automobilu koji simulira okretanje. A da su takvi projekti iznimno važni potvrdili su i djelatnici Centra za vozila Hrvatske, koji sudjeluje u projektu od 2016. godine.

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Pobjednik među 20 natjecatelja se vratio kući sa 6.000 kuna i polugodišnjom pretplatom na Večernji list, a da na kraju dana ne bi bilo gladnih, posjetiteljima i natjecateljima su na dohvat bile plate i osvježenja.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije