Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Troškovi

Nije svejedno gdje točite: evo gdje je gorivo jeftinije

benzin
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
01.08.2017.
u 10:42

Razlike u cijenama goriva na postajama istih naftnih kompanija postoje i ovise o tome gdje tankate no, srećom, nisu značajne

Biste li trebali puniti gorivo prije ili tijekom putovanja? Iz praktičnih razloga logičan je odgovor – prije putovanja. Na lokalnoj benzinskoj postaji ili na autocesti? Ovisi kakvim budžetom za godišnji odmor raspolažete, no takva i slična pitanja neće vam ga ugroziti. Međutim, dobro je znati da razlike u cijenama goriva istih naftnih kompanija postoje te ovise o odabranoj benzinskoj postaji.

Nećete, primjerice, platiti jednak iznos za 50 litara benzina ili dizela na nekoj od zagrebačkih postaja Ine i onoj kod Zira (neposredno prije tunela Sv. Rok) – na Ziru ćete platiti 6 kuna više, neovisno o tome točite li Eurosuper BS 95 ili Eurodizel BS Class. Razlike u cijeni, s druge strane, postoje i kod svake druge naftne kompanije na hrvatskom tržištu. Tifon, Crodux, Petrol i Lukoil također imaju nešto više cijene na autocestama i obalnim benzinskim postajama, no zanimljivo je da su razlike u cijeni najmanje upravo kod slovenskog Petrola.

Kolike su, zapravo, razlike u cijenama? Cijene goriva na autocestama načelno su nešto više nego, primjerice, u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima – i to uglavnom između 10 i 18 lipa po litri (ovisno o gorivu). Osim kod goriva, razlike u cijenama postoje i među pićima i grickalicama. Pola litre Coca Cole, primjerice, na Tifonu Jasenice platit ćete jednu kunu više nego na Tifonu u zagrebačkom Buzinu. Na spomenutoj Ini kod Zira pola litre Jane platit ćete 1,7 kune više nego na Ini u Zagrebu, a kunu više platit ćete i Crvenkine Jaffa kekse ili Franckov Čipi Čips. Na Croduxu Janjče, recimo, spomenutu Coca Colu platit ćete gotovo kunu i pol više nego na Croduxu u Zagrebu. Sve su to male razlike koje nikome neće narušiti godišnji odmor, no ipak ih valja biti svjestan.

Komentara 2

MA
Marvin
17:28 01.08.2017.

meni je bitna ķvaliteta goriva a ne cijena to gorivo ja stavljam u svoj auto koji me treba odvesti od A do B .

BR
brancro
20:32 01.08.2017.

I koje je najkvalitetnije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije