Naslovnica Auti Automobili

Nije svejedno gdje točite: evo gdje je gorivo jeftinije

Razlike u cijenama goriva na postajama istih naftnih kompanija postoje i ovise o tome gdje tankate no, srećom, nisu značajne
01. kolovoza 2017. u 10:42 2 komentara 2229 prikaza
benzin
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Biste li trebali puniti gorivo prije ili tijekom putovanja? Iz praktičnih razloga logičan je odgovor – prije putovanja. Na lokalnoj benzinskoj postaji ili na autocesti? Ovisi kakvim budžetom za godišnji odmor raspolažete, no takva i slična pitanja neće vam ga ugroziti. Međutim, dobro je znati da razlike u cijenama goriva istih naftnih kompanija postoje te ovise o odabranoj benzinskoj postaji.

Lučko kolona Savjeti 7 stvari koje morate provjeriti na autu prije duljeg putovanja

Nećete, primjerice, platiti jednak iznos za 50 litara benzina ili dizela na nekoj od zagrebačkih postaja Ine i onoj kod Zira (neposredno prije tunela Sv. Rok) – na Ziru ćete platiti 6 kuna više, neovisno o tome točite li Eurosuper BS 95 ili Eurodizel BS Class. Razlike u cijeni, s druge strane, postoje i kod svake druge naftne kompanije na hrvatskom tržištu. Tifon, Crodux, Petrol i Lukoil također imaju nešto više cijene na autocestama i obalnim benzinskim postajama, no zanimljivo je da su razlike u cijeni najmanje upravo kod slovenskog Petrola.

Kolike su, zapravo, razlike u cijenama? Cijene goriva na autocestama načelno su nešto više nego, primjerice, u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima – i to uglavnom između 10 i 18 lipa po litri (ovisno o gorivu). Osim kod goriva, razlike u cijenama postoje i među pićima i grickalicama. Pola litre Coca Cole, primjerice, na Tifonu Jasenice platit ćete jednu kunu više nego na Tifonu u zagrebačkom Buzinu. Na spomenutoj Ini kod Zira pola litre Jane platit ćete 1,7 kune više nego na Ini u Zagrebu, a kunu više platit ćete i Crvenkine Jaffa kekse ili Franckov Čipi Čips. Na Croduxu Janjče, recimo, spomenutu Coca Colu platit ćete gotovo kunu i pol više nego na Croduxu u Zagrebu. Sve su to male razlike koje nikome neće narušiti godišnji odmor, no ipak ih valja biti svjestan.

tunel Korisni savjeti Vožnja u tunelu: evo na što trebate paziti Tesla Da ili ne? Automobilom na struju duža putovanja još uvijek avantura putovanje Savjeti za putovanje Evo na što trebate paziti da sretno stignete na odredište
r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • brancro:

    I koje je najkvalitetnije?

  • Marvin:

    meni je bitna ķvaliteta goriva a ne cijena to gorivo ja stavljam u svoj auto koji me treba odvesti od A do B .