Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurnost djece

Čak i nakon manjeg sudara, dječja je autosjedalica za smeće!

Kiara
Sandra Mikulčić
11.01.2011.
u 06:00

Zbog rupe u propisima, autosjedalicu osiguravatelji smatraju oštećenom tek kada su oštećenja vidljiva

Osim što je Zakon o sigurnosti prometa na cestama navodi kao jedini zakonit i ispravan način prijevoza djece u automobilu, autosjedalicu i zdrav razum pretpostavlja kao neizostavnu. Bez autosjedalice u automobilu dijete nema što tražiti, to je bar jasno svakom savjesnom vozaču i roditelju.

Na testiranje proizvođaču

Mnogi, pak, ne znaju da autosjedalicu iz automobila koji je sudjelovao u prometnoj nesreći treba baciti u smeće i zamijeniti je novom, čak ako na njoj nema vidljivih oštećenja. Jer, i zbog manjeg sudara na plastici mogu nastati mikrooštećenja koja sjedalicu čine nesigurnom. Oni koji tu informaciju znaju ipak se upuštaju u borbu s vjetrenjačama kad od osiguranja treba dobiti novac za nju. Naime, autosjedalicu osiguravatelji smatraju oštećenom kada se na njoj utvrde oštećenja.

Mikrooštećenja se ne mogu utvrditi golim okom, a slanje sjedalice na testiranje proizvođaču – koji usprkos općoj preporuci da se sjedalica nakon sudara ne upotrebljava eventualno nakon pregleda može izdati potvrdu da se sjedalica i dalje koristi – većina si roditelja ne može priuštiti. Pravilo o zamjeni sjedalice novom vrijedi bez obzira je li u trenutku sudara u sjedalici bilo dijete, ili se ona prevozila prazna. Ako je ista sjedalica sudjelovala u više od jedne nesreće, nemate o čemu dvojiti, niti su vam testiranja potrebna – morate je zamijeniti novom, kako se u nekoj novoj kritičnoj situaciji ne bi raspala pod djetetom.

Novac ili potpisana izjava

Trošak od 500 do 3500 kuna – koliko, ovisno o vrsti i kvaliteti, stoji nova sjedalica – mnogima je previsok, no naš je stav da sigurnost djeteta nema cijenu. Ako niste uspjeli natjerati osiguranje da vam nadoknadi trošak autosjedalice, a sami ne možete kupiti barem najjeftiniju novu autosjedalicu za dijete, nemojte dijete prevoziti automobilom.

Kako biste si popravili izglede za dobivanje odštete, kontaktirajte proizvođača autosjedalice pa odštetnom zahtjevu priložite i izjavu proizvođača o nužnosti zamjene autosjedalice. Budite uporni u zahtjevu da dobijete novac za novu sjedalicu. S druge strane stoji vam tek procjenitelj osiguravajuće kuće – jer upravo o njegovoj procjeni ovisi hoće li se osiguravatelj protiviti isplati ili ne. Na žalost, mnogi procjenitelji smatraju da je sjedalica ispravna ako ne vide da je oštećena. U tom slučaju, inzistirajte da vam osiguranje izda pismenu potvrdu da je sjedalica ispravna.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar condor
condor
08:13 11.01.2011.

Admine - molim Vas deletirajte ove neumjesne komentare !

SA
samuel
07:38 11.01.2011.

tekst je besmislen, po tom kriteriju svaki put kada položite sjedalicu na pod i pri tome malo udarite trebali bi zamijeniti sjedalicu. nadalje, mikrooštećenja koje autor spominje uglavnim nastaju zamorom materijala a ne jednim udarcem. to ti je kad novinar piše o problemima materijala, strojarstvu itd... sigurnost djece da, besmislice ne.

LO
lojtra
07:59 11.01.2011.

Dajte meni jednu nesudarenu molim! I to onu crvenu za sudare do 200 km/h, kažu svi da ne vozim baš najbolje :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije