Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nulta emisija ugljičnih plinova

Električni automobili činili više od polovine novih automobila u Norveškoj u 2017.

Handout of Tesla Motors' mass-market Model 3 electric cars Tesla Motors' mass-market Model 3 electric cars are seen in this handout picture from Tesla Motors on March 31, 2016.   Tesla Motors/Handout via Reuters/File Photo    ATTENTION EDITORS - THIS IMAG
03.01.2018.
u 15:43

Udio električnih i automobila na vodik u ukupnom broju prodanih automobila iznosio je prošle godine 20,9 posto dok je na hibridne modele otpadalo 31,3 posto prodanih

Električni i hibridni automobili činili su prošle godine više od pola novih automobila u Norveškoj, pokazali su u srijedu objavljeni službeni podaci, potvrđujući vodeću ulogu te nordijske zemlje u segmentu prijevoza s nultom emisijom ugljičnih plinova.

Udio električnih i automobila na vodik u ukupnom broju prodanih automobila iznosio je prošle godine 20,9 posto dok je na hibridne modele otpadalo 31,3 posto prodanih automobila, izračunali su u Savjetodavnom vijeću za cestovni promet (OFV).

U 2016. godini udio električnih i automobila na vodik iznosio je 15,7 posto a udio hibridnih modela 24,5 posto.

Norveška je najveći proizvođač nafte u zapadnoj Europi a zacrtali su si ambiciozni cilj da od 2025. godine više neće prodavati nove automobile s motorima s unutarnjim sagorijevanjem.

Za razliku od visoko oporezovanih dizelskih i benzinskih modela, električni automobili uživaju podršku u vidu velikodušnih poreznih poticaja zahvaljujući kojima su relativno cjenovno konkurentni.

Njihovi vlasnici uživaju i u brojnim drugim povlasticama, poput prava na besplatnu vožnju po gradskim prometnicama, uključujući i vozne trake namijenjene javnom prijevozu. Također se mogu besplatno voziti u trajektima, parkirati i puniti vozila na javnim parkiralištima.

Vlasti ipak planiraju postupno smanjiti neke od mjera čije su prednosti i troškovi predmet učestalih kritika.

Prošle su godine tako pokušali ukinuti poreznu olakšicu na kupnju velikih i luksuznih električnih limuzina ali su naknadno odustali od uvođenja "poreza na Teslu" zbog otpora saveznika na desnoj strani političkog centra.

Pogledajte galeriju: Tesla Model 3

Handout of Tesla Motors' mass-market Model 3 electric cars Tesla Motors' mass-market Model 3 electric cars are seen in this handout picture from Tesla Motors on March 31, 2016.   Tesla Motors/Handout via Reuters/File Photo    ATTENTION EDITORS - THIS IMAG
1/14

Komentara 1

BU
BubyZG
11:19 05.01.2018.

Električni automobili i nulta emisija CO2 .... ha, ha, ha ,ha... Tu struju je proizvela termoelektrana na ugljen u Njemačkoj, nuklearka u Francuskoj, plinska elektrana u Finskoj i termoelektrana na naftu u Norveškoj. U svijetu je malo tako velikih laži kao ova priča "Zelenih" o ekološkim električnim vozilima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije