POLITIČKA DRAMA

Salvini sprečava žuto-crvenu vladu jer mu popularnost brzo kopni

Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
Matteo Salvini
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
Matteo Salvini
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
Matteo Salvini
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
Matteo Salvini
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
Matteo Salvini
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
Matteo Salvini
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
Matteo Salvini
24.08.2019.
u 19:13
Politička drama u Italiji dostigla je vrhunac, u nepovjerenju počeli razgovori o koaliciji “zvjezdaša” i socijaldemokrata
Pogledaj originalni članak

U ozračju obostranog nepovjerenja započeli su jučer u talijanskom parlamentu u Rimu pregovori izaslanstava Pokreta 5 zvijezda (M5s) i Demokratske stranke (PD) o programu eventualne žuto-crvene vlade. Istodobno, čelnik Lige Matteo Salvini izjavljuje kako će učiniti sve da spriječi stvaranje žuto-crvene vlade. Izaslanstva predvode predsjednici stranačkih klubova zastupnika i senatora. M5s zastupaju predsjednik “zvjezdaša” u zastupničkom domu Francesco D’Uva i onaj u senatu Stefano Patuanelli, a PD predsjednici stranačkih klubova Andrea Marcucci i Graziano Delrio. Pretpostavlja se i kako bi se zasebno, uskoro, trebali sastati i čelnici stranaka Luigi Di Maio (M5s) i Nicola Zingaretti (PD).

Rok je utorak

Andrea Marcucci drži kako postoje dobri uvjeti za pokretanje dijaloga s M5s.

– Želimo doći do zajedničkog programa u kratko vrijeme (do utorka) kako je zatražio predsjednik republike Sergio Mattarella – kazao je Marcucci.

Kreće se od 10 prijedloga koje je iznio Di Maio nakon razgovora s Mattarellom i pet koja je iznio Zingaretti. Ima dosta razlika među njima, ali osnovno za nastavak bilo kakvog dijaloga Di Maio je postavio smanjenje broja parlamentaraca s 945 na 600. Tijekom dosadašnja tri obvezna glasovanja u parlamentu (dva u Senatu i jedan u Zastupničkom domu), a potrebno je još glasovanje u Zastupničkom domu kako bi se prijedlog pretvorio u zakon, PD je glasao protiv.

Salvini je kazao kako će Liga, kao i u prethodna tri glasanja, biti za smanjenje broja parlamentaraca. PD drži kako uz smanjenje broja parlamentaraca treba donijeti dodatne zakone kao što je promjena izbornih okruga, pa i izborni zakon. Za tako što bi trebalo biti dovoljno vremena, jer će trebati proći još najmanje šest mjeseci do postojanja zakona punovažnim, a možda i održavanje referenduma, pa bi se “greben” između M5s i PD-a oko izglasavanje smanjenja broja parlamentaraca mogao prevladati.

Salvini stvarno pokušava na sve načine spriječiti stvaranje vlade M5s-PD, jer je svjestan da bi njegova sadašnja popularnost s vremenom mogla ishlapiti (po jučerašnjoj anketi popularnost Lige pala je s 38 na 31,2 posto od 6. kolovoza).

Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
Matteo Salvini

Nova igra – “totonomi”

Mattarella je nakon prve runde konzultacija kazao kako je sazivanje prijevremenih izbora potrebno ako parlament nije u stanju formirati većinsku vladu. M5s nije jasno odustao od mogućnosti ponovnog stvaranja vlade s Ligom. To unutar PD-a izaziva nepovjerenje prema novim eventualnim suradnicima u vladi.

– Naša vrata su otvorena, a putovi Lige su beskonačni – poručio je Salvini predstavnicima Pokreta 5 zvijezda, a navodno (poslije je opovrgnuto) ponudio je Di Maiu premijersko mjesto što pokazuje koliko su u Ligi zabrinuti što će pasti u oporbu.

Talijanski listovi pokušavaju “sastaviti” moguću vladu M5s – PD. Sada se kao mogući premijer spominje ekonomist Enrico Giovannini, koji je bio ministar rada u vladi lijevog centra Enrica Lette. Marta Cartabia nije više na prvom mjestu liste mogućih premijera koju sastavljaju novinari i to iz jednostavnog razloga što bi u prosincu trebala postati predsjednicom Ustavnog suda. Takvo prestižno i sigurno mjesto zasigurno neće prokockati nesigurnim premijerskim mjestom. No, nastavlja se tragati za ženom kao premijerkom što bi bilo prvi put u povijesti Italije. Igra se “totonomi” (toto-imena, po imenu sportske nogometne prognoze totocalcio) i imenima mogućih ministara. To je “igra” u kojoj se rijetko pogodi glavni pogodak, odnosno pravo ime premijera ili ministra, ali zabavlja ljude.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BA
Barbasmora
09:01 25.08.2019.

Pa desnicari imaju kratat rok trajanja...ko je sljedeci?