Naslovnica Vijesti Svijet

Conte: Rad moje vlade ovdje završava

On je optužio ministra unutarnjih poslova Salvinija da je "neodgovoran" i da isključivo "gleda vlastiti i interes svoje stranke".
20. kolovoza 2019. u 16:13 49 komentara 4351 prikaza
Giuseppe Conte
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Talijanski premijer Giuseppe Conte rekao je u utorak kako će tijekom današnjeg dana predati ostavku predsjedniku Sergiu Mattarelli. Obraćajući se parlamentu u povodu političke krize rekao je da će nakon parlamentarne rasprave "otići predsjedniku kako bi mu ponudio ostavku".

Matteo Salvini SUKOBI NA VRHUNCU U Italiji se sprema odlazak populističke vlade: Conte će dati ostavku?

"Kriza koja je u tijeku neizbježno potkopava rad vlade, koji završava ovdje", rekao je Conte u govoru u Senatu.

On je optužio ministra unutarnjih poslova Salvinija da je "neodgovoran" i da isključivo "gleda vlastiti i interes svoje stranke".

Također ga je optužio da "izlaže zemlju ozbiljnom riziku", upozorivši napose na opasnost negativnog utjecaja na gospodarstvo.

Rekao je kako je šef Lige pokušavao izvući korist iz rastuće popularnosti u istraživanjima javnog mišljenja i izazvati prijevremene izbore.

Giuseppe Conte GIUSEPPE CONTE Talijanski premijer sucima: Prestanite opravdavati ubojstva žena

Salvini je 8. kolovoza raskinuo savez svoje stranke i Pokreta pet zvijezda (M5S, antisistemski) Luigija Di Maija.

Rekavši da je umoran od svađe sa saveznikom s kojim se napose sporio zbog velikih projekata kao što je izgradnja brze željezničke pruge Lyon - Torino, objavio je da više nema većinu i zatražio raspisivanje izbora već najesen, oslanjajući se na popularnost u anketama (36 do 38 posto potpore).

No Giuseppe Conte, odvjetnik nepoznat široj javnosti, koji je lani preuzeo dužnost predsjednika vlade, zatražio je na to da se postupak provede u parlamentu.

Protiv svakog očekivanja, M5S i oporbena Demokratska stranka (PD) odbili su raspravljati o glasovanju o povjerenju pa sada njihovi političari otvoreno govore o formiranju koalicije između sebe kako bi marginalizirali Salvinija.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • riise:

  Salvini je pravi majstor (što baš i nije često kod "desničara") u tome kako privući pažnju medija, a onda je sve dalje povijest...Liga je 2013.g. na izborima osvojila 4%...danas je njena popularnost na negdje oko 40%...

 • Avatar quousque tandem
  quousque tandem:

  Kakva šteta za čovječanstvo...

 • riise:

  Kako je u tome uspio? Svoj položaj ministra koristio je za jake medijske napade na pro-imigrantske udruge, EU i sindikate...i time je proširio dosege svoje stranke čak i na Jug (gdje je puno glasača Pokreta 5 zvjezdica i ljevice)...