RAT U EUROPI

Lukašenko upozorio: 'Ovo bi moglo izazvati svjetski rat'; Ukrajina tvrdi: 'Rusija uzela 400.000 civila za taoce'

Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: CAITLIN OCHS/REUTERS
Wall Street
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS
Daleep Singh
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS
FILE PHOTO: Kremlin spokesman Dmitry Peskov attends a session of the St. Petersburg International Economic Forum in Saint Petersburg,
Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS
Ukraine's President Zelenskiy addresses the Swedish Parliament via video link
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
25.03.2022.
u 00:15
Čelnici Skupine sedam industrijaliziranih zemalja svijeta (G7) upozorili su Rusiju da ne koristi biološko, kemijsko ili nuklearno oružje u ratu s Ukrajinom
Pogledaj originalni članak

Ruska invazija na Ukrajinu traje već mjesec dana. Unatoč brojnim pozivima i oštrim sankcijama, Rusija i dalje ističe da je riječ o "specijalnoj vojnoj operaciji" kako bi provela "demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine". Američki predsjednik Joe Biden stigao je u Europu gdje je prisustvovao sastanku NATO-a 

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Ključni događaji:

  • Hakerska skupina Anonymous tvrdi da je hakira rusku Središnju banku i da će objaviti u sljedećih 48 sati više od 35.000 dokumenata.
  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za korištenje bijelih fosfornih bombi prilikom svojeg govora čelnicima NATO-a
  • Čelnici G7 upozorili su Rusiju da ne koristi biološko, kemijsko ili nuklearno oružje u ratu s Ukrajinom
  • Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Moskva neće više prihvaćati plaćanje u dolarima i u eurima za isporuku plina Europskoj uniji
  • Čelnici NATO-a dogovorili su da će ojačati obranu na istoku kao odgovor na rusku invaziju

Tijek događaja:

23:51 - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) kaže da joj je Ukrajina rekla da ruske snage granatiraju kontrolne točke u gradu Slavutych. U gradu od oko 25.000 stanovnika žive mnogi radnici nuklearne elektrane u Černobilu, piše BBC. 

Ukrajina je priopćila IAEA-i da granatiranje ugrožava domove i obitelji osoblja u Černobilu i sprječava daljnju rotaciju osoblja.

Rafael Grossi, čelnik IAEA-e, rekao je da je zabrinut zbog razvoja događaja koji dolazi samo nekoliko dana nakon što je osoblju dopušten povratak kući nakon gotovo četiri tjedna bez promjene smjene. Rekao je da će IAEA nastaviti pomno pratiti situaciju.

23:42 - Britansko ministarstvo obrane objavilo je najnovije izvješće obrambenih obavještajnih službi o situaciji u Ukrajini.

Ukrajinske snage pokrenule su napade na vrijedne ciljeve u područjima Ukrajine koja su okupirana od strane Rusije, navode te kao primjer ističu desantne brodove i skladišta streljiva u Berdjansku. 

Ministarstvo obrane predviđa da će Ukrajinci nastaviti ciljati rusku logistiku, uskraćujući im svježe zalihe i smanjujući njihovu sposobnost za napade.

23:19 - Oko 2700 ljudi uspjelo je danas napustiti opkoljeni i uništeni grad Mariupolj, rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

Ona je, piše BBC, optužila Rusiju da je blokirala konvoje humanitarne pomoći u gradu posljednja tri dana. Svjetska zdravstvena organizacija također kaže da nije uspjela doći do Mariupolja.

Rusija je preuzela kontrolu nad dijelovima grada. U jednom takvom području, podijelila je zalihe stotinama stanovnika koji su izašli iz svojih skloništa. 

23:14 - Nedavni zahtjev dostavljen SAD-u odražava rastuću potrebu Ukrajine za američkim projektilima Stinger i protutenkovskim projektilima Javelin. Ukrajina kaže da joj hitno treba 500 od svake vrste - dnevno, prenosi CNN. 

Ukrajina traži stotine više projektila nego što je bilo navedeno na sličnom popisu nedavno dostavljenom SAD-u, navodi izvor koji zna za oba zahtjeva.

Do 7. ožujka, manje od dva tjedna nakon ruske invazije na Ukrajinu, SAD i druge članice NATO-a poslale su oko 17.000 protutenkovskih projektila i 2.000 protuzračnih projektila u Ukrajinu. Od tada, zemlje NATO-a, uključujući SAD, održavaju protok oružja i opreme, čak i dok je Rusija prijetila da će ciljati te pošiljke.

23:01Kanada proširuje sankcije Rusiji, izvijestio je The Kyiv Independent.

Nove sankcije ciljat će na 160 zastupnika ruskog parlamenta te izvoz određene robe i tehnologije u Rusiju, prema uredu premijera Trudeaua.

Kanada će također donirati 50 milijuna dolara dobrotvornim organizacijama koje pomažu Ukrajini.

22:58 - U Kraljevu se obilježio Dan sjećanja na stradale u NATO agresiji, a na obilježavanju je bio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Obilježavanje se održalo na Trgu srpskih ratnika i prisustvovao je osim državnog vrha Srbije, i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. U Beogradu su se pak okupili ratni veterani i narodne patrole koji su organizirali prosvjed na dan početka NATO bombardiranja te su pružili podršku Rusiji.

Foto: Milan Maricic/ATAIMages/PIXSELL
Foto: Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL
Foto: Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL
Foto: Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL
Foto: Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL
Foto: Milan Maricic/ATAIMages/PIXSELL
Foto: Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL
Foto: Milan Maricic/ATAIMages/PIXSELL

>> OPŠIRNIJE

22:35 - Rusija i Ukrajina kažu da su izvršile prvu razmjenu zarobljenih vojnika od početka rata.

Deset ukrajinskih vojnika razmijenjeno je za deset ruskih vojnika, rekli su dužnosnici, prenosi BBC

U odvojenoj razmjeni, 11 ruskih civilnih mornara koji su spašeni s broda koji je potonuo kod Odese zamijenjeno je za 19 ukrajinskih pomoraca s broda koji su zarobili Rusi dok su pokušavali zauzeti Zmijski otok u Crnom moru na samom početku rata.

Ranije ovog tjedna, Rusija i Ukrajina priopćile su da su razmijenile devet ruskih zarobljenika za gradonačelnika Melitopolja, grada na jugoistoku Ukrajine koji je zauzela ruska vojska.

22:25 - Čelnik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko upozorio je da bi poljski prijedlog za raspoređivanje zapadnih mirovnih snaga u Ukrajini mogao izazvati "treći svjetski rat", prenosi The Guardian

Lukašenko, koji je Rusiji dopustio da koristi bjeloruski teritorij za slanje trupa u Ukrajinu, rekao je u četvrtak da će, ako se prihvati prijedlog Poljske, "to značiti treći svjetski rat".

"Situacija je vrlo ozbiljna i vrlo napeta", rekao je Lukašenko, prema izvješću Associated Pressa.

21:49 - Rusija je objavila da NATO svojim planom da postavi četiri dodatne borbene skupine na istočnom krilu te obećanjem da će i dalje pružati potporu Ukrajini pokazuje da želi nastavak sukoba.

>> OPŠIRNIJE

21:12 - Ukrajina je optužila Moskvu za nasilno odvođenje stotina tisuća civila u Rusiju gdje će ih, kako prenosi The Guardian, držati kao taoce. 

Ljudmila Denisova, ukrajinska pravobraniteljica, rekla je da je 402.000 ljudi, uključujući 84.000 djece, odvedeno protiv njihove volje u Rusiju.

Kremlj je dao gotovo identične brojeve za one koji su premješteni, ali je rekao da je riječ o ljudima koji su željeli otići u Rusiju. 

20:50 - Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg smatra da je malo vjerojatno da će doći do punopravnog rata između Rusije i saveza.

Međutim, rekao je kako je situacija na terenu u Ukrajini "izuzetno nepredvidljiva" te da je NATO suočen s novom stvarnošću i mora biti spreman.

19:23 - U granatiranju Mikolajivske oblasti poginule su tri osobe, a 13 je ozlijeđenih, piše The Kyiv Independent te dodaje kako su ruske snage ispalile rakete Tornado na civile u selu Yavkyne. 

19:17 - Američki predsjednik Joe Biden sudjelovao je danas u Bruxellesu na summitima vezanima uz krizu u Ukrajini, a potom se obratio medijima. 

- Prošlo je mjesec dana od početka ruske brutalne invazije Ukrajine - kazao je uvodno. Istaknuo je kako su se SAD i NATO obvezali podržati Ukrajinu te kako oružje SAD-a "upravo ide prema Ukrajini". Također, istaknuo je kako će SAD izdvojiti milijardu dolara za humanitarnu pomoć. 

>> OPŠIRNIJE 

18:09 - Rusija je proglasila crnogorskog diplomata nepoželjnom osobom, kao odgovor na raniju odluke vlade Crne Gore da protjera ruskog diplomata.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je veleposlanika Crne Gore u Moskvi Milorada Šćepanovića i uručilo mu notu o proglašenju njegova suradnika u Moskvi nepoželjnom osobom, prenijeli su mediji u Podgorici.

To je odgovor na protjerivanje ruskog diplomata iz Crne Gore, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva.

Crna Gora je početkom ožujka proglasila ruskog diplomata Viktora Antipinaa “personom non grata”, nakon što je ocijenila da su njegove aktivnosti u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

18:06 - Britanski premijer Boris Johnson naveo je da je Velika Britanija obećala 6000 dodatnih projektila i da će više nego udvostručiti pomoć koju je već pružila Ukrajini.

- Moramo podržati slobodnu i demokratsku Ukrajinu dugoročno - kaže, prenosi BBC. 

- Kao što je i sam predsjednik Zelenski rekao, narod Ukrajine mora pobijediti, a Putin mora propasti. I hoće - naveo je Johnson. 

Britanski premijer isključio je kao opciju zabranu letova iznad Ukrajine, rekavši da bi to uključivalo rušenje ruskih brzih zrakoplova.

- Nijedna zemlja u NATO-u to neće učiniti - kaže i dodaje da NATO želi osigurati projektile za Ukrajinu kako bi se obranila.

18:04 - Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je Rusiju na bilo kakvu upotrebu kemijskog oružja u Ukrajini.

- Sankcije Rusiji već su imale snažan utjecaj i zemlje G7 spremne su dodati još sankcija ako bude potrebno - rekao je.

Odgovarajući na rusku najavu da će se ruska energija sada morati plaćati u ruskim rubljima, Scholz je rekao da su detalji uključujući valutu već fiksirani u ugovorima, prenosi BBC. 

- Njemačka će ove godine započeti izgradnju terminala za uvoz ukapljenog prirodnog plina - rekao je.

Foto: GONZALO FUENTES/REUTERS
Olaf Scholz

17:55 - Čelnici Skupine sedam industrijaliziranih zemalja svijeta (G7) upozorili su Rusiju da ne koristi biološko, kemijsko ili nuklearno oružje u ratu s Ukrajinom, rekli su u priopćenju objavljenom nakon razgovora u Bruxellesu.

- Upozoravamo protiv svake prijetnje upotrebom kemijskog, biološkog i nuklearnog oružja ili srodnog materijala - rekli su.

Sve su zemlje spremne prihvatiti izbjeglice iz Ukrajine, dodaju.

Što se tiče energetike, čelnici su pozvali države koje proizvode naftu i plin da se ponašaju odgovorno i povećaju opskrbu na međunarodnim tržištima, dodajući da OPEC ima ulogu u tome. Također su rekli da će izbjeći zabranu izvoza hrane.

Foto: POOL/REUTERS
G7 summit

Čelnici G7 rekli su da su odlučni nametnuti teške posljedice Rusiji i da su spremni primijeniti dodatne mjere "po potrebi". U zajedničkoj izjavi osudili su rat ruskog čelnika Vladimira Putina i njegovu "neopravdanu, ničim izazvanu i nezakonitu" agresiju u Ukrajini, prenosi CNN

Čelnici G7 pozvali su Bjelorusiju da "izbjegne daljnju eskalaciju i da se suzdrži od upotrebe svojih vojnih snaga protiv Ukrajine", dok su pozvali "sve zemlje da ne daju vojnu ili drugu pomoć Rusiji".

- Narod Rusije mora znati da mi nemamo ništa protiv njih. Predsjednik Putin, njegova vlada i pristaše, uključujući i Lukašenkov režim u Bjelorusiji, nameću ovaj rat i njegove posljedice Rusima i njihova odluka je ta koja ocrnjuje povijest ruskog naroda - naveli su.

17:45 - Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je, nakon sastanka NATO-a, kako je "Rusija sve izoliranija na svjetskoj pozornici". 

Kaže da je od vitalnog značaja izbjeći eskalaciju sukoba i da je zbog toga NATO donio odluku da podrži Ukrajinu, prenosi BBC. 

Ustvrdio je da su zapadne sile spremne pojačati sankcije Rusiji ako bude potrebno te da nastavljaju pokušavati prisiliti primirje.

Upozorio je i na nadolazeću prehrambenu krizu jer su Ukrajina i Rusija velike izvoznice hrane. 

- Situacija će biti još gora za godinu do 18 mjeseci budući da ukrajinski poljoprivrednici ne mogu sijati nove usjeve - kaže. 

Foto: GONZALO FUENTES/REUTERS
Emmanuel Macron

17:21 - Opća skupština UN-a je velikom većinom zatražila pristup pomoći i zaštitu civila u Ukrajini i kritizirala je Rusiju zbog stvaranja "strašne" humanitarne situacije nakon što je Moskva prije mjesec dana napala svog susjeda.

Rezolucija koju su izradili Ukrajina i saveznici dobila je 140 glasova za i pet glasova protiv. Suzdržanih je bilo 38 zemalja.

Protiv su bile Rusija, Sirija, Sjeverna Koreja, Eritreja i Bjelorusija.

17:19 - Čelnici NATO-a dogovorili su da će ojačati obranu na istoku kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine. 

- Aktivirali smo obrambene planove NATO-a, rasporedili elemente NATO snaga za odgovor i smjestili 40.000 vojnika na naš istočni dio - objavili su u zajedničkoj izjavi nakon razgovora u Bruxellesu.

Jens Stoltenberg ranije je rekao da će četiri nove borbene skupine biti poslane u Slovačku, Mađarsku, Bugarsku i Rumunjsku, prenosi BBC

17:04 - Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova na današnjem je brifingu izjavila kako sve vojne operacije u Ukrajini ''idu po planu''. 

''Danas je točno mjesec dana od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Sve ide po planu, a ciljevi vlade bit će i postignuti'', poručila je.

>> OPŠIRNIJE

17:02 - Mjesec dana nakon što je Rusija započela invaziju Ukrajine, neke od scena razaranja u zemlji našle su se na ruskim TV ekranima, uključujući snimke dronova iz opkoljenog južnog grada Mariupolja.

Ipak, umjesto izvještavanja da su zgrade uništene tijekom tjedana ruskog granatiranja, ruski Channel One ustvrdio je da su odgovorni "ukrajinski nacionalisti", piše BBC. 

Ruski dužnosnici i mediji, naime, dosljedno tvrde da ukrajinske snage izvode napade na vlastite gradove.

VIDEO Pogledajte snimku razorenog Mariupolja iz zraka: "Ledeni pakao, s ulicama zatrpanim truplima i ostacima uništenih zgrada"

16:54 - U gradu Izjumu odvijaju se borbe zbog toga što Rusija pokušava povezati napredak postignut u regiji Harkiv sa svojim uporištem na krajnjem istoku zemlje, piše CNN.

Dužnosnik Max Strelnyk rekao je za CNN da je grad "potpuno uništen", a da se žestoke bitke za prevlast nastavljaju. Tvrdi da su ruske trupe zauzele sjeverni dio grada te sada žele i južni kojeg drže ukrajinske oružane snage.

Procijenio je da je u borbama ubijeno više od stotinu osoba. 

- Grad je u potpunoj blokadi. Ruske trupe nikoga neće pustiti ni unutra ni van. Nema hrane, vode ni lijekova - naveo je opisujući situaciju kao humanitarnu katastrofu.

Foto: Google Maps/Screenshot
Grad Izjum

16:42 - Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je ranija izvješća da će produžiti svoj mandat na čelu saveza za još jednu godinu zbog rata u Ukrajini.

Na svom Twitteru poručio je kako je počašćen odlukom šefova država i vlada članica NATO-a te kako će se njegov mandat produžiti do 30. rujna 2023. godine. 

16:40 - Kremlj je priopćio da je ruski milijarder Roman Abramovič odigrao ulogu u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine na samom početku, ali je proces sada u rukama pregovaračkih timova dviju strana.

Ukrajina je od Abramoviča, koji je u Rusiji zaradio bogatstvo u kaotičnom razdoblju postkomunističke privatizacije 1990-ih, zatražila pomoć u posredovanju zbog njegovog porijekla.

"On je sudjelovao u početnoj fazi", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima. "Sada se vode pregovori između dva tima, Rusa i Ukrajinaca."

Rusija i Ukrajina razgovaraju o mirovnom sporazumu, ali pitanje teritorija moglo bi poremetiti pregovore. Razgovori su započeli 28. veljače, četiri dana nakon pokretanja ruske invazije na Ukrajinu.

15:52 - Rusija je u četvrtak optužila Poljsku da pokušava uništiti bilateralne odnose protjerivanjem 45 ruskih diplomata i najavila je oštar odgovor. Ruski veleposlanik rekao je da je Poljska, koja je u srijedu objavila da će protjerati diplomate pod sumnjom da rade za rusku obavještajnu službu, također blokirala bankovne račune veleposlanstva.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su protjerivanja "svjestan korak prema konačnom uništenju bilateralnih odnosa, čije razaranje naši poljski 'partneri' sustavno provode duže vrijeme".

"Rusija neće ostaviti ovaj neprijateljski napad bez odgovora, koji će natjerati poljske provokatore na razmišljanje i povrijediti ih", dodaje se u priopćenju.

15:36 - „Naša predanost Članku 5. je nepobitna“, stoji u deklaraciji NATO-a nakon susreta čelnika njegovih članica u Bruxellesu, a u njoj se isto tako poziva Bjelorusiju da prestane biti sudionik ruske agresije na Ukrajinu te Kinu da prestane širiti lažne narative Kremlja. 

„Nastavit ćemo poduzimati sve potrebne korake kako bi zaštitili i obranili sigurnost savezničkih populacija i svaki centimetar savezničkog teritorija. Naša predanost Članku 5. je nepobitna“, stoji u deklaraciji koju je potpisalo trideset čelnika NATO članica u Bruxellesu.  Spomenuti članak sadrži načelo da je napad na jednu napad na sve članice saveza, a deklaracija je potpisana na dan kad je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovio kako Rusija želi napasti i Poljsku i države Baltika, redom članice Sjevernoatlantskog saveza.

NATO u deklaraciji o „najvećoj prijetnji euroatlantskoj sigurnosti u nekoliko desetljeća“ osuđuje rusku invaziju i poziva ruskog predsjednika Vladimira Putina da odmah povuče rusku vojsku, kao i Bjelorusiju da prestane biti sudionik u tom sukobu. 

15:08 - Sjedinjene Države planiraju primiti do 100.000 Ukrajinaca koji su pobjegli zbog ruske invazije, rekla su dva izvora upoznata s planom, nakon što je mjesec dana bombardiranja pokrenulo najveću izbjegličku krizu u Europi nakon svršetka Drugoga svjetskog rata. Očekuje se da će se ta objava vremenski poklopiti sa sastankom američkog predsjednika Joea Bidena i europskih čelnika u četvrtak radi koordinacije odgovora Zapada na krizu.

Više od 3,5 milijuna ljudi pobjeglo je od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, prema podacima Ujedinjenih naroda. Izvori s kojima je Reuters razgovarao nisu objasnili kako će se Sjedinjene Države nositi s putnom i useljeničkom logistikom.

Neće svi prihvaćeni Ukrajinci proći američki program za izbjeglice, rekao je jedan dužnosnik Bidenove administracije, neki dolaze na osnovi obiteljskih viza ili po nekoj drugoj privremenoj humanitarnoj osnovi. Washington je već rekao da će ubrzati obradu viza za rodbinu američkih državljana i stanovnika te povećati broj osoblja za obradu humanitarnih zahtjeva, po kojima se ljude pušta u hitnim slučajevima i bez vize.

15:00 - Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je NATO savez pristao uspostaviti četiri nove borbene skupine u Slovačkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Mađarskoj.

U izjavi nakon NATO summita, Biden je rekao da je uspostava novih borbenih skupina "snažan signal da ćemo kolektivno braniti i štititi svaki centimetar teritorija NATO-a".

- Od sada do summita NATO-a u lipnju, razradit ćemo planove za dodatne snage i sposobnosti za jačanje obrane NATO-a - rekao je. 

Biden je rekao da će SAD nastaviti podržavati predsjednika Zelenskog i njegovu vladu sa "značajnim i sve većim količinama sigurnosne pomoći u borbi protiv ruske agresije i podržavanju njihova prava na samoobranu".

14:40 - Složili smo se o pružanju dodatne potpore Ukrajini, šaljemo znatnu količinu protutenkovskih i obrambenih sustava kao i značajnu humanitarnu pomoć, rekao je glavni tajnik NATO-a nakon summita u Bruxellesu. Više OVDJE. 

14:09 - Tisuće stanovnika opkoljenog grada Mariupolja "prisilno su deportirani" u Rusiju, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Oleg Nikolenko, glasnogovornik ministarstva, optužio je Rusiju za prelazak "na sljedeću razinu terora".

- Ovo mora prestati - rekao je. 

 

13:55 - Britanski premijer Boris Johnson tvitao je da će Velika Britanija poslati Ukrajini još šest tisuća projektila sa ciljem dodatnog jačanja njihove obrane.

13:50 -  Viši dužnosnici ruske vojske odbijaju pozive svojih američkih kolega još i prije početka ruske invazije na Ukrajinu, kazao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

- Posljednjih mjesec dana, državni tajnik Austin i general Milley su zvali i nastavit će zvati svoje ruske kolege. Ministar Šojgu i general Gerasimov su do sada odbijali pozive. Nastavljamo vjerovati da komunikacija između ruskih i američkih dužnosnika je od kritičke važnosti - kazao je Kirby.

CNN je ranije izvijestio da je Austin zadnji puta razgovarao sa svojim ruskim kolegom 18. veljače, a general Milley razgovarao je pak s ruskim generalom Valerijem Gerasimovim 11. veljače.

13:44 - Gospodarstvo eurozone usporilo je u ožujku pod utjecajem rata u Ukrajini i sankcija Rusiji zbog invazije, koji su pogodili potražnju, povećali troškove kompanija i izazvali nove probleme u nabavi, pokazalo je u četvrtak objavljeno istraživanje.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u ožujku za jedan bod u odnosu na veljaču, na 54,5 bodova, izvijestio je S&P Global, koji je nedavno kupio londonsku tvrtku Markit, autora dosadašnjih izvješća.

Otvaranje gospodarstava nakon ublažavanja pandemijskih ograničenja zasjenili su rat u Ukrajini i sankcije Rusiji, koji su oslabili potražnju, pojačali neizvjesnost, i podigli troškove, uz obnovljene probleme u nabavnim lancima. 

13:14 -  Britanski premijer Boris Johnson je 'najaktivniji' antiruski političar, rečeno je danas u Kremlju na konferenciji za medije

- Što se tiče gospodina Johnsona, vidimo ga kao najaktivnijeg sudionika utrke u antiruskom raspoloženju - izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.

12:49 -  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se čelnicima NATO-a.

- Kako bi spasili ljude i naše gradove, Ukrajina treba vojnu pomoć bez ograničenje. Na isti način na koji Rusija koristi svoj puni arsenal bez ograničenja protiv nas - kazao je i zahvalio se članicama NATO na obrambenoj opremi koja je poslana Ukrajini, no pozvao je na ofenzivno oružje.

- Možete nam dati 1 posto svih vaših aviona. Jedan posto vaših tenkova. Jedan posto! - ustvrdio je.

Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS

Optužio je Rusija da je jutros koristila fosforne bombe. Inače, bijele fosforne bombe su zabranjene Ženevskom konvencijom iz 1977. godine. - Djeca umiru, odrasli umiru - kazao je ukrajinski predsjednik, međutim nije kazao nikakve dodatne detalje o mogućem napadu.

- Savez može spriječiti da Ukrajinci umru zbog ruskog granatiranja, ruske okupacije tako da nam daju svo oružje koje trebamo.

12:42 - Dužnosnik švicarske vlade Erwin Hollinger kazao je da je zbog sankcija u njihovim bankama 'zamrznuto' čak 4,68 milijardi funti imovine ruskih državljana. Očekuju da bi ta brojka mogla još rasti.

- Danas po prvi puta mogu dati indikacije iznosa zamrznute imovine. Do danas smo obaviješteni otprilike o 5,70 milijardi švicarskih franaka - kazao je Hollinger i naveo s novim imenima na popisu sankcija Europske unije može se očekivati kako će taj brojka rasti, piše The Guardian.

12:25 - Više od pola ukrajinske djece, njih oko 4,3 milijuna, moralo je napustiti svoje domove od početka ruske invazije 24. veljače, priopćio je UNICEF u četvrtak. 

„U mjesec dana rata u Ukrajini raseljeno je 4,3 milijuna djece, što je više od pola od 7,5 milijuna procijenjene dječje populacije u toj državi“, navodi se u priopćenju.

12:16 - Slovenski premijer Janez Janša kazao je u razgovoru za CNN da bi u Ukrajini trebalo uspostaviti mirovnu misiju, ali da će to biti moguće tek nakon prekida neprijateljstava, prenose u četvrtak slovenski mediji.

"Tek kad se Ukrajinci obrane bit ćemo u situaciji da govorimo o misiji za očuvanje mira, do onda moramo napraviti sve da pomognemo Ukrajini da se obrani", kazao je Janša u razgovoru za američku mrežu.

12:08 - VIDEO: - Čelni čovjek europske diplomacije: 'Sve će biti odlučeno u sljedećih 15 dana'

12:06 - Gradsko vijeće Mariupolja tvrdi da je tisuće stanovnika četvrti Levoberezhny prisilno deportirano u Rusiju. Navode da je oko 15 tisuća njihovih sugrađana prisilno odvedeno u Rusiju, javlja Sky News.

11:50 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se švedskom parlamentu jutros i kazao im je da Ukrajina zaslužuje biti ravnopravna članica Europske unije.

- Ne borimo se samo za građane Ukrajine, već za europsku sigurnost i pokazali smo da zaslužujemo biti ravnopravna članica Europske unije - kazao je.

11:43 -  Britanska vlada je proširila svoje sankcije na još 65 osoba i organizacija kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Osim zloglasne Warner grupe koja se smatra Putinovom privatnom vojskom, na popisu je i Galina Danilčenko. Rusi su postavili Daličenko kao gradonačelnicu Melitopola, grada na jugoistoku Ukrajine koji su zauzeli.

Ovo je prvi puta da je Velika Britanija stavila osobu pod sankcije zbog suradnje s ruskim snagama u Ukrajini.

11:25 - Na redovnom brifingu za novinare u Moskvi, Kremlj je rekao da su potezi za protjerivanje američkih diplomata iz Rusije bili prisilna mjera. Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Moskvi u srijedu je dobilo popis svojih diplomata koji su proglašeni "personom non grata".

Ruski glasnogovornik Dmitrij Peskov također je potvrdio novinarima da je sankcionirani Roman Abramovič igrao ranu ulogu u mirovnim pregovorima. 

Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS
Dmitri Peskov

- On je sudjelovao u početnoj fazi. Sada su pregovori između dvije momčadi, Rusa i Ukrajinaca - rekao je Peskov. 

Na pitanje zašto ministar obrane Sergej Šojgu neko vrijeme nije viđen u javnosti, novinarima je rečeno da je zauzet Ukrajinom i da sada nije vrijeme za medijske aktivnosti. Peskov je također rekao da većina država članica NATO-a pati od histeričnog i neadekvatnog razumijevanja onoga što se događa u Ukrajini.

11:10 - Britanski premijer Boris Johnson u četvrtak je optužio Rusiju da je ratom u Ukrajini prešla granicu barbarizma i pozvao Zapad na pooštrenje sankcija kako bi se ovaj konflikt okončao.

„Vladimir Putin već je prešao granicu i okrenuo se barbarizmu“, kazao je Johnson novinarima pri dolasku u Bruxelles na izvanredni jednodnevni samit NATO-a, EU-a i zemalja G7. Istaknuo je važnost uvođenja daljnjih sankcija.

„Jako je važno da se ujedinimo kako bi sve ovo što prije završilo. Što strože budu naše sankcije, što više budemo pomagali Ukrajini, ovaj sukob će prije završiti.“

10:43 -  Ruski veleposlanik u Poljskoj izjavio je da je Poljska blokirala bankovne račune veleposlanstva zbog navodnog financiranja "terorističkih aktivnosti", javlja Reuters.

Podsjećamo, Poljska je jučer protjerala 45 ruskih diplomata zbog sumnje da rade za rusku obavještajnu službu. Rusija je te optužbe odbacila, međutim navela je kako će recipročno odgovoriti Poljskoj. 

10:40 -  Ruske snage lansirale su projektile Kalibr iz Crnog mora na predgrađe Harkiva, javlja The Kyiv Independent.

10:25 - Jens Stoltenberg ostat će na čelu NATO-a još godinu dana jer su saveznici odlučili produžiti njegov mandat zbog ozbiljne sigurnosne krize izazvane ruskim ratom u Ukrajini.

>>> OPŠIRNIJE

10:10 - Ruska vojska tvrdi da su zauzeli u četvrtak ukrajinski grad Izjum. Međutim, savjetnica zapovjednika ukrajinske vojske Ljudmila Dolhonovska odbacuje te navode za CNN i tvrdi da 'borbe za grad još uvijek traju'. 

10:07 -  Oružane snage Ukrajine objavile su najnovije operativno izvješće u kojem navode kako je u rat u Ukrajini poginulo oko 15 800 vojnika, srušeno je 108 vojnih aviona i 124 helikoptera. Uništeno je 530 tenkova, 4 broda i 50 bespilotnih letjelica.

Napomena, navedene brojke nemaju neovisnu potvrdu.

 

10:00 -  Bilo kakvo rusko korištenje kemijskog oružja u napadu na Ukrajinu moglo bi dovesti do kontaminacije na teritoriju NATO-a, upozorio je u četvrtak glavni tajnik Jens Stoltenberg.

"Svaka upotreba kemijskog oružja iz temelja bi promijenila prirodu sukoba. Bilo bi to očito kršenje međunarodnog prava, a imalo bi široko rasprostranjene i teške posljedice", rekao je Stoltenberg uoči izvanrednog samita čelnika NATO-a.

"Ozbiljnost upotrebe kemijskog oružja, naravno, postaje još očitija znajući da uvijek postoji rizik od kontaminacije... Mogli bi vidjeti širenje kemijskih agenasa i na teritorij NATO-a", rekao je.

>>> OPŠIRNIJE

9:42 -  Ruska Vlada nema interes da dogovori prekid vatre u Ukrajini s obzirom na to da njihova vojska nije ostvarila svoje vojne ciljeve, izjavio je čelni čovjek europske diplomacije Josep Borrell.

- U ovom trenutku, Rusija ne želi sjesti i išta dogovoriti. Ovo što želi jest okupirati teritorij. Želi okružiti obalu sve do granice s Moldavijom i izolirati Ukrajinu s mora. Želi početi pregovore tek kad postigne poziciju moći.

Foto: Reuters/PIXSELL

Borrell je kazao da će Europska unija i njezini saveznici nastaviti dostavljati vojnu pomoć Ukrajini.

- Važno je da će sve biti odlučeno u sljedećih 15 dana. Ono što će ući u povijest je sposobnost Ukrajinaca da se odupru - kazao je Borrell, prenosi Reuters.

9:33 - Nakon što je na kratko zatvorio pa opet otvorio svoju tvornicu u Moskvi i nakon što ga je ukrajinski predsjednik - u paketu s ostalim francuskim kompanijama koje su nastavile raditi u Rusiji - prozvao zbog 'financiranja ubojstava žena i djece', francuski je Renault objavio da će odmah zatvoriti svoju tvornicu u Moskvi. (S. Mikulčić)

>>> OPŠIRNIJE

9:32 -  Hrvatsku je do sada ušlo 9000 ukrajinskih izbjeglica, rekao je u četvrtak načelnik Sektora za pripravnost i koordinaciju Ravnateljstva civilne zaštite Tomislav Marević.

>>>OPŠIRNIJE

9:29 -  Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je države članice Europske unije da odbiju Putinov zahtjev da se plaća ruski plin i nafta u rublju.

- Ako koja europska zemlja prihvati Putinove sramotne zahtjeve da se nafta i plan plaća u rublju, to će biti kao pomaganje Ukrajini s jedne strane, a s druge pomaganje  Rusima da ubijaju Ukrajince. Pozivam relevantne zemlje da naprave mudar i odgovoran izbor - stoji u tvitu.

Podsjetite se: Video: Putin donio odluku: 'Isporuka našeg plina Europskoj uniji moći će se plaćati samo u rubljima'

 

9:06 -  Ukrajinski ministar poljoprivrede Roman Leschenko je podnio ostavku, a u ovom trenutku nije poznato zašto, javlja Reuters.

Leschenko je jučer izjavio kako će zbog rata biti prepolovljen proljetni urod u Ukrajini. Ukrajina je jedan od najvećih izvoznika žitarica na svijetu.

8:52 - Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk kazala je da je za danas dogovoreno sedam humanitarnih koridora za sigurnu evakuaciju civila iz ukrajinskih gradova. Međutim, Reuters navodi da je jasno istaknula da nije dogovoren sigurni koridor iz Mariupolja.

Kazala je da civili koji pokušavaju napustiti opkoljeni grad mogu pronaći transport u obližnjem gradu Berdyansk. Podsjećamo, Berdyansk je lučki grad pod kontrolom Rusa u kojem je ukrajinska mornarica navodno jutros uništila ruski vojni brod.

8:47 -  Ukrajinska zdravstvena infrastruktura napadnuta je 64 puta otkad je Rusija izvršila invaziju na svog zapadnog susjeda prije mjesec dana, objavio je WHO u četvrtak.

Ti napadi, dva do tri svaki dan, uzrokovali su 15 smrti i 37 ranjavanja, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija. "WHO osuđuje te napade na najsnažniji mogući način".

"Napadi na zdravstvo su kršenje međunarodnog humanitarnog prava, ali uznemirujuće uobičajena taktika rata – uništavaju kritičnu infrastrukturu, ali još gore, uništavaju nadu”, rekao je Jarno Habicht, predstavnik WHO-a u Ukrajini.

8:44 -  Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg komentirao je aktualnu političku situaciju uoči današnjeg summita. Kazao je da su saveznici pružili podršku Ukrajini kako bi joj pomogli u njezinom fundamentalno pravu na obranu, ali je ponovo naglasio da je glavna zadaća saveza obrana i zaštita članica NATO-a, prenosi BBC.

Stoltenberg je kazao da će čelnici NATO-a danas razgovarati o resetiranju.

- Prvi korak je uspostava četiri nove borbene skupine u istočnom dijelu saveza, u Bugarskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Slovačkoj - kazao je čelni čovjek NATO-a.

8:08 - Ukrajinska mornarica priopćila je da je uništen ruski vojni brod "Orsk" u luci Berdyansk.

8:07 -  Zamjenik ruskog diplomata pri Ujedinjenim narodima Dmitri Polianski kazao je da Rusija zadržava pravo da koristi nuklearno oružje u slučaju provokacije NATO-a.

Upitan imali Putin pravo da drži mogućnost nuklearnog rata nad ostakom svijeta, visokopozicionirani je odgovorio: - Ako Rusiju provocira NATO, ako je Rusiju napadne NATO, zašto ne  Mi smo nuklearna sila.

- Ne mislim da je to prava stvar za reći. Ali nije ni ispravno prijetiti Rusiji ili se pokušati umiješati. Stoga kad imate posla s nuklearnom silom, morate izračunati sve moguće ishode vašeg ponašanja - kazao je za Polianski za Sky News.

7:59 -  Bijela kuća nazvala je rusko planiranje djelomičnog otvaranja svoje burze u Moskvi je jednako "otvaranju Potemkinove burze".  

- Ovo što vidimo je šarada. Nakon što su im tržišta zatvorena gotovo mjesec dana, Rusija je objavila da će dopustiti promet 15 posto uvrštenih dionica, strancima je zabranjena prodaja njihovih dionica, a zabranjena je kratka prodaja. Rusija je, u međuvremenu, dala do znanja da će investirati vladine resurse u umjetno podupiranje dionica tvrtki koje trguju - kazao je zamjenik savjetnika za sigurnost Bijele kuće  Daleep Singh.   

Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS
Daleep Singh

Napomena, pojam 'Potemkinovo selo' potječe iz 18. stoljeća i označava privid nečega što u stvarnosti ne postoji. Naime, ruski knez Potemkin postao je namjesnik novoosvojenih krajeva nakon rusko-turskog rata, međutim ništa nije radio. Kako bi zavarao rusku caricu Katarinu II. i prikazao uspješnu obnovu tog područja sagradio je lažna sela u kojima su 'živjeli' Potemkinovi ljudi koji su glumili seljake.

7:44 - Više od 2 milijuna ukrajinskih izbjeglica prešlo je u Poljsku otkako su ruske snage napale Ukrajinu prije mjesec dana, navodi Međunarodni odbor za pomoć (IRC) i dodaje da je to "najbrža kriza raseljavanja koju smo vidjeli od Drugog svjetskog rata"

IRC je rekao da je Poljska brzo djelovala kako u vezi s boravkom Ukrajinaca i omogućila im pristup socijalnim uslugama poput zdravstvene skrbi, obrazovanja i financijske pomoći, prenosi CNN.

7:33 - Većina požara na području Černobila su pod kontrolom, tvrdi ukrajinski ministar ekologije i prirodnih resursa Ruslan Strelets. U televizijskom intervjuu kazao je da su zabilježili na tom području više od 30 požara u posljednja dva tjedna.

 

Podsjećamo, brojne stručnjake su zabrinuli šumski požari u neposrednoj blizini nuklearne elektrane Černobil zbog mogućnosti da dođe do širenja 'radioaktivnog oblaka'.

7:28 - Rizik puča koji bi mogao organizirati FSB ( Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije o.a.) protiv predsjednika Putina raste sa svakim tjednom rata u Ukrajini  - stoji u pismu zviždača koji za sebe tvrdi da je analitičar koji radi za ruske obavještajne službe.

Zviždač tvrdi da kaos i nezadovoljstvo prožimaju obavještajne agencije nakon neuspješne ruske invazije na Ukrajinu.

Pismo je objavio ruski aktivist Vladimir Osečkin, navodi The Guardian

7:07 - Hakerska skupina Anonymous tvrdi da su hakirali Središnju banku Rusije.

- Više od 35.000 datoteka bit će objavljeno u roku od 48 sati - poručili su Anonymousi i dodali da će objaviti i tajne sporazume.

 

>>> OPŠIRNIJE

7:05 - Britansko Ministarstvo obrane objavilo je najnovije obavještajne podatke o ratu u Ukrajini. Napominju kako je gotovo sigurno da je je Rusija imala gubitke u ljudstvu koje se mjere u tisućama.

- Rusija vjerojatno sada želi mobilizirati svoje rezerviste i ročnike, kao i privatne vojne tvrtke i strane plaćenike, kako bi nadomjestila ove značajne gubitke. Nejasno je kako će se te skupine integrirati u ruske kopnene snage u Ukrajini i kakav će utjecaj to imati na borbenu učinkovitost - navode.

 

7:03 - Analitičar u institutu Le Beck Michael Horowitz kazao je za The Guardian da su Rusi nedavno počeli koristiti luku Berdyansk da iskrcaju vojnu opremu. On vjeruje da bi brod mogao gorjeti, ali to u ovom trenutku nije mogao potvrditi. U medijima su se pojavili navodi da je eksplodiralo skladište oružja kao i to da su projektili pogodili ruske vojne brodove.

6:44 - Luka Berdyansk koja se nalazi u oblast Zaporižje gori, tvrde lokalni ukrajinski mediji. Iako je prva vijest bila da su Rusi dignuli u zrak rezervoar benzina, u ukrajinskim medijima pojavila se i nepotvrđena informacija da gori ruski brod. Podsjećamo, spomenuta luka je pod kontrolom ruskih snaga.

 

6:40 - Gradonačelnik Černihiva Vladislav Atrošenko kazao je za CNN da gradsko groblje ne može pokopati sve mrtve koliko ih je zbog ruskih napada na grad na sjeveru Ukrajine.

Snimka koju je objavio na društvenim mrežama prikazuju teško oštećene zgrade, požare koji još gore i gusti dim.  

 

- Gradska groblje ne može podnijeti sve te mrtve, pa tijela ljudi držimo u mrtvačnicama duže nego inače. Pokapamo ljude na starim grobljima koja se neko vrijeme nisu koristila - rekao je Atrošenko.

6:23 -  Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi pali više od 1 posto jer je rast cijena nafte podržao strahovanja od inflacije, dok lideri Zapada planiraju nove sankcije kojima bi pritisnuli Rusiju da prekine rat u Ukrajini. Dow Jones skliznuo je 448 bodova ili 1,29 posto, na 34.358 bodova, dok je S&P 500 pao 1,23 posto, na 4.456 bodova, a Nasdaq indeks 1,32 posto, na 13.922 boda.

Pad indeksa posljedica je strahovanja ulagača da će zbog rasta cijena nafte i plina dodatno porasti inflacija, koja se ionako u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, blizu 8 posto.

Foto: CAITLIN OCHS/REUTERS
Wall Street

Jučer je cijena barela na londonskom tržištu skočila 5 posto, na više od 120 dolara, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin poručio da će Moskva ubuduće tražiti da neprijateljske zemlje plaćaju ruski plin u rubljima, a ne dolarima i eurima.

6:22 - Procjene Ujedinjenih naroda su da je zbog rata Ukrajinu napustilo 3,626,546 njihovih građana. Mnogi putuju danima na busevima kako bi stigli do granice neke od susjednih zemalja.

6:12 -  Japan još nije siguran kako će Rusija provesti svoj zahtjev da traži shemu plaćanja u rubljama za svoju energiju prodanu "neprijateljskim" zemljama, izjavio je u četvrtak ministar financija.

"Trenutno istražujemo situaciju s relevantnim ministarstvima jer ne razumijemo baš koja je namjera (Rusije) i kako bi to učinili", rekao je ministar financija Shunichi Suzuki na sjednici parlamenta. Suzuki je rekao da će vlada pomno pratiti "nuspojave" svojih sankcija usmjerenih na Rusiju na japansko gospodarstvo i financijska tržišta te poduzeti odgovarajuće korake u koordinaciji sa G7 i međunarodnom zajednicom.

5:59 - Između 7000 i 15 000 vojnika je poginulo u prva četiri tjedna rata u Ukrajini, procjena je NATO-a. Viši dužnosnik NATO-a kazao je kako su procjene Saveza bazirane na podacima koje su objavili Ukrajina, Rusija, ali i informacijama iz trećih izvora, piše The Guardian.

5:55 - Volodimir Zelenski se obratio Rusima i pozvao ih da "spase svoje sinove od rata". Ustvrdio je da Ukrajina nikad nije prijetila sigurnosti Rusije, te je dodao da ruska propaganda "laže o ratu, kojeg plaćaju s njihovim porezima".

Ukrajinci čine sve kako bi vratili mir u svoju zemlju, kazao je.

- Činimo sve da zaustavimo ovaj rat. A kad uspijemo, a budite sigurni da budemo, možete biti sigurni barem jedne stvari: vašu djecu više neće slati da umru na našoj zemlji, našem teritoriju - kazao je.

Foto: Reuters/PIXSELL

Komentirao je i tri nadolazeća Summita na kojima će prisustvovati.

- Na ta tri Sumita vidjet ćemo tko je prijatelj, tko je partner i tko nas je izdao za novac - kazao je Zelenski.

5:49 -  Poziv za pristup pomoći i zaštitu civila u Ukrajini, koji je sastavila Rusija u kojem se ne spominje uloga Moskve u krizi, propao je u Vijeću sigurnosti UN-a u srijedu, a samo su Rusija i Kina glasovale za, dok je 13 ostalih članica bilo suzdržano.

 "Da je Rusiji stalo do humanitarne situacije, prestala bi bombardirati djecu i prekinula njihovu taktiku opsade. Ali nisu", rekla je britanska veleposlanica u UN-u Barbara Woodward vijeću nakon glasovanja. Rusija poriče napad na civile. Za prihvaćanje rezolucije Vijeća sigurnosti potrebno je najmanje devet glasova za i bez veta Rusije, Kine, Britanije, Francuske ili Sjedinjenih Država. 

Ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzia optužio je one koji su u srijedu bili suzdržani da su to učinili "iz političkih razloga".

"Da je Rusiji stalo do humanitarne situacije, prestala bi bombardirati djecu i prekinula njihovu opsadu. Ali nisu", rekla je britanska veleposlanica u UN-u Barbara Woodward nakon glasovanja. Rusija poriče napad na civile.

Pročitajte OVDJE što se događalo dan ranije

VIDEO: Pogledajte snimku razorenog Mariupolja iz zraka: "Ledeni pakao, s ulicama zatrpanim truplima i ostacima uništenih zgrada"

MJESEC DANA RATA

Putin posijao paniku u svijetu i pretvorio Rusiju u Sjevernu Koreju. Sad je jasnije što on zapravo želi

U četvrtak je točno mjesec dana od početka ratnoga pakla u Europi, odnosno ruske vojne invazije na Ukrajinu, koja je do sada odnijela na tisuće života i razorila veliki dio Ukrajine. Razaranje gradova, ubijanje civila, kolone izbjeglica, prijetnja nuklearnim oružjem neki su od stravičnih događaja koji su obilježili prvi mjesec Putinove invazije na veliku i suverenu državu s gotovo 45 milijuna stanovnika.

 

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 123

PR
prahrvat
06:51 24.03.2022.

Dabogda im svima kosti ostale u ukrajinskom blatu. Slava Ukrajini!

Avatar AnteDeJure
AnteDeJure
10:09 24.03.2022.

Znaci, Hobbit i dalje plasi nuklearnim oruzjem jer zna da bi NATO trebao otprilike 48 sati da stuce tu njegovu armiju jada.

Avatar uputnik
uputnik
08:32 24.03.2022.

Čini se da Putler osim Šojgua provodi odstrijel i čistku većih razmjera.