Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOŠ 400 POJEDINACA SANKCIONIRANO

Biden iz Bruxellesa: 'Reagirali bismo ako Vladimir Putin upotrijebi kemijsko oružje'

European Union leaders summit amid Russia's invasion of Ukraine, in Brussels
Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.03.2022.
u 18:37

Istaknuo je kako su se SAD i NATO obvezali podržati Ukrajinu te kako oružje SAD-a "upravo ide prema Ukrajini"

Američki predsjednik Joe Biden sudjelovao je danas u Bruxellesu na summitima vezanima uz krizu u Ukrajini, a potom se obratio medijima. 

- Prošlo je mjesec dana od početka ruske brutalne invazije Ukrajine - kazao je uvodno. Istaknuo je kako su se SAD i NATO obvezali podržati Ukrajinu te kako oružje SAD-a "upravo ide prema Ukrajini". Također, istaknuo je kako će SAD izdvojiti milijardu dolara za humanitarnu pomoć. 

- Mnoge izbjeglice htjet će ostati u Europi, bliže domu, ali mi ćemo također pružiti dobrodošlicu 100 tisuća Ukrajinaca - kaže. 

Najavio je nove sankcije SAD koje su usmjerene prema 400 ruskih pojedinaca, uključujući 300 članova Dume, oligarha i tvrtki koje  "pokreću ruski ratni stroj".

Rekao je kako mu je ruski predsjednik Vladimir Putin u ranim razgovorima nagovijestio da vjeruje da NATO savez neće ostati jedinstven.

- Putin je računao na podjelu NATO-a. NATO nikada nije bio ujedinjeniji nego danas. Putin dobiva upravo suprotno od onoga što je namjeravao imati kao posljedicu ulaska u Ukrajinu - rekao je Biden.

Na pitanje bi li SAD ili NATO odgovorili ako Vladimir Putin upotrijebi kemijsko oružje, Biden je odgovorio: 

- Reagirali bismo ako ga upotrijebi. Odgovor bi ovisio o prirodi napada - kaže. Osvrnuo se i na stajalište Kine u ratu. 

- Kina shvaća da je ekonomski u budućnosti više povezana sa Zapadom, nego s Rusijom - naveo je te kazao kako je Xi Jinping, predsjednik Kine, svjestan ekonomskih posljedica pomaganja Rusiji u ratu.

Smatra kako bi Rusija trebala biti isključena iz skupine G20. - Prema mom mišljenju, ako to nije moguće, Ukrajina bi trebala biti prisutna na sastancima - tvrdi. 

Biden je rekao da se nada da će vidjeti ukrajinske izbjeglice kada u petak posjeti Poljsku. Odgovarajući na pitanje, ustvrdio je kako sumnja da bi ga taj prizor natjerao da promjeni pristup krizi. 

- Bio sam u izbjegličkim kampovima. Bio sam u ratnim zonama zadnjih 15 godina. To je užasno - rekao je dodajući kako je najteže vidjeti malu djecu u kampovima. 

Na pitanje hoće li sankcije odvratiti Putina, kaže da je najvažnije da se one održe.

- Održavanje sankcija će ga zaustaviti. Najvažnija stvar je da ostanemo ujedinjeni - kaže. 

Predsjednik Biden ranije je na sastanku NATO-a iza zatvorenih vrata kazao da se zalaže za slanje još vojnika na istočno krilo saveza i da će Washington podržati Ukrajinu s protubrodskim raketama. 

Podsjetimo, savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan izjavio je jučer da će SAD novi paket sankcija protiv ruskih političara i oligarha objaviti u četvrtak kada se predsjednik Biden sastaje s čelnicima NATO-a.

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Ključne riječi

Komentara 64

ED
edgar2
19:10 24.03.2022.

Što se tiče sankcija najvažnije nije rečeno:čelnici G7 obeshrabruju sposobnost Rusije da proda svoje zlatne rezerve kako bi podržala svoju valutu i financirala rat u Ukrajini.

Avatar AlPoS
AlPoS
20:25 24.03.2022.

Tko o čemu Ameri o kemijskom oružju. Stvarno će nas uvući u WW3

BI
billynik
22:21 24.03.2022.

Koje bezvezno lupetanje, on bi cijelom svijetu nametao s kim i kao trebaju ali da Amerika ima koristi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije