Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plaćanje u rubljima

Njemačka žestoko reagirala na Putinovu odluku o plinu: 'Ovo znači raskid ugovora, odgovorit ćemo'

Vladimir Putin/plin
Foto: SPUTNIK/DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
1/4
23.03.2022.
u 23:00

Unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu, ruski plin i dalje stiže u EU koji odbija uvesti embargo, kao što su učinile Sjedinjene Države i Velika Britanija

Njemačka je u srijedu kritizirala "raskid ugovora", pošto je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da Moskva neće više prihvaćati plaćanje u dolarima i u eurima za isporuku plina Europskoj uniji.

Takav zahtjev "znači raskid ugovora", rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

"Sada ćemo s našim europskim partnerima razgovarati o tome kako ćemo odgovoriti na ovaj zahtjev", dodao je.

Vladimir Putin je rekao u srijedu da Rusija više neće prihvaćati plaćanje u dolarima i u eurima za isporuke plina EU-u, dajući ruskim vlastima tjedan dana da izrade novi sustav u rubljima.

VIDEO Putin donio odluku: 'Isporuka našeg plina Europskoj uniji moći će se plaćati samo u rubljima'

Ruski predsjednik je obrazložio da je to odgovor na zamrzavanje ruske imovine na Zapadu zbog ofenzive u Ukrajini.

Njemačka je iznimno ovisna o ruskom plinu koji čini 55 posto njezina uvoza plina.

Unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu, ruski plin i dalje stiže u EU koji odbija uvesti embargo, kao što su učinile Sjedinjene Države i Velika Britanija. 

Berlin ipak želi brzo smanjiti svoju ovisnost tražeći druge opskrbljivače. Njemačka vlada će u tu svrhu ubrzati gradnju LNG terminala radi uvoza ukapljenog plina.

Nedavno je potpisala ugovor s Katarom, velikim izvoznikom LNG-a, o "dugoročnoj opskrbi", u prigodi Habeckova posjeta toj zemlji Perzijskog zaljeva proteklog vikenda.

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Komentara 106

BI
billynik
00:00 24.03.2022.

Pa što čekaš ministre prestanite uvoziti ruski plin i naftu, pa zar nije u najmanju ruku licemjerno uvoditi razne sankcije ali ne i na ono što tebi treba.

IS
istina00
07:49 24.03.2022.

odlično, samo će pogurati EU da expresno zaustavi kupnju plina i nafte iz rusije! a onda je rusija ne na koljenima nego u blatu do ušiju!

DU
Deleted user
23:47 23.03.2022.

Tko je pitao zaraćene strane u 2. svj. ratu kakvi su troškovi? Radilo se što se moralo, da se preživi i pobijedi. Tako je to kad stvari prestanu biti dječja igra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije