Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK 30 ČELNIKA DRŽAVA ČLANICA

Stoltenberg nakon summita NATO-a: Moramo spriječiti rusko uplitanje u BiH i Gruziju

NATO Secretary General Stoltenberg attends news conference before NATO summit, in Brussels
Foto: GONZALO FUENTES/REUTERS
1/11
24.03.2022.
u 14:33

Na summitu je sudjelovao i naš predsjednik Zoran Milanović, ali i američki predsjednik Joe Biden

U Bruxellesu je održan summit NATO-a na kojem su čelnici 30 država članica saveza raspravljali o ruskoj invaziji na Ukrajinu. 

Na summitu je sudjelovao i naš predsjednik Zoran Milanović, ali i američki predsjednik Joe Biden. 

 

– Imamo osam multinacionalnih borbenih skupina, od Baltičkog mora do Crnog mora. Diljem Europe 100.000 američkih je vojnika koji podupiru NATO-ove napore. Imat ćemo znatno više snaga na istočnom krilu saveza uz veću količinu opreme, u zraku ćemo pojačati našu zračnu obranu, imat ćemo više aviona, znatan broj borbenih brodova. Osnažit ćemo našu kibernetičku obranu i pojačati vojne vježbe. Očekujem da ćemo na sljedećem summitu u Madridu dogovoriti detalje oko ovoga – rekao je nakon summita Stoltenberg. 

– Složili smo se u vezi s pružanjem dodatne potpore Ukrajini, šaljemo znatnu količinu protutenkovskih i obrambenih sustava kao i značajnu humanitarnu pomoć – dodao je. 

– Odlučni smo da ćemo učiniti sve kako bismo pružili potporu Ukrajini i pozdravljam konkretne ponude pomoći saveznika. Imamo odgovornost osigurati da ovaj sukob dodatno ne eskalira jer bi to moglo biti opasnije i razornije. Moramo povećati potporu za druge partnere koji su izloženi riziku od ruskog uplitanja, uključujući Bosnu i Hercegovinu i Gruziju. Govorili smo o ulozi Pekinga u ovoj krizi, pozvali su Kinu da se suzdrži od podupiranja ruskih napada, ne smije pružati ekonomsku ili vojnu pomoć u invaziji. Mjesec od početka ruske invazije sigurnosna okolina NATO-a se dugoročno promijenila, mi odgovaramo na ovu situaciju, no sigurnost nije besplatna, stoga su se lideri složili da će udvostručiti napore, donijet će dodatne planove kako bismo to ispunili do lipnja, najavili su planove za značajna pojačavanja obrane u ova opasna vremena. Solidarnost i jedinstvo su ključni – kazao je glavni tajnik NATO-a. 

Koristi li Rusija fosforne bombe, pitali su ga novinari. 

– Mi radimo na odvraćanju i obrani dugoročno uz više vojnih snaga, brodova, zrakoplova, povećali smo prisutnost na istočnom krilu. To je dugoročni plan jer već danas možemo reći da je ruska invazija u Ukrajini promijenila našu sigurnosnu okolinu, to je nova realnost i NATO reagira dugoročno na to. Vidjeli smo izvješća o uporabi vojne sile protiv civila, to nas veoma zabrinjava – kazao je. 

– Imamo odgovornost spriječiti da se sukob prelije izvan granica Ukrajine, to bi bilo opasnije. Isporučujemo veliku količinu opreme, no ne želim u detalje, to ne bi bilo pametno iz operativnih razloga. NATO saveznici su pojačali napore u ovom smislu – rekao je Stoltenberg. 

– Okupili smo se u kritično vrijeme za našu sigurnost. Ujedinjeni smo u osudi ruske agresije na Ukrajinu. Odlučni smo da nastavimo sa sankcijama Rusiji kako bismo rat priveli kraju. Ukrajinskom narodu i vojsci odajemo počast, bore se za svoju slobodu i prava. Prepoznajemo i one u Rusiji koji se hrabro suprotstavljaju ratu. Čujemo njihove glasove, bitni su. Danas ćemo raspravljati o potpori Ukrajini i o obrani NATO-a – rekao je na početku summita glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. 

Videolinkom čelnicima saveza obratio se i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. 

– Opet, djeca umiru, ljudi umiru – kazao je ukrajinski predsjednik, međutim nije iznio nikakve dodatne detalje o mogućem napadu.

Ključne riječi

Komentara 34

Avatar petrolio
petrolio
12:06 24.03.2022.

putin je ujedinio EU kao nitko do sada i ojačao savez EU-USA kao nitko do sada! mora da su rusi oko njega koji vide što je napravio naprosto "oduševljeni" što je ujedinio njihove protivnike! 😂

Avatar madcap
madcap
12:22 24.03.2022.

Putin je širom otvorio vrata Ukrajini za ulazak i NATO. Dobro je primijetio Zelensky da je ukrajinska vojska na terenu pokazala da potpuno ispunjava sve kriterije za ulazak.

IS
istina00
12:07 24.03.2022.

bravo, svi zajedno protiv Z-la i Z-vijeri!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije