Štiti je od smrtonosnog utjecaja šećera

Znanstvenici otkrili: Tajna zdrave jetre krije se u povrću koje sigurno već imate u kuhinji!

Foto: shutterstock
Znanstvenici otkrili: Tajna zdrave jetre krije se u povrću koje sigurno već imate u kuhinji!
14.10.2025.
u 10:30
Dodavanjem inulina u prehranu, mikrobi u crijevima postaju učinkovitiji u preradi fruktoze, čime se sprečava oštećenje jetre
Pogledaj originalni članak

Novo istraživanje Sveučilišta UC Irvine moglo bi konačno objasniti kako dijetalna vlakna štite tijelo od štetnog djelovanja šećera – i sve počinje u crijevima. Znanstvenici s Medicinskog fakulteta UC Irvine otkrili su da inulin, prirodno vlakno koje se nalazi u povrću poput luka, češnjaka i artičoka, može preoblikovati crijevne bakterije tako da zaustave fruktozu prije nego što stigne do jetre. 

“Otkrili smo da konzumiranje vrste dijetalnih vlakana poznate kao inulin mijenja crijevne bakterije tako da one ‘pojedu’ štetnu fruktozu prije nego što može izazvati oštećenja”, objasnio je dr. Cholsoon Jang, voditelj UCI laboratorija za metabolizam hranjivih tvari i bolesti. Rezultati, objavljeni u časopisu Nature Metabolism, otkrivaju novu razinu zaštite koju nude vlakna – ne samo za probavu već i u načinu na koji tijelo procesira šećer na molekularnoj razini.

Kada ljudi konzumiraju fruktozu (šećer koji se prirodno nalazi u voću i dodaje u zaslađene proizvode), crijevne bakterije u tankom crijevu mogu je preraditi prije nego što dospije do jetre. Međutim, bez dovoljno vlakana, višak fruktoze “prelijeva” se do jetre, uzrokujući nakupljanje masti i potencijalni razvoj masne jetre.

Dodavanjem inulina u prehranu, mikrobi u crijevima postaju učinkovitiji u preradi fruktoze, čime se sprečava oštećenje jetre. Štoviše, nakon što su “naučene” koristiti inulin, bakterije su uspjele preokrenuti rane znakove masne jetre i pojačati prirodne antioksidanse u tijelu.

Dr. Jang naglašava da ovaj rad pokazuje kako nisu sve kalorije jednake i da vlakna imaju važnu ulogu u zaštiti organizma: “Naša studija daje uvid u to kako vlakna štite naše zdravlje od štetnih hranjivih tvari poput fruktoze”, istaknuo je.

Što to znači za nas?

Istraživanje se usredotočilo na osobe koje nisu pretile – upravo one koje često izgledaju zdravo, ali mogu imati skrivene rizike od prehrane bogate šećerom. Znanstvenici su otkrili da čak i kod vitkih ljudi nedostatak vlakana može izazvati stres jetre i inzulinsku rezistenciju.

U budućnosti bi ova otkrića mogla otvoriti vrata personaliziranoj prehrani, gdje bi se prehrambene preporuke temeljile na sastavu crijevnog mikrobioma svake osobe. “Provjerom koliko dobro nečije crijevne bakterije uklanjaju fruktozu prije nego što je tijelo apsorbira, možemo odabrati pravi prebiotik ili probiotik kako bismo poboljšali zdravlje i smanjili rizik od bolesti”, zaključio je dr. Jang.

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: pixabay
Foto: Thinkstock
jetra

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.