Savršena kombinacija

Za svjetski dan gina počastite se ovim odličnim tartom

Foto: Shutterstock
Za svjetski dan gina počastite se ovim odličnim tartom
13.06.2020.
u 07:00
Osim koje čašice ovog omiljenog napitka možete pripremiti i ovaj prefini tart od gin-tonika i limuna.
Pogledaj originalni članak

Poput mnogih alkoholnih pića, gin se prvo koristio u medicinske svrhe, piše Days Of The Year.  Zbog arome borovice bio je popularan u Nizozemskoj, a navodno je pomagao kod reume, artritisa i bubrežnih problema.

Vrhunac svoje popularnosti kao napitak dostigao je u 18. stoljeću, u Velikoj Britaniji. Tamo je, zbog toga što je bio manje oporezivan, postao alkohol siromašnih. Ljudi koji su ga konzumirali nisu baš bili na dobrom glasu, bio je teška droga tog vremena, a čak se i vjerovalo da majke zanemaruju i napuštaju djecu zbog gina - dobio je naziv "Mother's ruin", odnosno "Uništavač majki".

Iako je od 20-ih do 50-ih bio popularno piće koje se pilo baš kao i danas - s ledom, tonikom i kriškom limuna, nakon tog razdoblja prestao se piti sve do 80-ih. Danas je uspio vratiti svoju popularnost, pa se 13. lipnja obilježava i njegov dan koji možete proslaviti ovim odličnim receptom za tart od gina i limuna, koji donosi delicious.com.au, a evo što vam je potrebno.

Napravite odličan tatarski biftek po ovom receptu:

Krema:
4 jaja
165g šećera u prahu
1 žlica limunove korice
185ml limunovog soka
150ml vrhnja za šlag
60ml gina

Tijesto:
200g bijelog brašna
35g šećera u prahu
75g neslanog maslaca, narezanog
1 žutanjak
2 žlice limunove korice
60ml tonika

Sirup:
150g šećera u prahu
250ml tonika
Sok i korica od 2 limuna
60ml gina
5 borovica

Priprema:
Brašno, šećer, maslac i koricu stavite u blender i miksajte dok ne dobijete fine mrvice. Dodajte žutanjak i tonik i ponovno miksajte dok ne dobijete finu smjesu. Zamotajte dobiveno tijesto u plastičnu foliju i ostavite 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 180°C i namastite lim za pečenje maslacem.

Izvaljajte tijesto na debljinu od 5 milimetara, stavite u lim i ostavite da stoji još 15 minuta. Ispikajte tijesto vilicom, stavite papir za pečenje preko, a na njega posudu s rižom kako se ne bi dignulo dok se peče. Pecite 10 minuta, a zatim maknite papir i 'uteg' i stavite peći još 5 minuta. Ostavite da se ohladi.

Miksajte jaja, šećer, koricu i sok limuna, vrhnje za šlag i gin dok ne dobijete finu kremu. Izlijte ju na tijesto i pecite 20 do 25 minuta.

Za to vrijeme pripremite sirup. Stavite u lončić šećer, tonik i limunov sok i kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Dodajte fin i borovice, pa kuhajte još 5 do 10 minuta dok se ne blago ne zgusne. Blanširajte limunovu koricu u kipućoj vodi na 2 minute, a zatim dodajte sirupu. Kuhajte još 5 minuta i ostavite da se potpuno ohladi.

Maknite borovice i prelijte sirup preko tarta. 

Uspješni

Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama

Aircash ostvaruje 50 milijuna kuna mjesečnog prometa slanja novca i plaćanja, a kreću i s uslugom plaćanja računa skeniranjem barkoda koji se nalaze na računima, a ta je platforma lani na tržište pustila Aircash digitalni novčanik, kojim možete novac uplatiti karticom, ali i gotovinom, nadoplatiti ENC uređaje, platiti parking i platiti bon za mobitel…

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.