VELIKE KORISTI

Pogledajte kako samo šačica orašastih plodova dnevno utječe na vaše srce

Foto: Thinkstock
Pogledajte kako samo šačica orašastih plodova dnevno utječe na vaše srce
28.05.2018.
u 10:16
Istraživanje je pokazalo da je jedenje orašastih plodova najmanje tri puta tjedno povezano sa smanjenim rizikom od atrijske fibrilacije za čak 18 posto.
Pogledaj originalni članak

Rezultati velike studije su otkrili da ljudi koji redovito jedu male količine orašastih plodova imaju manji rizik od razvoja nepravilnog srčanog ritma, koji je glavni uzrok srčanog udara.

Istraživanje je pokazalo da je jedenje orašastih plodova najmanje tri puta tjedno povezano sa smanjenim rizikom od atrijske fibrilacije za čak 18 posto. Umjereno jedenje orašastih plodova (jednom do dva puta tjedno) je povezano s nižim rizikom od zatajenja srca. Znanstvenici iz švedskog 'Karolinska Instituta' istraživanje su proveli na više od šezdeset tisuća odraslih ljudi, a pratili su njihovu konzumaciju orašastih plodova i badema, kao i njihovu povezanost sa zdravljem srca. 

Međutim, ispitanici su vjerojatno bili mlađi i fizički aktivniji, imali su normalnu težinu, pili manje alkohola i konzumirali više voća i povrća. 
- Budući da je samo mali dio ove populacije imao umjerenu (oko 5%) ili visoku (manje od 2%) konzumaciju orašida, čak i mali porast u njihovoj konzumaciji može imati veliki utjecaj na smanjenje incidencije atrijske fibrilacije i zatajenje srca", zaključili su autori ovog istraživanja.

Foto: Thinkstock
Bakterije
Foto: Thinkstock
voda
Foto: Thinkstock
Odrezak
Foto: Shutterstock
Prekomjerna težina
Foto: Thinkstock
dijabetes
Foto: Thinkstock
Zahodska školjka
Foto: screenshot/youtube
zahod
Foto: Thinkstock
Rak pluća
Foto: Thinkstock
vagina
Foto: Thinkstock/ilustracija
Najavljen štrajk liječnika u Mostaru

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PR
prajdali100
18:00 28.05.2018.

Ovo sam negdje jučer pročitao.Što to znači ? Gospodo iz V L kasnite.