Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rat u europi

Ukrajinci o ubijenom tajkunu: Rusi su ga namjerno ciljali. Nema sumnje da je projektil bio navođen

A firefighter works to douse a fire in a building, as Russia's attack on Ukraine continues, in Mykolaiv
Foto: State Emergency Service of Ukrai
1/12
31.07.2022.
u 20:09

Napad dronom izvršen je na glavni stožer ruske crnomorske flote u Sevastopolju, pri čemu je ranjeno pet osoba, objavio je guverner tog grada na anektiranom poluotoku Krimu Mihail Razvožajev.

Danas je 158. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinska vojska priopćila je u subotu da je ubila desetke ruskih vojnika i uništila dva skladišta streljiva u borbama u regiji Herson. Ukrajinska vlada naredila je obveznu evakuaciju Donjecka, istočne regije koja je poprište žestokih borbi s ruskim snagama, rekao je u subotu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Rusi rade na integraciji okupiranih područja.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

20:06 -  Jedan od najbogatijih Ukrajinaca ubijen je zajedno sa suprugom u žestokom ruskom granatiranju južnog grada Mikolajiva, javlja u nedjelju BBC. Oleksij Vadaturskij (74) i supruga Raisa poginuli su kada je projektil u noći pogodio njihov dom, rekli su mjesni dužnosnici. Vadaturskij je bio vlasnik Nibulona, tvrtke koja se bavi izvozom žita. Dobio je nagradu Heroj Ukrajine.

Gradonačelnik Mikolajiva Oleksandar Senkevič rekao je da je to bilo vjerojatno najjače rusko bombardiranje do sada. Oštećeni su hotel, sportski kompleks, dvije škole i benzinska pumpa te stambene zgrade. Mikolajiv se nalazi na glavnoj cesti prema Odesi, najvećoj ukrajinskoj luci na Crnom moru.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika rekao je kako vjeruje da su Rusi namjerno ciljali Vadaturskija. Mihajlo Podoljak rekao je da je jedan projektil pogodio Vadaturskijevu spavaću sobu te da "nema sumnje" da je bio navođen.


17:44 -  Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je u nedjelju da je Crna Gora vodeća država koju čeka punopravno članstvo u EU-u, posebno pohvalivši Podgoricu što se uskladila s EU-om u pogledu ruske invazije na Ukrajinu.


16:34   Mihajlo Podoljak, savjetnik Volodimira Zelenskog, naveo je danas na društvenim mrežama da fotografije zatvora koje je objavila kompanija Maxar Technologies pokazuju da je eksplozija došla iz zgrade, koja je pod kontrolom Rusije, piše AP.

"Mediji nastavljaju pisati o "pogotku na Olenivku". Ali postoji li i jedan dokaz utjecaja?

1. Satelitske snimke pokazuju da je oštećena samo jedna zgrada.
2. Tamo su zarobljenici prebačeni neposredno prije terorističkog napada.
3. Analiza fotografija ukazuje na termobaričnu eksploziju iznutra.

Šok? Ne, teroristički napad", navodi se u tvitu savjetnika.

 


14:28 - Nedugo prije govora koji je održao povodom Dana mornarice, Putin je potpisao 55 stranica dugu doktrinu u kojoj se postavljaju široki strateški ciljevi mornarice. Navodi se ambicija da ona postane „velika pomorska sila“ koja će djelovati u cijelom svijetu. 

Najveća prijetnja Rusiji, stoji u dokumentu, „strateška je politika SAD-a koji želi dominirati svjetskim oceanima“, kao i NATO-vo djelovanje koje je sve bliže ruskim granicama. 

Rusija bi mogla primjereno iskoristiti svoju vojnu moć u svjetskim oceanima ako ne uspije djelovati diplomatskim ili ekonomskim putem, stoji u doktrini. 

Putin tijekom svog govora nije spomenuo invaziju na Ukrajinu, no u dokumentu se najavljuje „opsežno jačanje ruskog geopolitičkog položaja“ u Crnom i Azovskom moru. Kao područje od posebne važnosti izdvojen je Arktik. 


14:24 - U noćašnjem raketiranju Mikolajeva poginuli su Oleksij Vadaturski (74) i njegova žena Raisa Vadaturska. Oleksij je bio vlasnik Nibulona, agrikulturnog konglomerata. Njihovo je bogatstvo u 2021. procjenjeno na više od 400 milijuna dolara.


14:20 - Privatna kompanija Maxar Technologies objavila je satelitske snimke zatvora Olenivka prije i nakon raketiranja. Na slikama se jasno vidi da je ciljano uništen samo jedan dio zgrade, dok su okolni objekti netaknuti.

A combination photo shows satellite images of a prison before a strike on a facility in Olenivka, Ukraine on July 27, 2022 (top) and after an attack on July 30, 2022 (bottom), amid Russia's invasion of Ukraine. Satellite image 2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT. DO NOT OBSCURE LOGO. Photo: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS


12:02 - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će ruska mornarica u idućih nekoliko mjeseci dobiti hiperzvučne rakete Cirkon te da će njihovo pozicioniranje ovisiti o ruskim interesima. 

Govoreći povodom Dana ruske mornarice u nekadašnjoj carskoj prijestolnici Sankt Peterburgu, Putin je hvalio cara Petra Velikog, osnivača tog grada, što je od Rusije stvorio pomorsku silu. Putin nije izravno spominjao Ukrajinu. 

Ruski predsjednik rekao je da je potpisao novu doktrinu mornarice čiji detalji još uvijek nisu otkriveni, a rakete Cirkon prozvao je jedinstvenima u svijetu. 

Russia's President Vladimir Putin, Defence Minister Sergei Shoigu and head of the Russian navy Admiral Nikolai Yevmenov take part in a parade marking Navy Day in Saint Petersburg, Russia July 31, 2022. Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. Photo: SPUTNIK/REUTERS
Foto: SPUTNIK/REUTERS

„Opremanje ruskih oružanih snaga tim raketama počet će u narednim mjesecima“, najavio je Putin. 

„Fregata Admiral Gorškov bit će prva koja će ići na borbene zadatke s tim zastrašujućim oružjem“, dodao je. 

„Ključna je sposobnost ruske mornarice. Ona može brzinom munje odgovoriti na sve one koji se odluče ugroziti naš suverenitet i slobodu“, zaključio je Putin. 

Hiperzvučne rakete mogu putovati devet puta brže od brzine zvuka, a Rusija je prošle godine provela testna lansiranja Cirkona s borbenih brodova i podmornica. 

Russia's President Vladimir Putin attends a parade marking Navy Day in Saint Petersburg, Russia July 31, 2022. REUTERS/Maxim Shemetov Photo: MAXIM SHEMETOV/REUTERS
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS


11:51 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da bi žetva ove godine mogla biti upola manja od uobičajene zbog ruske invazije na Ukrajinu.

"Ukrajinska žetva ove godine je pod prijetnjom da bude upola manja", nego inače, napisao je Zelenskij na Twitteru.

"Naš glavni cilj - spriječiti globalnu krizu hrane uzrokovanu ruskom invazijom. Ipak, žitarice pronalaze način da se isporučuju alternativno", dodao je.

Ukrajina, ključni svjetski opskrbljivač žitaricama, bori se da svoje proizvode dovede do kupaca zbog ruske pomorske blokade ukrajinskih crnomorskih luka.

Sporazum potpisan pod vodstvom UN-a i Turske 22. srpnja predviđa siguran prolaz za brodove koji prevoze žito iz tri južne ukrajinske luke.

Govoreći u jednoj od tih luka u petak, ukrajinski ministar infrastrukture rekao je da je Ukrajina spremna započeti isporuku žitarica i da se nada da će prvi brodovi krenuti do kraja tjedna.


11:48 - Guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev kazao je da je proslava Dana mornarice otkazana zbog navodnog ukrajinskog napada dronom na sjedište ruske crnomorske flote u Sevastopolju.

U objavi na Telegramu, guverner Sevastopolja je rekao da je "neidentificirani objekt doletio u dvorište sjedišta (crnomorske) flote", a  "prema preliminarnim podacima, to je bio dron".

Za napad je okrivio "ukronaciste". Naveo je i da je ozlijeđeno šest osoba, dok nitko nije poginuo.

No, visoki ukrajinski dužnosnik, Serhij Bratčuk, odbacio je rusko izvješće kao "provokaciju".

“Oslobađanje našeg Krima odvijat će se drugačije i mnogo učinkovitije”, rekao je.

Ruske snage ilegalno su anektirale Krim 2014., što je potaknulo zapadne sankcije Moskvi.

Dan mornarice praznik je u Rusiji i obilježava se svake godine širom zemlje. Predsjednik Vladimir Putin nadgledat će događaje u Sankt Peterburgu, svom rodnom gradu.


11:47 - Ukrajinske vlasti poručile su u nedjelju da je ruska vojska "masovno" bombardirala južni grad Mikolajiv tijekom noći, prenosi BBC.

Vlasti su priopćile da je jedna osoba ubijena, dok je gradonačelnik rekao da je granatiranje "vjerojatno najjače do sada". Oštećeni su hotel, sportski kompleks, dvije škole i benzinska postaje, kao i kuće. Mikolajiv se nalazi na glavnoj ruti prema Odesi, najvećoj ukrajinskoj luci.


7:50 - Napad dronom izvršen je na glavni stožer ruske crnomorske flote u Sevastopolju, pri čemu je ranjeno pet osoba, objavio je guverner tog grada na anektiranom poluotoku Krimu Mihail Razvožajev.

"Ujutro, ukrajinski nacionalisti odlučili su nam pokvariti Dan ruske flote" koji se slavi u Rusiji u nedjelju, napisao je Razvožajev na Telegramu.

On je pojasnio da je dron sletio u dvorište glavnog stožera i ranio pet pripadnika.

Sve proslave povezane s Danom ruske flote u Sevastopolju "su otkazane iz sigurnosnih razloga", objavio je Razvožajev, zatraživši od stanovnika tog grada da ne napuštaju svoje domove, "ako je moguće".

Velike svečanosti predviđene su povodom tog praznika širom Rusije, posebno pomorski mimoplov u Sankt-Peterburgu koji bi trebao pratiti i ruski predsjednik Vladimir Putin.

To je prvi puta da ruske vlasti obavještavaju o jednom takvom napadu od početka invazije 24. veljače.


7:27 - Ukrajinska ambasada u Libanonu dobila je dozvolu zadržati libanonski teretni brod koji se sumnjiči za prijevoz ukradenog ukrajinskog žita. Dozvola traje 72 sata. Ambasada je već pokušala zaustaviti sirijski brod pun ječma ukradenog iz okupirane luke Tripoli.


7:25 - Čelnik Smart Holding Groupa, oligarh Vadim Novinski objavio je kako je njegova tvrtka ostala bez kontrole nad brodogradilištem u Hersonu uslijed ruske okupacije iste. "Rusi zaposlenicima ne dozvoljavaju ulaz" dodao je.


7:22 - Zbog napada na Olenivku, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski traži od Zapada da Rusiju proglasi terorističkom državom. "Kakve odnose možemo imati s teroristima nakon ovoga, zašto bismo surađivali s takvom zemljom?" zapitao je.


7:18 - Prema američkom Institutu za istraživanje rata, ruske će sile prioritizirati pokušaj osvajanja Bakhmuta, grada u oblasti Donjeck koji već nekoliko dana trpi napade. Iz Instituta dodaju kako "nije vjerojatno" da će Rusi uspjeti zauzeti veliki i dobro branjeni Bakhmut.


7:11 - Rusija je pozvala stručnjake Ujedinjenih naroda i Crvenoga križa da istraže pogibiju desetaka ukrajinskih ratnih zarobljenika u zatvoru koji drže proruski separatisti, priopćilo je rusko ministarstvo obrane u nedjelju.

Ministarstvo u priopćenju navodi da postupa "u interesu provođenja objektivne istrage" o napadu na zatvor početkom tjedna.

Separatisti su rekli da su poginula 53 zarobljenika i optužili Kijev za raketiranje zatvora. Ukrajinske oružane snage su otklonile odgovornost, rekavši da je rusko topništvo gađalo zatvor ne bi li sakrilo zlostavljanje zarobljenika.

Ključne riječi

Komentara 89

ZV
Zvonko
14:14 31.07.2022.

Istrijebiti jedan narod to još nikom nije uspijelo (vidi povijest ). Na kraju dolazi kazna ako ne izvana onda iznutra.

Avatar kastanjer2
kastanjer2
09:03 31.07.2022.

Eksploziju u zarobljeničkom centru nije izazvao HIMARS i pripadajuća raketa GMLRS. Ta raketa ne ostavlja tragove spaljivanja zbog sastava eksploziva u njoj. Od zgrade te veličine bi ostali samo temelji da je pogođena sa GMRLS raketom i postojao bi krater. Raketa leti brzinom 2,5 maha i tanki limeni krov je ne vi aktivirao, mora se zabiti u pod zgrade da se aktivira. Na snimci se vidi da kreveti u zgradi nisu značajno fizički oštećeni, krov nije raznesen, ali su najveća termička oštećenja. Tako je prema snimkama jedino oružje koje ostavlja takve tragove termobarična bojna glava kao što je RPO-A Shmel ili neko slično. Termobarična bojna glava od rakete sustava TOS isto nije jer bi oštećenja na zgradi bila puno veća. Logor za zarobljenike je udaljen 15 km od najbližeg fronta. RPO-A Shmel ili neko slično nema taj domet. Svako drugo oružje koje ima domet od 15 km bi izazvalo puno veća fizička oštećenja na zgradi i manja termička oštećenja. Vojnici DNR i LNR imaju RPO-A Shmel i vjerojatno su ga ubacili kroz prozor u unutrašnjost zgrade.

Avatar future Gohan
future Gohan
13:13 31.07.2022.

Ne prenosite laži i propagandu u "moči" ruske vojske, Su57, Armata, hiper ovo ono.. pozali su nemoć i kako im najnapredniji vojni brod provodi spec. istraživanje dna u Crnom moru.. koliko su tehnološki napredni pokazuje nova Lada s tehnologijom iz 1980te, s Euro2 normom za motore, bez klime, ABS, ESP itd..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije