Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'vlada mora kategorički uvjetovati'

Milanović: Ukrajina kandidat? U redu. BiH kandidat istog dana

Brijuni: Izjave predsjednika nakon trilateralnog sastanaka Milanović, Pahor i Van der Bellen
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
17.06.2022.
u 11:49

"Ali je BiH u sigurnosnom i svakom drugom smislu u boljem stanju od Ukrajine i nema nijednog razloga, ni ekonomskog ni sigurnosnog ni ljudskog, da BiH ne dobije taj status ako ga dobije Ukrajina", kazao je

Postane li Ukrajina kandidat za EU, hrvatska vlada mora kategorički uvjetovati da istoga dana to postane i Bosna i Hercegovina, rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović u petak u Ohridu.  

Čelnici Francuske, Njemačke i Italije sastali su se u četvrtak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu i poručili mu da podržavaju status kandidata za Ukrajinu. 

"Ako Ukrajina može dobiti status kandidata u stanju u kojem se trenutno nalazi, i iz kojeg želim da što prije izađe, čitava po mogućnosti, onda nulta točka hrvatske vanjske politike, nacionalne politike, sigurnosne politike treba biti da status kandidata dobije i Bosna i Hercegovina", rekao je Milanović. 

Hrvatski predsjednik naglašava da se kandidatskom statusu Ukrajine ne protivi. 

"Ali je BiH u sigurnosnom i svakom drugom smislu u boljem stanju od Ukrajine i nema nijednog razloga, ni ekonomskog ni sigurnosnog ni ljudskog, da BiH ne dobije taj status ako ga dobije Ukrajina", kazao je.

"Očekujem da vlada i njezini predstavnici, kad će se govoriti o davanju statusa kandidata Ukrajini, kategorički uvjetuju da ga dobije i BiH", rekao je. 

"Ukrajina kandidat? U redu. BiH kandidat istog dana", naglasio je. 

Milanović sudjeluje na Prespanskom forumu na Ohridu i u petak se sastao sa sjevernomakedonskim kolegom Stevom Pendarovskim

Makedonija status kandidata već dugo ima, ali početak pregovora blokira Bugarska. Milanović se toj blokadi protivi i nekoliko je puta javno zamjerio službenoj Sofiji na tome. 

"Status kandidata, to je neka nada. S tom nadom Makedonija živi već predugo. Čudi me da je nisu izgubili i postoji opasnost da se ljudi okrenu od toga, da shvate da ih se vuče za nos", kazao je. 

"Na Bugarima je da vide kud to vodi i da ti pregovori krenu", kazao je. 

VIDEO Objavljena lista zemalja čije će kompanije najviše pogoditi rat u Ukrajini. Evo na kojem je mjestu Hrvatska

Ključne riječi

Komentara 24

Avatar southman
southman
13:10 17.06.2022.

Pa kako će dobiti status kandidata kada ga 2 od 3 naroda u BiH ne žele ?? Tamo jedino Hrvati žele EU. Srbi ne žele zbog Rusije, a Bošnjaci jer bi to značilo vladavinu prava što njima ne pada na pamet !

DU
Deleted user
12:39 17.06.2022.

Nema šta BiH raditi u EU Milanovići - ovih 300.000 hrvata šta je ostalo u BiH neka čuva vanjske granice EU. Ne želim ni BiH ni Srbiju u EU - svi ostali su dobrodošli iz bivše juge - Ukrajina, oni su 100 svjetlosnih godina ispred BiH !

PV
prcko.vita
13:09 17.06.2022.

Da pogađam bez da čitam članak, Zoki ko fol opet nešto hoće da pomaže Hrvatima u BiH? Jesam pogodila?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije