Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Ukrajinci: Ukrajinska policija spriječila je teroristički napad na vodstvo zemlje

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
15.06.2022.
u 23:38

Ukrajinske vlasti kažu da nastavljaju evakuirati civile iz Sjevjerodonecka u svakom "mirnom" trenutku, nakon što su tri glavna mosta iz istočnog grada uništena ruskim granatiranjem

Danas je 112. dan rata u Ukrajini. Ukrajina od zapada traži  pojačanje u vidu teškog naoružanja, nakon što je Rusija veliki dio svoje vatrene moći uputila u istočnu pokrajinu Donbas. Ovaj zahtjev Ukrajine zasigurno će biti tema sastanka ministara obrane NATO zemalja koji će se u srijedu održati u Bruxellesu.

Iz Ukrajine kažu da je u kemijskoj tvornici Azot s vojnicima zatočeno i više od 500 civila koju se zajedno već tjednima odupiru ruskim bombardiranjima i napadima, zbog kojih je veliki dio Sjevjerodonecka već pretvoren u ruševine. Borci bi trebali „zaustaviti svoj nepromišljen otpor i položiti oružje od 8 ujutro po moskovskom vremenu“ , kazao je za agenciju Interfax Mihail Mizincev, čelnik ruskog Nacionalnog centra za upravljanje obranom.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja: 

23:36 - Potez ruske energetske tvrtke Gazprom da smanji količinu plina koju isporučuje Njemačkoj bio je "politički", a ne "tehnička, opravdana odluka", rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck. 

Navodi da su postupci Rusije pokazali da europske zemlje hitno moraju prekinu svoju ovisnost o fosilnim gorivima.

Gazprom je rekao da ograničava količinu plina koju šalje plinovodom Sjeverni tok na manje od 70 milijuna kubičnih metara dnevno - znatno ispod polovice trenutne količine. Plinski div također je najavio oštro smanjenje za Italiju. Obje zemlje uvelike ovise o ruskom plinu, ali traže kako smanjiti tu ovisnost.


23:30 - Rusija je ranije obećala uspostaviti humanitarni koridor za evakuaciju osoba zarobljenih u kemijskoj tvornici Azot u Sjevjerodonecku, no to se nije dogodilo. Sada je optužuje ukrajinske snage da sprječavaju bilo koga da ode.

U priopćenju objavljenom na svom kanalu na Telegramu, Rusija je rekla da su "vlasti u Kijevu prekinule humanitarnu operaciju". Ukrajinske snage, navodi se, "iskoristile su humanitarnu pauzu da se pregrupiraju na povoljnije položaje dok su se skrivale iza živog štita civila". Ukrajina još nije odgovorila na te tvrdnje, prenosi BBC. 


21:49 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da je prihvatio pozive na samite G7 i NATO-a koji će se održati krajem ovoga mjeseca u južnoj Njemačkoj i Madridu

Zelenski je na Twitteru napisao da je "sa zahvalnošću prihvatio poziv" njemačkoga kancelara Olafa Scholza, koji će ugostiti vođe G7 u Schloss Elmau u Bavarskoj od 26. do 28. lipnja, te glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga koji će vođe NATO-a okupiti u španjolskoj prijestolnici od 29. do 30. lipnja.

Ukrajinski čelnik nije naveo hoće li na sastancima na vrhu biti uživo ili će se čelnicima vođama obratiti video pozivom, kako je dosad činio.


21:20 - Ukrajinski general Dmitro Marčenko za Radio Sloboda je izjavio da su mirovni pregovori s Rusijom došli do 'točke bez povratka'. Iz glavnog stožera poručuju "Ako Ukrajina dobije potrebno oružje, kontraofenziva može završiti do rujna".


20:19 - Šteta koju je Rusija načinila ukrajinskoj poljoprivredi dosegla je 4 milijarde dolara, piše ukrajinski portal. Potpuno ili djelomično uništenje obradive zemlje procjenjeno je na 2,1 milijardu dolara, nadalje, 1,4 milijarde dolara zimskih usjeva neće biti požeto zbog okupacije i miniranja, a popravci na oštećenim pogonima i vozilima koštat će još milijardu.


20:15 - Dva Amerikanca koji su sudjelovali u obrani Ukrajine smatraju se nestalima već tjedan dana, a njihove obitelji i suborci pribojavaju se da su ih zarobili Rusi. Trag im se gubi za vrijeme bitke 9. lipnja, a dan nakon ruski propagandni Telegram kanal objavio je da su u blizini Kharkiva zarobljena dva Amerikanca. 


19:40 - Ukrajinska policija spriječila je teroristički napad na vodstvo zemlje, rekao je zamjenik ukrajinskog ministra Jevhen Jenin. 

U televizijskom intervjuu kojeg je prenjela novinska agencija Interfax-Ukrajina, prvi zamjenik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Jevhen Jenin rekao je da je napad osujećen zahvaljujući "informacijama iz obavještajnih izvora".

Rekao je da ne može otkriti nikakve detalje, ali da će se o tome "detaljnije moći govoriti nakon pobjede" u ratu s Rusijom.


18:56 - Pridruživanje Europskoj uniji "ne može biti jedini odgovor na pitanje stabilnosti" u Ukrajini i zemljama s kojima graniči, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron u posjetu Moldaviji.

S druge strane, Macron je rekao da će Francuska, koja predsjedava Europskom unijom do kraja mjeseca, pomoći u postizanju konsenzusa među članicama EU-a o pitanju zahtjeva Moldavije za pridruženjem bloku na ključnom sastanku Vijeća koji se održava idući tjedan.

Rat u Ukrajini opisao je kao "prijetnju stabilnosti cijele regije" te je kazao da je Moldavija "zemlja koja je već 'usidrena' unutar europske obitelji". Francuski predsjednik je rekao i da želi postići konsenzus o odobrenju službenog statusa kandidata za Gruziju, Moldaviju i Rumunjsku, te je dodao da moldavski zahtjev ne treba odvajati od zahtjeva Ukrajine.

Predsjednica Moldavije Maia Sandu je rekla da Moldavija želi postati članica EU-a "što je prije moguće. No realni smo i shvaćamo da moramo još puno toga napraviti".

Dodala je kako je rat u Ukrajini zakomplicirao integraciju Moldavije u EU, ali i da reforme približavaju Moldaviju standardima EU-a.


18:48 - Američki predsjednik Joe Biden u telefonskom je razgovoru s Volodimirom Zelenskim ponovio da SAD stoji uz Ukrajinu te da će joj pomoći da obrani demokraciju, suverenost i teritorijalni integritet pred Ruskom invazijom. U te svrhe, Biden je obećao milijardu dolara vojne, te 225 milijuna dolara humanitarne pomoći. . 


17:58 - Ruski Gazprom objavio je novo smanjenje protoka prirodnog plina kroz plinovod Nord Stream 1. Sveukupna redukcija na ovom je plinovodu sada 60 posto. Iz Rusije tvrde da su razlog za smanjenje tehničke poteškoće, no sumnja se da je stvarni motiv političke prirode. 

Gazprom je također najavio 15 postotno smanjenje u isporuci plina prema talijanskoj kompaniji Eni, a razlog je za sada nepoznat.


17:53 - UN je potvrdio da je od početka ruske agresije u Ukrajini poginulo 4.452, a ozlijeđeno je 5.531 civila. Naglašavaju kako su stvarni brojevi vjerojatno znatno veći, no teško ih je pravovremeno provjeriti.


17:46 - Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak na Twitteru je odgovorio na provokacije bivšeg ruskog predsjednika Medvedeva kojega je nazvao "malim čovjekom s velikim nesigurnosima". "Pravo pitanje je gdje će Dmitri Medvedev biti za dvije godine" zaključio je Podoljak. 


17: 38 - Očekuje se kako će na večerašnjem sastanku UN-a Bidenova administracija objaviti milijardu dolara vrijedan paket pomoći za Ukrajinu. U paketu bi trebali biti howitzeri, municija i oružje koje se može brzo poslati iz postojećih zaliha SAD-a. 


17:24 - Najmanje jedna osoba ranjena je u napadu na ukrajinski grad Mikolaiv, izjavio je gradonačelnik Oleksandr Sienkevych. Rusija je projektilima napala stambenu četvrt u gradu Mikolaiv oko 1 sat poslijepodne.


17:18 - Aktualni zamjenik predsjednika ruskoga Vijeća sigurnosti, Medvedev je napisao na Telegramu: "Samo jedno pitanje: tko kaže da će Ukrajina uopće postojati na karti svijeta za dvije godine?"

Na njegove izjave Kijev gleda kao na dokaz da je službeni ratni cilj Moskve, a to je "denacifikacija" zemlje, zapravo samo izgovor za uništenje ukrajinske kulture.


16:34 - Ukrajinsko Ministarstvo zdravstva objavilo je podatke o uspješnosti projekta medicinskih vlakova koji su iz regije Donbas do sada evakuirali više od 1000 ljudi. Projekt je prije dva mjeseca pokrenuo ukrajinski željeznički operater Ukrzaliznytsia uz pomoć Liječnika bez granica. 


16:29 - Prema izjavi zamjenice Ministra kulture i informacijskih politika Anastasiji Bondar, Rusija je od 24. veljače ove godine uništila više od 380 primjeraka kulturne baštine, među kojima su arheološki, arhitekturalni i vjerski spomenici.


16:25 - Komisija UN-a uspostavljena zbog istrage o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini tijekom ruske invazije objavila je u srijedu kako još nije uspjela doći u kontakt s Rusijom. Erik Mose, voditelj nezavisnog povjerenstva, rekao je da je prerano za raspravu o detaljima dokaza prikupljenih u Kijevu, istočnim gradovima Harkivu i Sumiju te u Irpinju i Buči gdje je, po ukrajinskim navodima, Rusija počinila zločine velikih razmjera.

Moskva odbacuje ove optužbe.


16:23 - Europska unija potpisala je u srijedu sporazum s Egiptom i Izraelom o izvozu ukapljenog prirodnog plina u Europu. Sporazum dolazi u "jako teško vrijeme" za EU, tijekom "rata na europskom tlu", rekla je Ursula Von der Leyen u srijedu. "Ovim sporazumom radit ćemo na stabilnoj isporuci prirodnog plina u Europsku uniju iz istočnog Mediterana. To će pridonijeti našoj energetskoj sigurnosti", napisala je na Twitteru.


16:03 - UN istražuje navodno slanje ukrajinske djece u Rusiju gdje će navodno biti ponuđena na posvajanje ruskim obiteljima, rekla je u srijedu visoka povjerenica UN-a za ljudska prava. 

"Po tim optužbama, neka djeca su navodno "oteta iz sirotišta kako bi bila ponuđena na posvajanje u Rusiji", rekla je. "Visoko povjereništvo za ljudska ne može potvrditi te optužbe niti broj djece o kojoj je riječ", dodala je. 


15:32 - Koristeći FGM-148 Javelin, skupina volontera "Dark Angel" pucala je na, a ako je suditi prema videozapisu sa Twittera, uspješno je i pogodila ruski tenk u pokrajini Mikolaiv.


14:51 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu je pozvao Europsku uniju da omogući njegovoj zemlji početak puta prema članstvu u tom savezu, upozorivši da ruske teritorijalne ambicije sežu od Varšave do Sofije. „Rusija nije zainteresirana samo za naš Mariupolj, Sjeverodoneck, Harkiv i Kijev. Ne, njene ambicije su usmjerene na veliko područje, od Varšave do Sofije”, rekao je Zelenskij, ne dajući dokaze za tu tvrdnju. 

Očekuje se da će Europska komisija ovaj tjedan objaviti odluku o ukrajinskom zahtjevu za statusom kandidata, uoči europskog sastanka na vrhu idući tjedan.


14:33 - Civili u tvornici Azot nisu dobili nove zalihe hrane i potrepština već dva tjedna, izvijestio je Roman Vlasenko, čelnik vojne administracije Sjeverodonjecka. "Postojeće zalihe neće dugo trajati" rekao je te dodao "ako postoji humanitarni koridor, vjerujem da su ljudi spremni napustiti Azot". 

Gradonačelnik Sjeverodonjecka Oleksandr Striuk rekao je da je situacija "teška, ali stabilna" te da je i dalje moguć bijeg iz grada. Na pitanje koliko je civila ostalo u Sjeverodonjecku nije znao odgovoriti, no pretpostavlja da se radi o nekoliko stotina do par tisuća ljudi.


14:06 - Zemlje članice NATO-a će nastaviti opskrbljivati Ukrajinu vojnom opremom, uključujući i teško naoružanje i dalekometne sustave, izjavio je u srijedu glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg. U srijedu navečer sastat će se kontaktna skupina za potporu Ukrajini koju predvode Sjedinjene Države i koja okuplja 50-tak država. Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov izvijestit će sudionike što im je hitno potrebno, a saveznici će imati prigodu najaviti novu pomoć.

Očekuje se da će na samitu čelnici NATO-a odobriti paket pomoći Ukrajini za zamjenu naoružanja iz sovjetskog razdoblja modernom opremom prema standardima Saveza.


13:56 - Kineski predsjednik Xi Jinping telefonom je razgovarao sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, gdje je rekao da bi sve strane trebale raditi na rješavanju krize u Ukrajini "na odgovoran način", javlja kineska državna televizija CCTV.

Xi je u svom pozivu ponovio spremnost Kine da pomogne u rješavanju situacije.

Kina je odbila osuditi Rusiju zbog njezine invazije na Ukrajinu i pozvala je na rješenje putem pregovora.


13:52 - Predsjednik Emmanuel Macron u srijedu se založio za stroži stav prema Rusiji i dodao da Europa treba pružiti jaču potporu Ukrajini, želeći ublažiti zabrinutost u Kijevu i europskim savezničkim državama zbog njegovog ranijeg stava prema Moskvi.

Macron je u utorak došao u Rumunjsku u okviru trodnevnog posjeta istočnim susjedima Ukrajine, među kojima je i Moldavija, a u četvrtak će se možda uputiti u Kijev zbog zajedničkog posjeta s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, talijanskim premijerom Mariom Draghijem i rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom, prenijela su dva diplomatska izvora.

Simbolični posjet dogodit će se dan prije nego što Europska komisija da preporuku o statusu Ukrajine kao kandidata za EU. Najveće europske nacije o ovom se pitanju još nisu izjasnile, ali bi o tome trebale raspraviti na skupu čelnika koji će se održati 23. i 24. lipnja.

„U ovom trenutku mi (Europljani) trebamo slati jasne političke signale, mi Europljani, za Ukrajinu i njen narod koji se herojski odupire“, kazao je Macron bez da je išao u detalje.

„Učinit ćemo sve kako bismo zaustavili ruske ratne snage, pomoći ćemo Ukrajincima i njihovoj vojsci i nastavit ćemo pregovore“, kazao je pred francuskim i NATO snagama u vojnoj bazi u Rumunjskoj.


13:05 - Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov upitan je o stanju američko-ruskih odnosa tijekom njegova redovitog brifinga s novinarima. "Komunikacija je bitna, u budućnosti ćemo još morati komunicirati. SAD ne ide nikamo, Europa ne ide nikamo, pa ćemo nekako morati s njima komunicirati", kazao je .

Rekao je da je zbog trenutne situacije "malo vjerojatno" da će se dvije strane vratiti onome što je on nazvao "duhom Ženeve".  Umjesto toga, buduća komunikacija između dviju zemalja morala bi biti na temelju "međusobnog poštovanja i obostrane koristi", rekao je Peskov i dodao: "Ovo nije tema u kratkom roku".


12:48 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je EU da pooštri sankcije Rusiji i upozorio da bi moskovske snage mogle napasti druge zemlje nakon što napadnu njegovu. U obraćanju češkom parlamentu, Zelenski je ponovio pozive EU da dopusti Ukrajini da krene prem članstvu dajući joj status zemlje kandidata.

"Kao i u prošlosti, ruska invazija na Ukrajinu prvi je korak koji rusko vodstvo treba da otvori put drugim zemljama, osvajanju drugih naroda", kazao je ukrajinski predsjednik.


11:55 - Njemačka vlada najavila je da će bivšoj podružnici ruskog plinskog diva Gazproma osigurati potporu kroz kredite državne banke kako bi spriječila njezin stečaj i osigurala opskrbu plinom.

"Takvim pristupom savezna vlada zadržava utjecaj na dio ključne energetske infrastrukture i sprečava prijetnju energetskoj sigurnosti", stoji u priopćenju, objavljenom u utorak.

Potpora će iznositi između 9 i 10 milijardi eura, a bit će osigurana kroz kredit državne razvojne banke KfW, prema izvorima.


11:30 - Ruske vlasti navode da je vojska uništila NATO-ovo skladište oružja u zapadnoj Ukrajini.


10:59 - Rusko ministarstvo vanjskih poslova jutros je na društvenim mrežama objavilo poruku glasnogovornice Marije Zaharove u kojoj ona optužuje SAD i Veliku Britaniju da potiču Ukrajinu da regrutira strane plaćenike. Više o tome čitajte OVDJE


10:03 - Ukrajina tvrdi da je oko 250 ruskih vojnika ubijeno u posljednja 24 sata. U Ukrajini je od početka rata 24. veljače ubijeno oko 32.750 ruskih vojnika, priopćeno je iz Glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga.


10:00 - Postoji skepticizam oko toga hoće li Rusija danas osigurati siguran put građanima da napuste kemijsku tvornicu Azot u bombardiranom gradu Sjevjerodonecku, nakon što je obećala otvoriti humanitarni koridor.

Ukrajinska aktivistica za građanske slobode, Oleksandra Matviichuk, kaže: "Ne znam tko vjeruje Rusiji"


9:34 - Dmitrij Medvedev, dugogodišnji saveznik Vladimira Putina, koji je trenutno zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije, objavio je jutros za Telegram poruku koja daje uvid u trenutno stanje ruskog razmišljanja o situaciji u Ukrajini.

U poruci Medvedev dovodi u pitanje ukrajinski zahtjev da ove zime primi uvoz energije s mogućnošću odgode plaćanja na dvije godine. Medvedev kaže: Samo pitanje. Tko je rekao da će Ukrajina za dvije godine uopće postojati na karti svijeta?


9:30 - Ruska novinska agencija RIA Novosti jutros je objavila tvrdnju da se tisuće zahtjeva za rusko državljanstvo podnose u okupiranoj oblasti Herson u Ukrajini. Herson se nalazi na sjeveru Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

RIA Novosti citira Kirila Stremousova, zamjenika šefa vojno-civilne administracije u regiji koju je nametnula Rusija:

"Ima puno uzbuđenja. Sve više ljudi želi dobiti državljanstvo Ruske Federacije. Stanovnici Hersonske regije danas su masovno u redovima za podnošenje dokumenata za dobivanje ruskog državljanstva samo zato što ih Rusija može zaštititi, Rusija može hraniti i socijalno osigurati osobu u zemlji". 


9:15 - Očajnička borba Ukrajine da zadrži svoj teritorij u istočnoj regiji Donbas dosegla je kritičnu točku u utorak, jer su se ukrajinski i ruski vojnici sukobili u uličnim borbama u gradu Sjevjerodonecku i posljednjem mostu koji povezuje grad s teritorijem pod kontrolom Ukrajine. Više o tome čitajte OVDJE

Foto: Reuters/PIXSELL

9:00 - Energoatom, koji nadzire nuklearna postrojenja u Ukrajini, jutros je izvijestio da nuklearna elektrana u Zaporižju radi normalno. Nalazi se na prostoru koje su trenutno okupirale ruske snage i bio je izvor nekih sporova između Ukrajine i Međunarodne agencije za atomsku energiju, koja ga je htjela posjetiti i pregledati, potez koji je Ukrajina pokušavala spriječiti.


8:00 - Maksym Kozytskyi, guverner Lavova, objavio je za Telegram da je tijekom noći došlo do jednog upozorenja o zračnom napadu u njegovoj regiji, koja se nalazi u zapadnoj Ukrajini. Tvrdio je da su ukrajinske snage oborile projektil iznad regije, u kojem je ozlijeđeno šest osoba, uključujući jednogodišnjeg dječaka kada je olupina pala. Rekao je da je oštećeno 26 stambenih zgrada.Tvrdnje nisu neovisno provjerene.


7:50 - Rusija kontrolira veći dio  Sjevjerodonecka  nakon mjesec dana intenzivnih borbi koje su stvorile "veliku kolateralnu štetu" u ključnom istočnom gradu, stoji u izvješću Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva. Istaknuli su kako je "malo vjerojatno da je Rusija očekivala tako snažno protivljenje.

Rusija je poručila da će danas omogućiti siguran prolaz civilima i zamolila vojnike da polože oružje i predaju se.

Priopćenje Ministarstva obrane sugerira da će, ako borci ostanu i nastave izdržati u kemijskoj tvornici Azot, to "privremeno spriječiti Rusiju da preusmjeri ove jedinice za misije negdje drugdje".

Potvrdili su i ukrajinske tvrdnje da se nekoliko stotina ukrajinskih civila skriva u podzemnim bunkerima u kemijskoj tvornici Azot.


6:55 - Rusija poručuje braniteljima Sjevjerodonecka da se predaju. Rusija je poručila ukrajinskim snagama skrivenim u kemijskoj tvornici u zahvaćenom istočnom gradu Sjevjerodoneck da polože oružje do srijede rano ujutro.


6:34 - Ukrajina je izvijestila da je više od 500 civila i neodređeni broj vojnika zarobljeno unutar Azota, kemijske tvornice u kojoj su se skrivali od ruskog bombardiranja koje je ostavilo veći dio grada Sjevjerodonecka u ruševinama.

Mikhail Mizintsev, voditelj ruskog Nacionalnog centra za upravljanje obranom, rekao je novinskoj agenciji Interfax da bi ukrajinske trupe trebale "zaustaviti svoj besmisleni otpor i položiti oružje".

Foto: Reuters/PIXSELL


5:55 - Ukrajinske vlasti kažu da nastavljaju evakuirati civile iz Sjevjerodonecka u svakom "mirnom" trenutku, nakon što su tri glavna mosta iz istočnog grada uništena ruskim granatiranjem. Dok su trajale borbe za kontrolu nad gradom, lokalne vlasti su rekle da još uvijek imaju načina za evakuaciju ljudi, iako nije odmah jasno kojim putem koristi ukrajinska vojska.

"Načini povezivanja s gradom su prilično teški, ali postoje", rekao je za ukrajinsku televiziju Oleksandr Struik, načelnik vojne uprave Sjevjerodoneck, dodajući da se evakuacije odvijaju "svake minute kada je tamo tiho ili tamo mogućnost prijevoza”.


5:50 - Čelni čovjek glavnog europskog regulatora za sigurnost u zračnom prometu (EASA) rekao je kako je vrlo zabrinut za sigurnost zrakoplova zapadne proizvodnje koji nastavljaju letjeti u Rusiji bez pristupa rezervnim dijelovima i pravilnog održavanja.

Europska unija i Sjedinjene Države odlučile su ograničiti ruski pristup rezervnim dijelovima nakon ruske invazije na Ukrajinu.

"Ovo je vrlo nesigurno", rekao je izvršni direktor Agencije za sigurnost zračnog prometa Europske unije (EASA) Patrick Ky, dodavši da regulatori nemaju dobre podatke o mnogim zrakoplovima koji lete u Rusiji.


5:45 - Ukrajinska vojska trpi velike gubitke u borbama s ruskim postrojbama u istočnom gradu Sjevjerodonecku i u regiji Harkiv i treba joj proturaketno oružje, rekao je u utorak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

U svom kasnonoćnom javljanju Zelenski je istaknuo da je Ukrajini suvremeno proturaketno naoružanje potrebno sada. Poručio je da nema opravdanja da zemlje partneri odgađaju isporuke oružja.

Neke ruske rakete izmiču obrani i uzrokuju žrtve, rekao je Zelenski. "Najžešće se bitke, kao i do sada, vode u Sjevjerodonecku i obližnjim gradovima i naseljima. Gubici su, nažalost, bolni”, istaknuo je.

“No moramo biti jaki, to je iznimno važno za Donbas. Što više gubitaka neprijatelj ondje pretrpi, manje će snage imati za nastavak agresije”, dodao je.

Ukrajina bilježi “bolne gubitke” i u regiji Harkiv istočno od Kijeva, gdje Rusija pokušava ojačati položaje nakon što je nedavno potisnuta, rekao je također Zelenskiy.

“Na tom se području borbe nastavljaju i mi se moramo nastaviti boriti, moramo se žestoko boriti", naglasio je ukrajinski predsjednik.

Ključne riječi

Komentara 112

Avatar Trgovac
Trgovac
09:48 15.06.2022.

Rusi su strašno uzrujani kad netko spomene da možda Rusije neće biti na mapi u ovom obujmu ali eto Ukrajinu bi s takvom lakoćom micali i brisali s mape. Nivo zapadnjačkog libtard licemjerja.

Avatar KalebJosua
KalebJosua
12:24 15.06.2022.

Svijet treba izolirati Rusiju i njihov nasilni totalitarni , bezočni, primitivni sustav dominacije, makar kruha bili gladni. Uporno i dugotrajna izolacija i bojkotiranje s potpunim anuliranjem uvoza i izvoza. Ako nismo sacuvali dostojanstvo i poduzeli gotovi ništa zbog Tianamena i Tibeta, valjda nećemo ovo dozvoliti i unistiti sve što je ljudsko i prepustiti se čimpaza pristupu!

Avatar Čudomix
Čudomix
14:35 15.06.2022.

Nakon recentnih izjava Putina i Medvedeva treba li još uvijek crtati o čemu se tu radi... onima koji u žrtvi vide krivca. Zanima što je nepoćudno u ovom upisu da ga je trebalo pobrisati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije