Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krah muškog kartela

Evo zašto su ove četiri europske ministrice obrane postale hit na internetu

Europske ministrice obrane
Foto: Twitter
1/3
13.02.2014.
u 17:00

Jedna od prvih žena na čelu vojske u nekoj zemlji Europe bila je Željka Antunović, ministrica u vladi Ivice Račana

Kad su se vodeći svjetski političari prije nekoliko dana okupili u Münchenu na godišnjoj konferenciji o sigurnosti, postalo je jasno da ministarstva obrane zapadnih zemalja više nisu bastion muškaraca, nego resor kojim sve češće upravljaju žene. Nikada to nije bilo očitije nego u trenutku kada su se ministrice obrane Norveške, Švedske i Nizozemske okupile kako bi zajedno dočekale svoju novu kolegicu, njemačku ministricu obrane Ursulu von der Leyen, koju je Angela Merkel na to mjesto imenovala potkraj prošle godine.

– Uh, bolje mi je da se maknem odavde – procijedio je kroza zube belgijski ministar obrane kada su se četiri ministrice smjestile na klupi pružajući jednom od pripadnika osiguranja mobitel da ih snimi zajedno. Fotografija je uskoro završila na Twitteru, a u manje od 24 sata pogledana je više od milijun puta.

– Jedan od političara u Nizozemskoj rekao mi je još prije nekoliko mjeseci da je mreža ministara obrane u Europskoj uniji jedan od najstarijih i najčvršćih kartela koji postoji. Očito je to pravilo palo u vodu, vremena se mijenjaju – komentirala je nizozemska ministrica Hennis-Plasschaert.

Angelina nasljednica

Rušenju ovog tabua uvelike je pomoglo imenovanje njemačke političarke na čelo tamošnjeg ministarstva obrane. U Njemačkoj, naime, ministarstvo obrane po tradiciji ima znatno veću težinu nego u Švedskoj ili Norveškoj, a čelnik (muškarac ili žena) ovog ministarstva je jedna od najutjecajnijih osoba u službenom Berlinu.

Ne začuđuje stoga što je Angela Merkel na ovu poziciju imenovala Ursulu von den Leyen, koju mnogi u budućnosti vide kao njezinu nasljednicu na mjestu njemačke kancelarke. Bliskost Merkel i Von den Leyen prilično je poznata u njemačkim političkim krugovima iako se nova ministrica obrane nerijetko sukobljavala s kancelarkom u svim područjima gdje joj se činilo da bi ženska prava i ravnopravnost spolova mogli biti zakinuti. Prije nekoliko mjeseci Angela Merkel svojoj je političkoj štićenici nudila i mjesto ministrice zdravstva, što je Von der Leyen glatko odbila. Kocka joj se isplatila i ubrzo potom našla se na čelu “muškog” ministarstva, koje raspolaže godišnjim proračunom od 33 milijarde eura.

– Ona zasigurno ima dovoljno čvrstine za ovaj posao, a Merkel je njezinim izborom pokazala hrabrost – komentirao je tada njemački Bild am Sonntag.

Foto: Reuters/PIXSEL

Foto (Reuters): Ursula Von den Leyen

Hrvatska je prednjačila

Europski klub ministrica obrane sve je jači. Od četiri gracije samo je Šveđanka Karin Enström imala praktičnih iskustava s vojskom. Prije odlaska u politiku bila je profesionalna vojnikinja, a još ima čin satnika švedskih marinaca. Usto, njezin je brat svojedobno bio zapovjednik švedskog kontingenta u Afganistanu.

Moje je imenovanje popravilo ugled Hrvatske u svijetu, ali i pomoglo lakšem i bržem ulasku naše zemlje u NATO

Željka Antunović

I Hrvatska je na čelu MORH-a svojedobno imala ženu jer je Ministarstvo obrane u vrijeme vlade Ivice Račana vodila SDP-ovka Željka Antunović. Kako kaže, iskustva iz tog vremena isključivo su joj pozitivna, a činjenica da je ministarstvo obrane zemlje netom izašle iz rata vodila žena donijela je niz koristi.

– Na međunarodnoj razini moje je imenovanje izazvalo prilično veliku pozornost. Popravilo je ugled Hrvatske u području ljudskih prava i ravnopravnosti te pomoglo lakšem i bržem ulasku u NATO – kaže Željka Antunović.

Bio je to veliki politički iskorak za Hrvatsku, koji je dobro iskorišten. U to vrijeme Željka Antunović nije bila jedina europska ministrica obrane, te su dužnosti obnašale i političarke u Francuskoj, Norveškoj i Finskoj. Antunović tvrdi da, vodeći MORH, nikada nije imala problema s muškim šovinizmom jer, ma koliko čudno zvučalo, u Oružanim snagama ljudi su puno liberalniji i tolerantniji prema ženama nego u svakodnevnom životu. Njezina iskustva govore da imenovanje žene na mjesto ministrice obrane puno znači u rušenju predrasuda.

– Hrvatska ima jako puno potencijala. Prednjačili smo u ovakvim potezima još prije petnaestak godina, no na žalost, nisam sigurna kada će se za takvo što u Hrvatskoj ponovo steći svi uvjeti – kaže bivša ministrica obrane RH Željka Antunović.

>>Iza svjetskih moćnika stoje moćne žene koje dobro znaju kako dobiti što žele

Komentara 1

Avatar noemy-no
noemy-no
17:43 13.02.2014.

buahaha... ja ovima ne bi dala trafiku da mi cuvaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije