Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
investicije

Neuroth će u pet slušnih centara u Hrvatskoj uložiti 4 milijuna eura

neuroth
Tomislav Miletić/Pixsell
25.10.2012.
u 20:32

Austrija je u Hrvatskoj investirala preko šest milijardi eura, dok ukupne strane investicije iz europskih zemalja iznose oko 25 milijadri eura.

Koliko su investicije nužne za rast Hrvatskog gospodarstva više nije potrebno spominjati, no unatoč tome što ih je posljednjih godina sve manje Austrija je jedna od europskih zemalja koje prednjače u direktnim stranim investicijama u Hrvatsku.

Kako tvrdi Sani Ljubunčić, načelnik Sektora za međunarodnu suradnju, investicije i razvoj pri Ministarstvu poduzetništva i obrta, Austrija je u Hrvatskoj investirala preko šest milijardi eura, dok ukupne strane investicije iz europskih zemalja iznose oko 25 milijadri eura.

- Hrvatska od stranih kompanija očekuje da doprinesu svojim tehnologijama i znanjem i da donesu standard koji je razvijen u zapadnim zemljama - poručio je Ljubunčić dodajući kako situacija trenutno nije sjajna zbog krize pa je investicija manje, ali i da se nada kako će ulaskom u Europsku uniju investicije ipak porasti, jer će Hrvatska postati dio zajedničkog europskog tržišta i past će mnoge barijere poput granica i carina.

- Hrvatska je mala zemlja, no po glavi stanovnika nalazimo se na trećoj ili četvrtoj poziciji po investicijama u Europi, što i ne čudi s obzirom na atraktivnu lokaciju za potencijalne investitore. No, osim toga, važne su i naše kompanije koje posluju u Europi. Tu su značajna srednja poduzeća koja su se fokusirala na izvoz, prvenstveno u Austriju i Njemačku, a nadamo se da će se ulaskom u EU njihova aktivnost povećati - poručio je Ljubunčić koji je u četvrtak došao u Dubrovnik podržati austrijsku tvrtku za akustiku slušnih pomagala Neuroth koja je lani odlučila ući na hrvatsko tržište.

Neuroth je u godini dana u Hrvatskoj otvorilo pet slušnih centara, a ukupna planirana investicija u njih iznosit će oko četiri milijuna eura. Čelnici Neurotha u Dubrovniku su se ovih dana okupili kako bi obilježili 105 godina postojanja, a tom je prilikom generalni direktor kompanije, Lukas Schinko otkrio ponešto o povijesti, ali i poslovnim planovima. Nakon širenja na tržište Švicarske i Slovenije, Neuroth je u Hrvatsku ušao 2011. godine, a do sada su iznimno zadovoljni poslovanjem.

- Hrvatska nam je bila zanimljivo tržište zbog blizine, ali i zbog dobrih veza između naše dvije zemlje. Drago nam je da imamo pet slušnih centara i da u njima dobro poslujemo. Iskustva iz Austrije želimo prenijeti u Hrvatsku i mislim da naši predstavnici za sada dobro rade svoj posao - poručio je Schinko dodajući kako Neuroth posljednjih godina bilježi snažan rast.

- U Austriji smo prisutni 105 godina i tržišni smo lider u prodaji slušnih pomagala, ali i u kvaliteti naših proizvoda i usluga. Sada nam je cilj postati tržišni lider i u Švicarskoj u kojoj poslujemo od 2003. i gdje mogu reći da smo lider u kvaliteti - poručio je direktor kompanije koja godišnje ostvari promet od oko 100 milijuna eura. Nakon širenja na Hrvatsku, cilj im je poslovanje proširiti i na Francusku te na Njemačku.

>>Čačić o investicijama: Plivamo između Scile i Haribde

Komentara 2

DU
Deleted user
21:36 25.10.2012.

U šta su investirali? U banke i trgovačke lance.

LA
Lavica7
07:35 26.10.2012.

90-tih smo bili veliki, bogati i mozemo sami. 2012. smo mala zemlja koja nista ne proizvodi i veseli se kad u nju netko "investira" Dajte se vise odlucite sto smo i koliki smo. Ja mislim da smo nitko i nista,, ali to je samo moje osobno misljenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije