Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaklada za očuvanje žirafa

Najviši svjetski sisavci nisu jedna, nego četiri vrste

Žirafe
Foto: Pixabay
1/3
09.09.2016.
u 09:00

Četiri odvojene vrste su južna žirafa (kojih ima oko 52 tisuće), masai žirafa (32,5 tisuće), mrežasta žirafa (8,700 primjeraka) i sjeverna žirafa kojih ima nešto manje od pet tisuća

Ona je slavni, nježni div afričke savane, ali je genetika žirafe pokazala da se ne radi o jednoj, već o četiri različite vrste životinja, piše BBC. Žirafe se prethodno smatralo jednom vrstom podijeljenom u nekoliko podvrsta.

Ali su međunarodni znanstvenici nedavno proveli ispitivanje DNK tih najviših svjetskih sisavaca koje je pokazalo da se četiri podgrupe žirafa nisu križale i izmjenjivale genetski materijal milijunima godina. To je jasna naznaka da su evoluirale u različite vrste, objavili su znanstvenici u časopisu Current Biology. 

– Ono što smo pronašli pokazuje da su podvrste genetički vrlo različite i razdvojene. Nikad to prije nisam vidio pri istraživanju podvrsta – rekao je njemački genetičar Axel Janke koji je vodio istraživanje na zahtjev Zaklade za očuvanje žirafa iz Namibije.

– Iznimno smo iznenađeni – rekao je konzervator Julian Fennessy iz spomenute zaklade. Osim genetski, znanstvenici su identificirali razlike među četirima vrstama i po obliku tijela, boji i šarama na krznu.

Četiri odvojene vrste su južna žirafa (kojih ima oko 52 tisuće), masai žirafa (32,5 tisuće), mrežasta žirafa (8700 primjeraka) i sjeverna žirafa kojih ima nešto manje od pet tisuća. Genetske razlike među vrstama usporedive su s razlika između polarnih i smeđih medvjeda, rekao je Janke.

Žirafe trenutačno nisu ugrožena vrsta, ali je njihov broj u posljednja tri desetljeća pao sa 150 tisuća na nešto manje od 100 tisuća. Ali će nova klasifikacija vrsta pomoći u očuvanju mrežaste i sjeverne žirafe kojima populacija jako opada.

>> Upoznajte Johana i Edgara – jedine žirafe u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije