Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Gdje bi to građani i mogli držati slonove, zar u mamutici?

slon ZOO Zagreb
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
08.12.2015.
u 16:15

Oni koji pišu propise očito ih samo prepisuju, a ne vode se praksom, jer da je tako onda bi shvatili da građani nemaju gdje držati slonove i žirafe...

Zakonodavac se ne smije i ne može osloniti na savjest građana, jasno je to i majmunima urlikavcima. Zakoni i propisi, činjenica je, postoje da bi regulirali ponašanje, no je li ponašanje (čitaj: razum) Zagrepčana doista doseglo nisku granicu pa nam je potrebna gradska odluka koja nam izrijekom zabranjuje da kao kućne ljubimce – držimo slonove?

Da, slonovi su zabranjeni u Gradu Zagrebu – odluka je to pisana za sve one kojima je ikada palo na pamet udomiti tu vrstu životinje.

Najveći živući kopneni sisavci zabranjeni su, naime, Odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, propisanom još 2008. godine.

I dok je takva odluka nužna jer, među ostalim, zabranjuje držanje otrovnih pauka, zmija i drugih gmazova te otrovnih sitnijih životinja, nije nužno recima pravilnika vrijeđati inteligenciju Zagrepčana i pisati im o nedržanju slonova! Ili pak trošiti retke na pisanu zabranu o držanju žirafa, vodenkonja, majmuna urlikavaca, medvjeda i svih mogućih vrsta klokana u Zagrebu. Pišu li odgovorni propise vođeni praksom ili ih tek prepisuju? Ako ih i prepisuju, razmišljaju li o onome što preuzimaju i jesu li barem vizualni tipovi?

Očigledno nisu jer, da jesu, dopustili bi si vizualizaciju i uhvatili se u vlastitom apsurdu odgovarajući na jednostavno pitanje – gdje bi Zagrepčani u gradu i mogli držati slonove ili žirafe kojih već godinama nema čak ni u Zoološkom vrtu? U Mamutici, na Gornjem ili u Donjem gradu, u Donjoj Dubravi, na Trešnjevci? Ili su si isti ti autori mogli postaviti još jednostavnije pitanje – čime bi Zagrepčani životinjama kupili hranu kad jedva i sami podmiruju režijske troškove?

Samo slon, na znanje kreatorima odluke, 16 sati u danu provede hraneći se lišćem, korom i plodovima drveća pa pojede tako od sto pa do 300 kilograma trave i popije 190 litara vode. Preskupo je to, naročito kad građani znaju da je voda "pojeftinila" tek od studenog 2015. godine.

Komentara 6

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
22:23 08.12.2015.

Ja svoje slonove nedam i gotovo imam prav na kucne ljubimce i sve bum tuzil ak mi ih zemeju frrr

VE
verica2
09:04 09.12.2015.

Normalan čovjek ne bi u stambenoj zgradi s više stanara držao ni pit bulla, rotvajlera, dogu, krokodile, zmije, a svim znamo koliko ih ima.

VI
Vito
10:53 09.12.2015.

Slonovi su društvena bića i kad je samo jedan, onda je osuđenik na samicu i to bez suđenja. ________ Zanimljivo je kako se "prijatleji životinja" uopće ne zamaraju što slonicana Brijunima NEMA PARTNERA, ili partnericu pa je praktički nezakonito osuđena na doživotnu osamu ________ Sramota za Hrvatsku __________ Ako se ne smiju u nacoinalnom parku držati alohtone životnije, onda bi bilo poštenu tu slonicu vratiti u Indiju u njezino rodno mjesto ________ I tako je to poklon Indire Ghandi maršalu titu, a oboje je mrtvo pa više nema svrhe takav živi poklon ________ Pogotovo kad se Hrvatska želi prikazati prijateljem životinja i ekološki svijesnom državom. ___________- Indija bi sigurno razumjela povrat poklona iz "humanitarnih" razloga __________ A očito je kako se pohlepni brinu o novcima koje slonica zaradi tijekom ogleda za vrijeme truritičke sezone

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije