Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Žirafe nakon 52 godine dolaze u zagrebački Zoološki vrt

Posjetitelji će iznova moći vidjeti pingvine i tigrove, a maksimirski Zoološki vrt dobit će i još zmija otrovnica
16. siječnja 2012. u 08:36 3 komentara 2877 prikaza
žirafa
Foto: arhiva VL

Nakon pune 52 godine izbivanja, u Zoološki vrt vraćaju se – žirafe! Bebe žirafa će se uz lavove, zebre, antilope, nojeve i marabue smjestiti u afričkoj savani čija je gradnja glavni projekt Zoološkog vrta u ovoj godini.

Osim zabave i edukacija

Iako datumi dolaska novih životinja još nisu poznati, u ZOO-u će se potruditi da sve nastambe budu spremne do njihova useljenja. – Nastamba koju sad imaju afrički lavovi već je zastarjela pa ćemo ove godine dovršiti novu, koja je zapravo samo dio velike cjeline nazvane Afrička savana – objašnjava ravnateljica ZOO-a Davorka Maljković.

U novoj nastambi, dodaje, bit će smještena tri-četiri lava, a i ostale afričke životinje, i bit će dovoljno velika i primjerena životinjama, otvorena i s puno zelenila.

– Novost je i da će posjetitelji moći ući u nastambu i s terase promatrati životinje – dodaje D. Maljković.

Novu kuću dobit će i nilski krokodili, koji će odsad biti u ravnini posjetitelja, a ne više u podrumskom bazenu tropske kuće.

Ravnateljica Maljković istaknula je važnost edukacije koju ljudi mogu dobiti u Zoološkom vrtu i to je, kako kaže, jedan od glavnih razloga što se ove godine, nakon čak deset godina izbivanja, u Zoološki vrt ponovno dovode pingvini i tigrovi, ali i dolaze još poneke zmije otrovnice. Podsjetimo, odnedavno se u Zoološkom mogu pogledati i jedne od najotrovnijih žaba na svijetu.

– Nekako smo se u 2012. godini odlučili usredotočiti na zmije i gmazove, a sve da bismo spriječili njihovo ubijanje zbog neznanja – kaže Davorka Maljković.

Ograda protiv buke

ZOO je osigurao također sredstva za postavljanje dugo najavljivane protubučne i sigurnosne ograde prema Maksimiru, za što je pola novca stiglo iz europskih fondova, a pola od Grada Zagreba.

– Cilj Zoološkog vrta ove godine je osigurati životinjama što bolji smještaj, a ljudima koji dolaze što bolji posjet – poručuje ravnateljica.

Jedine životinje za koje u Maksimiru još uvijek nema uvjeta jesu slonovi, za čije je držanje potreban prostor od 2 hektara, a cijeli ZOO zasad ima 5,5 hektara.

Elipso

 • dinamomax:

  Zooloski se vec godinama prsa da je jedan od vecih u europi! To je totalna glupost, zapravo je jedan od najmanjih u europi. Nebi imao nista protiv da se zoo poveca jer su uvjeti za zivotinje tamo mizerni!! bio sam ... prikaži još!m u puno zoo-ova u europi, ali ovaj je najgori! lavovi i tigrovi kruze u krug u tjesnoj nastambi, izgrizli si repove od zivcanoce i tuge. UZAS!!!

 • Avatar Ledeni
  Ledeni:

  Zašto zatvarate životinje. Pustite ih u prirodu i nemojte ih više zatvarati. Kakvi zoološki vrtovi, kakvi bakrači.

 • Korisnik2013:

  Životinje u zoološkom vrtu su osuđene na doživotnu robiju. Život provode u umjetnim nastambama a ne u prirodnom okruženju. Svedene su na to da im je jedina svrha postojanja da ih djeca promatraju dko prolaze kraj njihovih nastambi. Tužna sudbina...