Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Prije posječeš drvo i urediš terasu nego što za nju dobiješ dozvolu

Terase
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
18.03.2016.
u 17:00

Zagrebački ugostitelji u središtu grada, naime, već mjesecima nemaju dozvole za terase zbog sporosti sustava. I dok nemoćno čekaju i riskiraju kazne, napominju – “uvijek traje dugo”.

Vađenje osobne iskaznice, koliko se sjećam, bio je moj prvi susret s birokracijom. Nisam znala što točno trebam napraviti, koji obrazac popuniti ili papir potpisati, a sve što su mi drugi rekli bilo je – naoružaj se strpljenjem. Isto je bilo i s vozačkom dozvolom, pa su zaredale životne situacije u kojima se zahtijevalo od mene da se borim s birokracijom (imam strpljenja).

Eto, dobro da nemam kafić. Nikad, naime, nisam došla u priliku da tražim dozvolu za terasu, ali čini se da bi mi također trebalo strpljenja.

Zagrebački ugostitelji u središtu grada, naime, već mjesecima nemaju dozvole za terase zbog sporosti sustava. I dok nemoćno čekaju i riskiraju kazne, napominju – “uvijek traje dugo”. Kažu da su zahtjeve predali prije više od šest mjeseci, ali još uvijek ništa. I to je, kao, uobičajeno. U isto vrijeme pred gradskom upravom prosvjeduju vlasnici lunaparkova u Zagrebu jer ne mogu raditi. Naravno, nisu dobili dozvolu. Čekaju je već gotovo godinu dana, a ako postave sprave, riskiraju goleme kazne. S druge strane, ako ne rade, riskiraju propast. Ono što je za nadležne samo papir koji u ladici stoji jedan dan dulje, za njih je jedan dan bez posla manje.

Ja, dakle, nemam ni terasu ni lunapark. Nikad nisam tražila dozvolu ni za jedno pa nisam upoznata s procedurom. Ali, vjerojatno je riječ o nekom obrascu koji ugostitelj mora ispuniti, predati ga nadležnom povjerenstvu te pričekati dozvolu. Procedura vjerojatno nije jednostavna jer treba napraviti neki prostorni plan. U slučaju terasa, riječ je o centru grada pa ne bi bilo u redu samo nabacati stolove i stolice po ulici.

No, isto tako, istini za volju, terase u centru stoje jednako već godinama. Čak i da se plan mijenja svake godine, šest mjeseci zvuči kao dovoljno dug rok za to. Šest mjeseci zapravo zvuči poprilično dovoljno da se posiječe drvo u šumi i od njega naprave stol i stolice za terasu. Zapravo, šest mjeseci zvuči dovoljno da se izgradi zgrada u kojoj će biti kafić s terasom. Osim ako za tu zgradu, jasno, ne treba čekati dozvolu.

Komentara 5

VI
Vito
08:21 19.03.2016.

Zagrebački ugostitelji u središtu grada, naime, već mjesecima nemaju dozvole za terase zbog sporosti sustava ____________ Nije sustav spor, nego je "gradonačelnik" pod istragom pa ne može samo tako uzeti novce i dati dopuštenje. __________ Mislo je da će tako moći poslovati kad smjene čelnog policajca, no, ministar iz Mosta baš i nije poslušan, tako da policija sad ima problema s "okretanjem glave na drugu stranu" _____- Zbog toga su poslovi usporeni

MI
Milkica
21:54 19.03.2016.

Zašto uopće svaki bircuz mora imati terasu? Što ne napišete koju o terasi npr. Glembaya, preko puta Westina, koja stoji nasred nogostupa. Pješak je mora obilaziti, pri čemu mora preći preko odvodnog kanala. Netko će reći - pa kaj, nije to problem. OK, a sad se stavite u poziciju čovjeka u invalidskim kolicima, u poziciju slijepog čovjeka. Da ne spominjem na sve te montažne ograde na terasama zatiru pogled. Stalno oko sebe gledamo nekakve zidove.

VI
Vito
08:27 19.03.2016.

S druge strane, ako ne rade, riskiraju propast. Ono što je za nadležne samo papir koji u ladici stoji jedan dan dulje, za njih je jedan dan bez posla manje. ___________- Ne vjerujem očima što ste napisali ----- u ladicii stoji jedan dan dulje, za njih je jedan dan bez posla manje. ____________ Jedan dan bez posla manje??????????? _________ Znači da imaju posla već cijelih 365 dana --- vlasnici lunaparkova u Zagrebu ... nisu dobili dozvolu. Čekaju je već gotovo godinu dana ______________ Što će im "dozvola", ===== hrvatski = dopuštenje, odobrenje, pristanak, suglasnost === kad već godinu dana, kako pišete, rade potpnu normalno?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije