Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posrnuli

Otkaz u Gredelju ocu i sinovima, u obitelji sa 12 članova radi samo supruga

Djelatnici Gredelja Ilija Lovrić i Ilija Majstorović dobili otkaz
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
02.07.2014.
u 09:25

Nakon 18 godina dobio otkaz i odlazi na burzu. Upitno je hoće li zbog stečaja dobiti i otpremnine

Ovih dana otkaze je dobilo 212 zaposlenika Gredelja, nekadašnje uspješne tvrtke koja je lokomotive izvozila po cijelom svijetu i u kojoj je do 2012. radilo oko 1700 osoba. Nakon brisanja s liste 212 osoba, među kojima je i Ilija Majstorović koji je ondje radio 18 godina, u Gredelju, nad kojim se vodi stečajni postupak, kruh zarađuje 753 radnika.

Bez kriterija

– Otkaze smo dobili bez ikakvih kriterija. Poslani smo na burzu, no tko će me zaposliti u ovim godinama – požalio se Majstorović koji je otpušten u 55. godini. Prije njega u istoj tvrtki otkaz su dobila i dvojica njegovih sinova pa u 12-eročlanoj obitelji radi jedino  supruga. Dodao je kako otpušteni radnici nisu dobili ni otpremnine jer je tvrtka u stečaju pa se za njih moraju boriti sudskim putem, no da će ih dobiti tek ako Gredelj jednom stane na zdrave noge.
Za glavnog krivca za stanje u tvrtki drži menadžment koji već godinama nije pogodio ni jedan pravi posao koji ih je mogao izvući .
– Za razliku od brige za radnike, plaće za 80-ak menadžera nikada nisu bile upitne – kazao je Majstorović. Gredelj je inače stečaj proglasio 1. listopada 2012. kada je započelo i otpuštanje. Prvo je otpušteno 500-tinjak radnika, pa 200-tinjak... i tako sve do danas, prepričava Ilija Lovrić koji je tada otpušten sa 20 godina staža u Gredelju.
– Kada nas je preuzeo stečajni upravitelj Pero Hrkać, prvo je zabranio sindikalna okupljanja unutar tvrtke, čime je dao jasan znak da će se baviti raspuštanjem radnika, a ne borbom za radna mjesta – istaknuo je Lovrić. Otkako je ostao bez posla, novi nije pronašao, no za razliku od Majstorovića kaže da ima sreću što ga mogu uzdržavati djeca i supruga.
– Došao sam na to da me sa 54 godine uzdržavaju žena i djeca, iako sam mogao uz pametne ljude i dalje graditi vlakove i tramvaje za cijeli svijet – istaknuo je Lovrić.
Stečajni upravitelj Pero Hrkać kazao je, pak, kako 212 zaposlenika nije dobilo otkaz već im zbog manjeg opsega posla nije produžen ugovor o radu.

Netko treba preuzeti

– Primarno nam je da Gredelj postane zdrav subjekt očišćen od nepotrebnih troškova i da takav može nastupati na tržištu – kazao je Hrkać. Krivca za otpuštanja vidi u HŽ-u.
– Naša je primarna djelatnost proizvodnja, popravak i modernizacija željezničkih vozila, a kako u zadnje vrijeme Hrvatske željeznice ne šalju na održavanje, popravak i remont svoja vozila, tako Gredeljevi kapaciteti nisu zaposleni i dio radnika nije potreban – požalio se Hrkać.
Dodao je da će sudbinu ovih radnika doživjeti njih još 300-tinjak ako se taj trend nastavi. Kaže da je jedna od opcija za izlazak iz stečaja preuzimanje Gredelja od nekog trećeg i da su u tijeku razgovori s dvije kompanije, no da se razmišlja i o modelu pretvaranja potraživanja u dionice.

Ključne riječi

Komentara 13

CH
chemica
11:29 02.07.2014.

Hrkać je zaradio milijune na stečajevima, a koliko je firmi spasio? Glumina banku? Sutlu možda? Komercijalnu banku? A tako je to kada se ne plaća po uspješnosti već po podobnosti ili koji je već kriterij popularan kad očigledno ne previše sposobni likovi dobijaju mogućnost uništiti živote stotina i tisuća radnika. Debelo je to zaleđe. Što se Gredelja tiče, nevjerojatno je za očekivati da će postati prva firma koju je isti spasio. Dođe grobar da pokopa pokojnika, ali umjesto da to učini odmah, odugovlači i po 16 godina kao u slučaju Glumina banke. Milijunčići pak sve to vrijeme nesmetano sjedaju na račun. Jade od države...

GE
Georgij
13:58 02.07.2014.

kako je moguće da se u firmama zapošljavaju samo obiteljski paket? što bi ih sada trebali žaliti? i u zagrebačkom holdingu je ista situacija. neka ispitaju sve firme kakva je situacija u vezi takvih zapošljavanja i neka svima provjere kojeje su škole završili. ljudi koji su se rodbinski zapošljavali u takvim firmama često za radna mjesta nisu imali odgovarajuću struku tj nisu završili srednju školu pa su dobivali svjedodžbe kao na placu. nije mi takvih nimalo žao nego onih koji ne dobiju niti šansu da rade a imaju i struku i obrazovani su.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
14:21 02.07.2014.

Nije dobio otkaz, već mu nije produžen ugovor! To je naučio na poslovnoj školi, kako radnika gledati u oči i priopćiti nešto što nije ugodno, a da ovaj shvati tako kao da je to nešto neizbježno i ne tako loše!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije