Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez pomoći

Obožava povijest i geografiju, ali opet nema asistenta u nastavi

09.09.2014., Ivanic Grad - Kresimira Roviscanec sa svojim sinom Lukom koji ima Downov sindrom, a nema pravo na asistenta u skolskoj nastavi. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Autor
Sandra Golemac
13.09.2014.
u 12:00

Želim da djeca budu ravnopravna u školi i državi, kaže majka dječaka s Down sindromom iz Ivanić-Grada

Htio bi jednoga dana biti policajac ili vojnik. Obožava povijest i geografiju, dokumentarce, ali i igrice. Play station mu je, kažu roditelji, i nagrada i kazna. Na prvu je jako sramežljiv i detaljno proučava osobu pored sebe. No, kada se opusti za razgovor, pravi je šarmer. Sve ga djevojke u razredu vole.

Luka Roviščanec u ponedjeljak je krenuo u sedmi razred. Jedino što ga razlikuje od vršnjaka jest anomalija kromosoma 21.

Stigla 422 zahtjeva

Prvo je dijete s Downovim sindromom u Ivanić Gradu koje je 2008. godine upisalo osnovnu školu. No, ni ove godine nije dobio asistenta u nastavi. Kraj njega u školskoj klupi sjedi majka Krešimira dok se obitelj ne snađe kako bi sama mogla financirati pomoćnika.

–Jedino što više želim jest da se taj problem riješi i da sva djeca budu ravnopravna u ovom školskom sustavu i ovoj našoj državi. Ako svi imamo pravo na vrtiće i osnovnu školu, onda ne treba sprečavati nas da svoju djecu osposobimo za daljnji život u našem društvu - poručila je majka Krešimira Roviščanec, te dodala kako se nadala da će ove godine biti osiguran neki novac iz fondova EU za svu djecu s poteškoćama u razvoju.

Ministarstvo obrazovanja u posljednji je trenutak prije nekoliko dana, nakon upornih prosvjeda roditelja, obećalo da će do kraja godine, u sklopu izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, regulirati pomoćnike u nastavi.

Grad Zagreb, naime, zaprimio je 422 zahtjeva osnovnih škola za uključivanje pomoćnika u nastavi, a u školskoj godini 2014./2015. financirat će 308 pomoćnika u nastavi u osnovnim školama, te 30 pomoćnika u nastavi u srednjim školama. Uložit će ukupno 4,4 milijuna kuna, što je povećanje za 800 tisuća kuna u odnosu na lani.

Više nego lani

–Važno je naglasiti kako se broj pomoćnika u nastavi godinama kontinuirano povećava, od 12 pomoćnika školske godine 2006./2007., do 338 pomoćnika ove školske godine - ističe Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, te dodaje kako će se Program osposobljavanja za poslove pomoćnika učenicima s teškoćama, u sklopu Europskog socijalnog fonda, održati u ponedjeljak 15. rujna u novoj OŠ Kajzerica.

 

Komentara 5

BS
bravo_sammir
00:28 14.09.2014.

Drzava treba osigurati sposobne pomocnike u nastavi. A za novinara - pise se zemljopis a ne geografija.

Avatar Peterančan
Peterančan
21:52 13.09.2014.

Pomoćnici u nastavi prošle su školske godine savršeno odradili svoj zadatak. Ali, ove godine nemaju pravo raditi - moraju vladajući zaposliti svoj podobni kadar! Fuj..

RN
roditelj-njegovatelj
13:04 14.09.2014.

Predivno za čuti da je osoba s Down sy. integrirana u redovnu školu da joj je dana mogućnost. Mami i obitelji skidam kapu do poda jer znam što su morali sve uložiti da bi to i postigli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije