Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Barem pokušajte

Ovo je top 10 namirnica koje trebate imati na jelovniku svoje djece: Za bolje pamćenje i zdravlje

dijete hrana
Foto: Thinkstock
28.10.2016.
u 21:50

Ponudite svome djetetu ovih nekoliko namirnica i to više puta jer one su dobre za zdravlje, a neke pospješuju i pamćenje.

Djeci treba osigurati ravnomjernu i pravilnu prehranu. I dok se jedni roditelji na sav glas hvale kako njihova djeca jedu samo zdravu hranu, a slatkiše neće ni pogledati ima i onih koji svakodnevno muku muče s hranom koju pripremaju svome mališanu.

Odbijanje hrane za stolom, ljutito gledanje u tanjur, a ponekad i bacanje hrane okolo... samo su dio scenarija koji znaju pratiti jedan divan obiteljski ručak. Da, jer oni bi jeli samo što oni žele, a po mogućnosti slatkiše.  Slatkiše naravno ne treba u potpunosti izbaciti iz upotrebe, samo njihov unos moramo regulirati. 

Mi smo ti koji moramo raditi na tome da nam djeca jedu zdravije i da im upravo ponudimo hranjive namirnice koje će pospješiti njihovo zdravlje. Ponekad je teško uskladiti današnji ubrzani način života s tim da smo u kuhinji i svaki dan u pripremi zdravog ručka ili večere.  Ipak kada imate vremena pokušajte pripremiti nešto zdravo za svoju obitelj, naravno i mame ali i tate. Potrudite se da vaše dijete redovno jede neke od ovih dolje predloženih namirnica, pripremite ih na neke neobične načine i ponudite ih djeci dok ih ne prihvate...

Brokula

Jedna od namirnica s kojom neki roditelji moraju voditi bitku.  Djeca ju često odbijaju. Ona poboljšava kognitivnu funkciju i snagu mozga. Puna je minerala kao što su kalcij, kalij, željezo i magnezij, te prepuna folne kiseline. Ima dva puta više vitamina C nego špinat i zbog toga ima važnu ulogu u zaštiti  imuniteta. Lako je probavljiva. 

Jabuka

- Jabuka na dan tjera doktora van-, znate za tu, roditelji je često govore djeci. Bogate su antioksidansima. Poznata su mnogobrojna ljekovita svojstva jabuka.  Sadrži voćne šećere i voćne kiseline, vitamine, minerale, sirova vlakna, pektine i sasvim čistu vodu.

Mrkva

Mrkva je jedan od najbogatijih prirodnih izvora beta-karotena, važnog provitamina koji se nakon konzumacije pretvara u jedan od najjačih antioksidansa u tijelu, odnosno u vitamin A. Vitamin pomaže stanicama u borbi protiv virusa, štiti i od raka te sprečava kardiovaskularne bolesti. Sudjeluje i u procesima  proizvodnje očnog pigmenta, dobro je poznato da je mrkva dobra za vid. U mrkvi se nalazi i vitamin K, koji ima utjecaj na zgrušavanje krvi i zacjeljivanje rana. Vlakna pomažu probavu, a sprečavaju i  rak debelog crijeva. Bogata je antioksidansima, vitaminima i vlaknima, mineralima. 

Špinat

Povrće koje ima (tamno)zelene listove, poput špinata i cvjetače u velikoj mjeri smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Takvo je povrće bogato vitaminima A, B6, C, E i K te selenom, cinkom, folnom kiselinom, kalcijem, željezom...

Bademi

Bademi su u prednosti pred drugim orašastim plodovima jer su izvrstan izvor kalcija, koji pomaže u izgradnji kvalitetne koštane mase. Zbog bogatstva vitamina E, smatraju se zaštitnikom srca, a sadrže mononezasićene masne kiseline. Nekoliko jezgri dnevno neka postane zdrava navika vas i vaše djece. Ako ih popržite u pećnici postat će lakše probavljivi, a pojačat će im se okus.

Orah

Od svih orašastih plodova koji bez iznimke daju mozgu prijeko potrebnu energiju za funkcioniranje jer sadrže velike količine bjelančevina, omega-3 i omega-6 masnih kiselina.  

Maline 

Spadaju u skupinu bobičastog voća koje je puno antioksidansa i vlakana. Malina je veoma bogata antioksidansima. Antocijani koji sadrži djeluje i protiv bakterija i gljivica. Naročito je bogata vitaminom C, a sadrži i vitamine B grupe i vitamin A, dok ostalih vitamina i minerala ima u manjim količinama.

Jogurt 

Djeca koja ne podnose mliječni šećer (laktozu) mogu jesti mliječne fermente bez ikakvih popratnih učinaka, što olakšava dovoljan unos kalcija potrebnog za zdravlje kostiju. Određene bakterije u jogurtu (Lactobacillus acidophilus i Bifidobacteria) pomažu u jačanju imuniteta i održavaju poželjnu crijevnu mikrofloru.

Rajčica

Rajčica se može jesti sirova, sušena ili kuhana. Pripremiti rajčicu možemo na tisuću načina. Djeca pogotovo vole juhu od rajčice. Rajčica je prepuna vitamina C, koji je ključni vitamin za jačanje imuniteta. Sadrži i znatne količine vitamina B te vitamin E i K. Obiluje kalijem, natrijem, magnezijem, kalcijem, a posebno željezom. Rajčica sadrži vrlo važan fitonutrijent zvani likopen koji usporava starenje, ima snažno antikancerogeno djelovanje i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Regulira probavu i sprječavaju negativno djelovanje bakterija. Potiče stvaranje karnitina – to je tvar slična aminokiselinama koja razgrađuje i sagorijeva masnoću i pretvara je u energiju.

Maslinovo ulje

Ljekovita svojstva maslinova ulja poznata su od davnina. Bogato je klorofilom i karotenoidima, vitaminom E, fenolima i polifenolima. Antioksidansi iz maslinovog ulja sprečavaju proces oksidacije, koji je odgovoran za preranu smrt stanica. Oleinska i linolenska kiselina u ulju čiste krv i snižavaju krvni tlak. Kožu čini elastičnom, a ten sjajnijim i zdravijim. Maslinovo lišće je samo po sebi poznato kao sjajan lijek za brojna oboljenja, uključujući virus gripe kojeg se svi pribojavaju. Ono je dobro za borbu s gljivičnim infekcijama, prehladama i virusima, liječi kardiovaskularne probleme i snižava kolesterol.

I na kraju vrlo je poželjno djeci umjesto soka, radije ponuditi vodu. Tijekom dana moramo paziti da pijemo dovoljno vode jer se dehidriranost itekako očituje na zdravlju kože. Voda pomaže u probavi, prijenosu hranjivih tvari, održava stabilan volumen krvi, regulira tjelesnu temperaturu i sudjeluje u otklanjanju otpadnih tvari. Za djecu je važno da unose dovoljno tekućine kako bi njihovi organizmi adekvatno funkcionirali i kako bi se dobro osjećala.

Ključne riječi

Komentara 7

BV
baron.van.sturdy.mang.dhi
23:20 28.10.2016.

Djeci treba davati sto vise secera, da im se zgadi..

BV
baron.van.sturdy.mang.dhi
23:25 28.10.2016.

Preko ljeta je djeci najbolje zatvloriti glavu u ljubenicu i zavezet maramom, tekucine ime, a i UV zrake ne stete vidu.

HO
hope
07:33 29.10.2016.

Djeci ni slucajno secer ni sol,Ribu niste spomenuli????? riba je brain food

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije