Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
liječenje stanicama

VIDEO Nova nada za ljude: Paralizirani pas prohodao

pas
YouTube
19.11.2012.
u 09:31

Paralizirani pas ponovno je prohodao nakon što je u liječenju primio injekciju s vlastitim matičnim stanicama, što bi moglo dati nadu i ljudima ozlijeđenima u prometnim nesrećama

Paralizirani pas ponovno je prohodao nakon što je u liječenju primio injekciju s vlastitim matičnim stanicama, što bi moglo dati nadu i ljudima ozlijeđenima u prometnim nesrećama, piše Telegraph.

Znanstvenici su skupili ljubimce, koji su svoje ozljede zaradili u "realnim životnim situacijama", kako bi testirali liječenje u kojem se koriste stanice uzete iz dlačica u nosu te ih se "ubrizga" u kralježnicu kako bi se zaliječili oštećeni dijelovi u njezinom stupu.

Liječeni psi pokazali veliki napredak

U istraživanju su sudjelovala 34 psa koja su pretrpjela ozbiljne ozljede kralježnice. Dvanaest ili više mjeseci nakon ozljede nisu mogli koristiti stražnje noge. Grupa pasa koja je dobila tretman matičnim stanicama pokazala je veliki napredak u koordinaciji između kretanja prednjih i stražnjih nogu.

Te životinje sada su mogle micati ranije paralizirane ekstremitete te koordinirati pokrete s prednjim nogama. – Naši rezultati iznimno su uzbudljivi jer po prvi put pokazuju da transplantacija tih vrsta stanica u ozbiljno oštećen stup kralježnice može dovesti do napretka – rekao je koautor studije, profesor Robin Franklin te je dodao da su uvjereni kako ovom tehnikom mogu "vratiti" barem malu mogućnost kretanja kod ljudi s oštećenjem stupa kralježnice.

Još je dugi put do vraćanja svih izgubljenih funkcija

No, upozorava i da je još dugi put do vraćanja svih izgubljenih funkcija. – Veća je vjerojatnost da će se ova metoda koristiti u kombinaciji liječenja, zajedno s lijekovima i fizikalnom terapijom – kaže Franklin.

Na snimci se vidi napredak koji je ovim liječenjem postigao pas Jasper.

>>Mitrečić: Matičnim stanicama za 10 godina liječit ćemo bolesti mozga

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije