Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb Županija

Županijska skupština jednoglasno podržala inicijativu o ukidanju cestarine u Jastrebarskom i Ivanić-Gradu

Sljedeći je korak, kazao je župan Stjepan Kožić, uputiti prihvaćen prijedlog Hrvatskim autocestama i resornom ministarstvu.
23. veljače 2021. u 14:43 0 komentara 2505 prikaza
Bistra: Darovan zemljište za izgradnju Specijalne bolnice za kronične bolesti
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Članovi Županijske skupštine Zagrebačke županije podržali su inicijative građana Jastrebarskog i Ivanić-Grada te okolnih općina koji traže ukidanje plaćanja cestarina na dijelovima autoceste A1 i A3 te rješavanje problematike rasvjete čvora Jastrebarsko. Učinili su to jednoglasno, na danas održanoj sjednici Skupštine. Sljedeći je korak, kazao je župan Stjepan Kožić, uputiti prihvaćen prijedlog Hrvatskim autocestama i resornom ministarstvu. 

Pokrenuli peticiju Ne plaćaju Vrbovčani, Goričani... Ukinite cestarinu i Jaskancima

- Susreo sam se s predstavnicima obje inicijative građana i obećao da ćemo ovakav prijedlog uvrstiti na dnevni red Skupštine. Već sutra ćemo ga uputiti dalje i nadam se da će se ovog puta nepravda prema našim građanima koji svaki dan plaćaju autocestu na putu do svog radnog mjesta, fakulteta, bolnica ispraviti –objasnio je župan. 

Od ostalih točaka, na današnjoj sjednici prihvaćena je  i odluka o izmjenama i dopunama Statuta Zagrebačke županije radi usklađenja s novim Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi prema kojem će u sljedećem sazivu Županijske skupštine umjesto dosadašnjeg 51 člana biti njih 47. S novim zakonom usklađene su i naknade za vijećnike koje u ukupnom godišnjem neto iznosu ne smiju premašiti iznos od 16 tisuća kuna. Vijećnici su osim toga informirani o radu Županijskog stožera civilne zaštite u razdoblju od 1. veljače 2020. do 31. siječnja 2021. godine, a usvojen je i Plan djelovanja u području prirodnih nepogoda za područje Zagrebačke županije u 2021. godini. Zeleno svjetlo dali su i programima razvoja ekološke poljoprivrede i pametnih sela u Zagrebačkoj županiji do 2030.

Svakodnevica u razrušenoj Petrinji Sisačko-moslavačka županija Do sada 3.695 'crvenih' objekata, mobilni timovi na terenu prikupljaju zahtjeve za obnovu

Također, prihvaćeno je i prošlogodišnje Izvješće o stanju zaštite od požara na području Zagrebačke županije, Izvješće o radu Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, Izvješće o provedbi Programa zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama za područje Zagrebačke županije te Izvješće o stanju u prostoru 2016.-2019. u kojem se navodi trend povećanja izgrađenosti građevinskih područja naselja što ukazuje na daljnje opremanje zemljišta komunalnom infrastrukturom te novu izgradnju kao i rast broja zaposlenih te pad nezaposlenih.

Inicijativa iz Jaske Za ukidanje naplate cestarine skupili 4242 potpisa

Na Aktualnom satu vijećnike je najviše zanimalo stanje u potresima pogođenim dijelovima Zagrebačke županije te što Županija čini kako bi se ublažile njegove štetne posljedice, ali i kako napreduje dinamika cijepljenja protiv koronavirusa. Vijećnici su postavljali pitanja o rekonstrukciji i asfaltiranju cesta na području Vrbovca i Svetog Ivana Zeline, izgradnji mosta Bobovica – Prigorje Brdovečko te postavljanju dodatne vertikalne i horizontalne signalizacije na pješačkim prijelazima. Zanimalo ih je u kojoj su fazi natječaji i javni pozivi koje Županija ove godine raspisuje za poljoprivrednike, poduzetnike, braniteljske, socijalno-humanitarne i kulturne udruge, ali i gradove i općine sa svog područja, kao i poslovanje tvrtke Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije. Postavljana su i pitanja o izmještanju ravnateljstva Zavoda za hitnu medicinu ZŽ i odvijanju nastave učenika s posebnim potrebama u uvjetima epidemije itd.

iz školskih dana
Možete li prepoznati koji se poznati Hrvat nalazi na fotografiji iz 1978.?
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.