Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zoološki vrt u Zagrebu dobio dvije nove prinove - alpaku i morskog lava

Rodili su se u subotu 15. lipnja, a spol im se još ne zna
21. lipnja 2019. u 12:52 1 komentara 548 prikaza
Alpaka i morski lav
Foto: ZOO Zagreb
Pogledajte galeriju 1/7

U Zoološkom vrtu u Zagrebu svijet su prvi put ugledali mladunče kalifornijskih morskih lavova te mlada alpaka.

krave Prozor do želudca Snimka ovih krava zgrozila je aktiviste, istražitelji tvrde: Postupak je bezbolan

Obje prinove oči su otvorile u subotu 15. lipnja te su prve dane provele uz majku. Spol im se ne zna i neće se znati sve dok ne ojačaju i krenu se odvajati od roditelja.

Mladunče morskog lava najmlađi je potomak Zaggyja i Edith. Riječ je o ponosnim roditeljima čak šest morskih lavova. Sinovi su im se rasuli po svijetu, a Luce koja je ovaj tjedan navršila dvije godine, s njima živi na zagrebačkoj adresi. Prema novom članu obitelji ponaša se kao prava starija sestra. Brižna je, no mami ostavlja dovoljno prostora da mladunčetu pruži skrb kakva mu je potrebna u ovom osjetljivom razdoblju.

Sliku sretne obitelji odašilju i alpake. Tata Jasper veliki je zaštitnik, a mama Čarga smeđe-bijelog mališana obasipa s mnogo nježnosti. Budući da je riječ o izuzetno društvenim životinjama, s njima skladno živi i alpaka Annika.

traumatiziranje životinja Jesu li pretjerali? Zoološki vrt ponovno na meti kritika

- Prinove u obiteljima alpaka i morskih lavova jako su nas razveselile. Njihovi roditelji starije su jedinke, pa je dobivanje mladunaca potvrda da se o njima zaista dobro brinemo. „Baby boom“ na isti dan donio nam je samo jedan problem – naši se djelatnici ne mogu odlučiti koja im je beba ljupkija-  rekao je ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba Damir Skok.

Dodao je kako ovakve događaje Vrt koristi kako bi građane dodatno upoznao s pojedinim životinjskim vrstama.

U Zoološkom vrtu, primjerice, neki posjetitelji morske lavove miješaju s tuljanima. Među najvećim razlikama između te dvije vrste je ona da su tuljani bolje prilagođeni životu u moru, a morski lavovi onome na kopnu. Unatoč tome, morski lavovi izvrsni su plivači i ronioci. Tako dolaze do hrane. Na jelovniku im je pedeset vrsta riba i mekušaca. U prirodi naseljavaju zapadne obale Sjeverne Amerike.

zabrinjavajuće Gotovo 600 biljnih vrsta izumrlo posljednjih 250 godina

Iz Latinske pak Amerike stižu alpake. Naseljavaju središnje i južne Ande, a budući da su pripitomljene, uzgajaju se diljem svijeta. Žive u stadima gdje rado prijateljuju i s drugim vrstama poput ljama, koza i ovaca. Hrane se zeljastim biljkama, travom i drvećem, a u Zoološkom vrtu vole se počastiti i voćem te solju iz kamena.

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas