Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

“Žiri” za “dobre Susjede” mogao bi isprazniti zgrade

Psić na prozoru
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
14.02.2018.
u 11:17

Kako udovoljiti i paru koji neće pse i gospodinu koji ne bi lijenčine i gospođi koja se boji glasne glazbe.

Predstavništva u zgradama davala bi dopuštenja za sklapanje ugovora između stanodavca i stanoprimca. Jer to tko se useljava u stan ima velik utjecaj na živote sustanara u zgradi. To je plan kojim su stanari u Sopotu odlučili stati na kraj neurednim i bučnim stanoprimcima.

No osnivanjem takvih povjerenstava počeli bi problemi sasvim druge vrste. Zamislimo ovakav scenarij. Stanodavac daje oglas da iznajmljuje stan, ali prvo mora sa svim susjedima razgovarati o tome što bi im moglo smetati. Bračni par s desne strane koji radi cijele dane ne može smisliti da navečer sluša lavež psa. Stanodavac nalazi savršen par koji ima psića, ali pada mu na pamet da radoholičari ne žele ni čuti za životinju pa se okreće sljedećem paru. U njemu muškarac nema stalan posao, što mu zamjeri gospodin u stanu iznad “u čije vrijeme su svi radili” i ne želi lijenčinu u zgradi. Treći par voli rock-glazbu, a to neće dopustiti gospođa dva stana lijevo jer vjeruje da će zvučnici drndati cijele dane.

Psić na prozoru
1/5

Moć povjerenstva raste, a stanodavac ima sve manje izbora. Gospodin iz druge priče možda bi popustio ako stanodavac obeća da mu neće raditi probleme kad ovaj bude iznajmljivao stan. Uspijevaju se dogovoriti i drugi par odabran je tri tjedna nakon objave oglasa. Stanodavac ih nazove, ali ništa, oni su se odavno uselili u zgradu dvije ulice dalje. I to u onu u kojoj slično povjerenstvo nije osnovano.

U načelu se u ugovor dviju strana, stanodavca i stanoprimca, ne bi trebao miješati nitko. Ovako će se iznajmljivač naći u labirintu koji će prečesto rezultirati praznim stanovima jer nitko neće moći zadovoljiti desetak kriterija. Iako se savršen svijet u kojem nitko nikome ne remeti mir ne može stvoriti, ljudi se ponašaju u pravilu sasvim pristojno. Ako ih se upozori da smetaju, najčešće će poslušati, a ako nisu čistili snijeg prema rasporedu i podsjeti ih se na to, zasukat će rukave i prionuti na posao. U ljude valja imati povjerenja.

Komentara 4

DU
Deleted user
14:31 14.02.2018.

Gospodine Brumec, to se zove opća kultura, a to je nešto što se uči u roditeljskom domu. Ako vam roditelji nikada nisu rekli NE ili vas naučili lijepom ponašanju, onda to moraju raditi vaši susjedi. Neznanje i nekultura nije alibi za neprihvatljivo ponašanje i kršenje prava drugih na mirni suživot u zgradi. Koliko god se Vi trudili da od te teme napravite sprdnju.

2X
2Xgeneral
06:56 15.02.2018.

sve s emože regulirati ugovorom o najmu a i postoji kućni red. i najmodavac bira najmoprimce prema svojim kulturološkim vrijednostima

RG
RuzaSapina56@gmail.com
15:42 14.02.2018.

Živjela sam h Njemačkoj kao podstanar i svaki vlasnik kuće ili stana imaju svoje pravo koga hoće a koga neće primiti u stan. Kucni red se strogo poštuje!. U većim zgradama ili gradskim nigdje nije bilo dopušteno držati nikakvu životinju osim price i akvarija . Bučni i nepristojni a i neplatiše ili bolje rečeni slabo plaćeni naravno isto nisu primani u stanove. Mi smo uvjek morali pokazati koliko zarađujemo koliko smo dugo u Njemačkoj i sve ostalo šta bubu Hrvatskoj rekli da su im povrijeđena ljudska prava....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije