Naslovnica Zagreb ZG Život

“Žiri” za “dobre Susjede” mogao bi isprazniti zgrade

Kako udovoljiti i paru koji neće pse i gospodinu koji ne bi lijenčine i gospođi koja se boji glasne glazbe.
14. veljače 2018. u 11:17 4 komentara 657 prikaza
Psić na prozoru
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Predstavništva u zgradama davala bi dopuštenja za sklapanje ugovora između stanodavca i stanoprimca. Jer to tko se useljava u stan ima velik utjecaj na živote sustanara u zgradi. To je plan kojim su stanari u Sopotu odlučili stati na kraj neurednim i bučnim stanoprimcima.

Podstanari Policija za susjede “Žiri” stanara zgrade trebao bi birati tko će biti podstanar

No osnivanjem takvih povjerenstava počeli bi problemi sasvim druge vrste. Zamislimo ovakav scenarij. Stanodavac daje oglas da iznajmljuje stan, ali prvo mora sa svim susjedima razgovarati o tome što bi im moglo smetati. Bračni par s desne strane koji radi cijele dane ne može smisliti da navečer sluša lavež psa. Stanodavac nalazi savršen par koji ima psića, ali pada mu na pamet da radoholičari ne žele ni čuti za životinju pa se okreće sljedećem paru. U njemu muškarac nema stalan posao, što mu zamjeri gospodin u stanu iznad “u čije vrijeme su svi radili” i ne želi lijenčinu u zgradi. Treći par voli rock-glazbu, a to neće dopustiti gospođa dva stana lijevo jer vjeruje da će zvučnici drndati cijele dane.

Psić na prozoru
1 / 5
Grijanje

Moć povjerenstva raste, a stanodavac ima sve manje izbora. Gospodin iz druge priče možda bi popustio ako stanodavac obeća da mu neće raditi probleme kad ovaj bude iznajmljivao stan. Uspijevaju se dogovoriti i drugi par odabran je tri tjedna nakon objave oglasa. Stanodavac ih nazove, ali ništa, oni su se odavno uselili u zgradu dvije ulice dalje. I to u onu u kojoj slično povjerenstvo nije osnovano.

U načelu se u ugovor dviju strana, stanodavca i stanoprimca, ne bi trebao miješati nitko. Ovako će se iznajmljivač naći u labirintu koji će prečesto rezultirati praznim stanovima jer nitko neće moći zadovoljiti desetak kriterija. Iako se savršen svijet u kojem nitko nikome ne remeti mir ne može stvoriti, ljudi se ponašaju u pravilu sasvim pristojno. Ako ih se upozori da smetaju, najčešće će poslušati, a ako nisu čistili snijeg prema rasporedu i podsjeti ih se na to, zasukat će rukave i prionuti na posao. U ljude valja imati povjerenja.

Stanovi u Zapruđu Vladino rješenje Zaštićeni najmoprimci imat će taj status do lipnja 2023. godine Grijanje obustava toplinske energije Stanari zgrade u Dubravi danima se smrzavaju: 'Po stanu hodamo u dekama, svi su živčani' Zagrebačke zgrade, popularno zvane 'rakete' PREDSTAVNICI SUVLASNIKA Hoćemo li zbog smeća cinkati susjeda?
Sigurnost na hrvatskim cestama
OSIGURANJE
Sigurnost na hrvatskim cestama

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    Gospodine Brumec, to se zove opća kultura, a to je nešto što se uči u roditeljskom domu. Ako vam roditelji nikada nisu rekli NE ili vas naučili lijepom ponašanju, onda to moraju raditi vaši susjedi. Neznanje i nekultura nije alibi ... prikaži još! za neprihvatljivo ponašanje i kršenje prava drugih na mirni suživot u zgradi. Koliko god se Vi trudili da od te teme napravite sprdnju.

  • Deleted user:

    Svaki vlasnik stana dužan je ne samo plaćati režije, pričuvu nego i paziti da poštuje kućni red . Najnormalnije je da vlasnik koji iznajmljuje stan, to isto zahtijeva od svojih podstanara, da provjeri povremeno ima li problema i to riješi. ... prikaži još!ši. Tko nema kućni odgoj niti sposobnost suživota u višestambenoj građevini, trebao bi nastojati kupiti/iznajmiti samostojeću kuću s ovećom okućnicom i vrlo udaljenim susjedima. Životinjama u stanovima nije mjesto - tko može biti toliko okrutan držati životinju zatvorenu u stanu dok se ne vrati s posla - dakle od 6:30-7:00 sati pa do 16:00-16:30? To je neljudski.

  • 2Xgeneral:

    sve s emože regulirati ugovorom o najmu a i postoji kućni red. i najmodavac bira najmoprimce prema svojim kulturološkim vrijednostima