Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

ZET: Zbog jedne karte bus ne smije stajati. Sindikat: O da, smije

Prilikom prijašnjih incidenata iz uprave ZET-a tvrdili su da vozač ne smije odbiti krenuti jer netko od putnika nije pokazao pokaz ili poništio kartu
21. travnja 2017. u 18:38 47 komentara 8580 prikaza
autobus
Foto: Grgur Žučko/pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Nakon ubojstva Ante Škembera, koji je nastradao u svađi koja je nastala zato što nije htio kupiti kartu za autobus, razvila se polemika: Ima li vozač ZET-a pravo zaustaviti autobus i “zatočiti” sve putnike u njemu ako mu jedan od njih ne pokaže kartu?

Na to nam pitanje iz ZET-a do zaključenja ovog teksta nisu odgovorili. No, prilikom prijašnjih incidenata vezanih uz tu tematiku iz uprave ZET-a tvrdili su da vozač nema pravo na to, odnosno da ne smije odbiti krenuti jer netko od putnika nije pokazao pokaz ili poništio kartu. Međutim, čelnik njihova sindikata vozača Ante Jelić kazao je tada da su se vozači s upravom interno dogovorili drugačije.

– Ako putnik bez karte ne želi izaći, vozač ima pravo zaustaviti autobus i čekati dolazak policije, a ostali putnici drugo vozilo – kazao je Jelić 2013.

U tom slučaju protiv osobe koja nije htjela kupiti kartu podnosi se prekršajna prijava, a u pravilu bi trebala platiti i novčanu naknadu zbog kašnjenja i ostalim putnicima.

>> Paloš dva dana nakon ubojstva na Facebooku objavio snimku: 'Nisu Alpe, ali jest naš Velebit'

>> Ubojica se uspaničio kada je saznao da je mladić preminuo. Pobjegao je u Dalmaciju

Elipso

  • elkomadante:

    ...a u pravilu bi trebala platiti i novčanu naknadu zbog kašnjenja i ostalim putnicima....a hoce meni zet platiti odstetu jer nisam stigao u dogovoreno vrijeme?

  • herojulice:

    Nisam pobornik "šveranja" ali što u ZET-u izmišljaju to je više nego protiv svih zakona. "Gospdo" ZET-ovci. Zakon se primjenjuje dvosmjerno a ne kako vama odgovara. Osoba koja ne plati kartu je uzrok zaustavljanja vozila isto koliko je i vozač ... prikaži još! koji je to učinio. Zašto? Zato što vaši interni propisi ne vrijede na sudu. Na sudu vrijede zakoni. Vozač je samoinicijativno zaustavio vozilo i time spriječio gomilu ljudi koji su platili kartu da stignu na odredište i time im prouzrokovao štetu. Za osobu bez karte zovete policiju koja neće doći, opet po zakonu, jer je šteta ispod 1000kn te se počinitelja ne goni ukoliko oštećena osoba ne prijavi. Prema tome vama po zakonu ostaje voziti, koristiti snimke ali prije toga opet tražiti od zakonodavca dozvolu za to ili imati u vozilima zaštitare za sve drugo možete se popeti na trepavice.

  • Zivac07:

    Stajanje u prometu bez prometnog razloga prometni je prekršaj prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Za prometne prekršaje odgovara isključivo vozač, pa čak i kad bi ga uprava na tako nešto tjerala. Naplaćivanje karata nikako ne može biti opravdanje ... prikaži još! za prometni prekršaj.