Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boris Ljubičić:

Želite Tita? Evo vam ga, nosite ga doma i hodajte po njemu

Josip Broz Tito
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/8
07.10.2017.
u 10:17

Dizajnerov rad osmišljen je prije 32 godine kao plošan spomenik Titu. Bio je drugi na natječaju, a kasnije je po njemu izrađen tepih.

“Tepih T”, koji je dizajner Boris Ljubičić izložio na 52. Zagrebačkom salonu u Muzeju za umjetnost i obrt, a već je izazvao polemike javnosti zbog lika Josipa Broza Tita koji se krije u tepihu, zapravo je rad nastao prije 31 godinu.

Trebao je to biti spomenik Titu od velikih kamenih blokova različitih boja. Svaka boja predstavlja drugu zemlju.

Slao na razne natječaje

– Tako, primjerice, žuta asocira na Indiju, a plava na Brazil, pa sam simbolički Tita htio predstaviti kao čovjeka svijeta – objasnio je Boris Ljubičić povijesni kontekst svojeg rada. Rad je osmislio za natječaj koji je raspisan 1986. godine. Ideja je bila, kaže Ljubičić, da spomenik Titu stoji između zgrade Gradske uprave i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, na današnjem Trgu Stjepana Radića. Odnosno, na mjestu na kojem će uskoro niknuti Spomenik domovini.

Josip Broz Tito
1/4

– Moj je rad izabran kao drugi najbolji, a prvu je nagradu odnio Vojin Bakić. Ideja je bila uz plošan spomenik sagraditi dizalo od 80 metara. Jer lik se jasno vidi samo iz zraka, a ujedno bi se imao lijep pogled na grad i katedralu – kaže Ljubičić. Na spomenik se ubrzo, promjenom povijesnih prilika, zaboravilo. A projekt je ponovno “oživio” tek prije četiri godine. Dogodilo se to kad je poznati dizajner upoznao vlasnika Saga Saga tepiha.

– Kao netko tko je tek ušao u posao molio me da mu pomognem u osmišljavanju tepiha. Dao sam mu svoj projekt, a on ga je realizirao – kaže Ljubičić. Tepih je posljednje četiri godine stajao u skladištu, a onda je stigao poziv organizatora Zagrebačkog salona, koji su silno željeli izložiti rad Borisa Ljubičića. – Dosad sam tepih dvaput slao na razne dizajnerske natječaje i ni na jednom nije prošao. Sada sam ga mogao izložiti jer sam smio sam birati rad koji hoću, s obzirom na to da sam pozvani autor. Odlučio sam se upravo za tepih jer sam htio aktualnu društvenu situaciju podići na dizajnersku razinu. Taj trg (op. a. bivši Trg maršala Tita, a danas Trg Republike Hrvatske) nema što nositi njegovo ime jer nema nikakvih drugih obilježja koje bi asocirale da je to Trg maršala Tita. Nema čak ni njegova kipa – kaže Boris Ljubičić dodavši da se “Tepihom T” zapravo htio narugati toj umjetnoj tvorevini. – Tita na trgu više “nema”. No ljudima sam dao opciju – želite li se po njemu šetati, evo vam ga, nosite ga doma i hodajte po njemu – kaže Ljubičić.

Molim, samo bez cipela

Hodati po njemu do 28. listopada, dokad traje izložba Zagrebački salon, mogu i u Muzeju za umjetnost i obrt. Uz opasku autora – molim, prije izuti cipele.

– Sam sam izabrao MUO kao mjesto izlaganja samo zbog ambijenta. S povišene galerije muzeja lijepo se vidi tko je u tepihu pa, ako dolazite u paru – jedan može stajati na tepihu, dok ga drugi slika s prvog kata – zaključio je Ljubičić.   

 

Komentara 49

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
10:23 07.10.2017.

I nije neka ideja, bilo bi bolje da je dizajnirao onu čupavu prekrivku za WC dasku s likom Ante Tomića.

DU
Deleted user
10:40 07.10.2017.

Jaka je ta komunistička religija. Čude se Titoisti vjeri Hrvata prema Bogu, Gospi... Pa i oni imaju svoga boga. Tita Maršala. Toliko ga vole da ni tisuće umrlih zbog njega i njegovih krvnika nisu spomena vrijedne. Jadno, jadno... Kažu "razvijao je zemlju", pa i Hitler je razvijao Njemačku, pa i Kim Ju Un razvija Sjevernu Koreju, eto imaju i nuklearnu energiju, i desetine nebodera, i moderne bolnice, ali imaju i nešto zajedničko, milijune ubijenih...

Avatar bokolo
bokolo
16:43 07.10.2017.

Sad tribe tepid voziti od sela do sela i grada do grada da ga svi mogu isklofati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije