Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ljubičić vraća Tita na njegov bivši trg, a skrio ga je u tepihu

Osim u Mimari i Muzeju za umjetnost i obrt, bogat se ovogodišnji postav smjestio u ŠPUD-u, Galeriji ULUPUH, ali i na javnim površinama.
05. listopada 2017. u 08:42 10 komentara 3657 prikaza
Foto: ULUPUH
Pogledajte galeriju 1/4

“Tepih T”, veličine 3,4 x 4,4 metra, onome tko na njemu stoji izgleda kao veliki mozaik sitnih pravokutnika.

Josip Broz Tito 'TITOV PRST' 'Nije to moj Jožek', kazala je o Titu i nestala...

No iz druge perspektive može se uočiti da se iza velikog broja boja i nijansi krije dobro poznat lik. Lik po čijem će “licu” večeras moći gaziti posjetitelji 52. Zagrebačkog salona, uz naputak autora da prethodno izuju cipele. Taj će tepih, naime, u sklopu tradicionalne izložbe primijenjene umjetnosti i dizajna krasiti pod Muzeja za umjetnost i obrt (MUO). Izradio ga je dizajner Boris Ljubičić, koji će i ovim radom izazvati polemike javnosti. Jer lik na tepihu je – Josip Broz Tito. A postavit će ga, simbolično, u muzej na trgu koji je donedavno nosio njegovo ime.

I izvan kulturnih krugova

Zagrebački salon jedna je od najznačajnijih izlagačkih platformi u zemlji, kroz koju je od 1965. svoj trag ostavilo više od 4000 umjetnika, dizajnera, arhitekata, kustosa... U organizaciji ULUPUH-a i pod vodstvom Ivane Bakal, ravnateljice Salona, ovogodišnja mu je središnja tema “(Ne)primjenjivost primijenjene umjetnosti”, a osmislio ju je Nikola Albaneže, povjesničar umjetnosti i procjenitelj umjetnina. Izazov je bio, kaže Albaneže, birati radove za postav.

Josip Broz Tito Borislav Ristić Kako su drugovi izdali Tita?

– Na natječaj se prijavilo 111 autora i grupa s 203 djela, a odabrano je 70 njih s 96 radova. Želja nam je da ih dođu pogledati i oni koji se inače ne kreću u kulturnim krugovima – kaže Albaneže. Djela koja su nastala u posljednje tri godine, uz autora koncepta, biralo je još šest stručnjaka, a osim u MUO-u, sve do 28. listopada moći će se razgledati u Mimari, Školi primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD), Galeriji ULUPUH, ali i na javnim mjestima.

Ljubavne priče na Cvjetnom

Nikola Radeljković, član dizajnerskog kolektiva Numen/For Use, ispred ŠPUD-a vodit će radionicu s učenicima škole, a za trajanja izložbe pred očima prolaznika nastajat će apstraktna intervencija u prostoru od OSB ploča. Na Cvjetnom trgu niknut će “Global Love Museum” autora Tomislava Šole, virtualni muzej koji će prikazivati hrvatske ljubavne priče, među ostalim i onu Milivoja Dežmana i Ljerke Šram.

Na samom ulazu u Mimaru, pak, posjetitelji će moći vidjeti kako su u Studiju Novena zamislili virtualnu društvenu mrežu povijesti Zagrebačkog salona, a unutra proučiti rad studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta “Rapsodija u žuto-plavom s malo piksela”, kojim su na ironičan način tematizirali uniformiranost suvremenog društva, ali i uživati u najnovijim dizajnerskim rješenjima, poput prstena Karla Grossa u kojem je uzgojio pustinjsku ružu... Otvaranje je večeras u 19 sati u Mimari, a ulaz na sve programe besplatan je. 

Josip Broz Tito Tjedni pregled 'Nijemci su nudili 100 000 maraka za Titovu glavu, pa ništa' Zagreb: Trg Republike Hrvatske Trg Republike Hrvatske Postavljene nove ploče na bivšem Trgu maršala Tita Trg maršala Tita Nino Raspudić Kako preboljeti gubitak Titova trga?     
SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti