Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ljubičić vraća Tita na njegov bivši trg, a skrio ga je u tepihu

Osim u Mimari i Muzeju za umjetnost i obrt, bogat se ovogodišnji postav smjestio u ŠPUD-u, Galeriji ULUPUH, ali i na javnim površinama.
05. listopada 2017. u 08:42 10 komentara 3683 prikaza
Foto: ULUPUH
Pogledajte galeriju 1/4

“Tepih T”, veličine 3,4 x 4,4 metra, onome tko na njemu stoji izgleda kao veliki mozaik sitnih pravokutnika.

'TITOV PRST' 'Nije to moj Jožek', kazala je o Titu i nestala...

No iz druge perspektive može se uočiti da se iza velikog broja boja i nijansi krije dobro poznat lik. Lik po čijem će “licu” večeras moći gaziti posjetitelji 52. Zagrebačkog salona, uz naputak autora da prethodno izuju cipele. Taj će tepih, naime, u sklopu tradicionalne izložbe primijenjene umjetnosti i dizajna krasiti pod Muzeja za umjetnost i obrt (MUO). Izradio ga je dizajner Boris Ljubičić, koji će i ovim radom izazvati polemike javnosti. Jer lik na tepihu je – Josip Broz Tito. A postavit će ga, simbolično, u muzej na trgu koji je donedavno nosio njegovo ime.

I izvan kulturnih krugova

Zagrebački salon jedna je od najznačajnijih izlagačkih platformi u zemlji, kroz koju je od 1965. svoj trag ostavilo više od 4000 umjetnika, dizajnera, arhitekata, kustosa... U organizaciji ULUPUH-a i pod vodstvom Ivane Bakal, ravnateljice Salona, ovogodišnja mu je središnja tema “(Ne)primjenjivost primijenjene umjetnosti”, a osmislio ju je Nikola Albaneže, povjesničar umjetnosti i procjenitelj umjetnina. Izazov je bio, kaže Albaneže, birati radove za postav.

Josip Broz Tito Borislav Ristić Kako su drugovi izdali Tita?

– Na natječaj se prijavilo 111 autora i grupa s 203 djela, a odabrano je 70 njih s 96 radova. Želja nam je da ih dođu pogledati i oni koji se inače ne kreću u kulturnim krugovima – kaže Albaneže. Djela koja su nastala u posljednje tri godine, uz autora koncepta, biralo je još šest stručnjaka, a osim u MUO-u, sve do 28. listopada moći će se razgledati u Mimari, Školi primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD), Galeriji ULUPUH, ali i na javnim mjestima.

Ljubavne priče na Cvjetnom

Nikola Radeljković, član dizajnerskog kolektiva Numen/For Use, ispred ŠPUD-a vodit će radionicu s učenicima škole, a za trajanja izložbe pred očima prolaznika nastajat će apstraktna intervencija u prostoru od OSB ploča. Na Cvjetnom trgu niknut će “Global Love Museum” autora Tomislava Šole, virtualni muzej koji će prikazivati hrvatske ljubavne priče, među ostalim i onu Milivoja Dežmana i Ljerke Šram.

Na samom ulazu u Mimaru, pak, posjetitelji će moći vidjeti kako su u Studiju Novena zamislili virtualnu društvenu mrežu povijesti Zagrebačkog salona, a unutra proučiti rad studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta “Rapsodija u žuto-plavom s malo piksela”, kojim su na ironičan način tematizirali uniformiranost suvremenog društva, ali i uživati u najnovijim dizajnerskim rješenjima, poput prstena Karla Grossa u kojem je uzgojio pustinjsku ružu... Otvaranje je večeras u 19 sati u Mimari, a ulaz na sve programe besplatan je. 

Tjedni pregled 'Nijemci su nudili 100 000 maraka za Titovu glavu, pa ništa' Zagreb: Trg Republike Hrvatske Trg Republike Hrvatske Postavljene nove ploče na bivšem Trgu maršala Tita Trg maršala Tita Nino Raspudić Kako preboljeti gubitak Titova trga?     
Ajoj...
Djevojka otkrila kako je partnera uhvatila u prevari: 'Nazvala sam restoran u kojem je bio i pitala...'
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“