Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.05.2016. u 18:00

Uspinjača neće voziti dva mjeseca, Radićeva je skoro neprohodna, Tomislavov trg je raskopan... turisti će Zagreb pamtiti kao gradilište

Više od 200 tisuća gostiju posjetilo je Zagreb u prva četiri mjeseca ove godine.

Iako turistički radnici vole reći da je Zagreb destinacija koja živi 365 dana u godini, prava sezona tek počinje. Turisti će staviti ruksake na leđa, opskrbit će se informacijama o znamenitostima Zagreba, krenuti u šetnju gradom i – naletjeti na zaključana vrata uspinjače. Dok se najstarije gradsko prijevozno sredstvo nalazi u svim vodičima kao jedna od najposjećenijih gradskih atrakcija, a Gornji grad je prva zanimljivost koja se navodi na stranici TripAdvisor, stranci koji dođu u Tomićevu osjećaj povratka u prošlost neće osjetiti. Uspinjaču će moći gledati tek s donje ili gornje stanice, kao i radnike koji je popravljaju. Opsežan remont trebao bi trajati puna dva mjeseca, sve do 11. srpnja. I dok gradonačelnik Milan Bandić najavljuje da će stanovnike Gornjega grada nositi na leđima bude li potrebno, možda se trebao ponuditi da to učini i turistima. Jer i oni će biti zakinuti za obilazak gradskih ljepota u staroj jezgri. Odnosno, morat će se potruditi da nađu način i obilazne puteve koji će ih dovesti do gore. Ne samo da do Gornjega grada neće moći uspinjačom, zaobići će i Radićevu jer je gotovo neprohodna. Vjerojatno će im tako promaknuti i Kamenita vrata. Tomislavov trg također je cijeli raskopan, pa umjesto stogodišnje fontane stranci gledaju strojeve i traktore u središtu grada.

Ne znam je li ideja bila uljepšati Zagreb prije početka moderne Univerzijade, odnosno Europskih sveučilišnih igara, no tajming radova sasvim je pogrešan i ne pokazuje strancima grad kakav Zagrepčani poznaju. Zagreb – koji na vodećim turističkim portalima opisuju kao spoj srednjovjekovnih građevina, palača iz 19. stoljeća, tržnica na otvorenom i neogotičkih crkava te kao savršeno mjesto za istraživanje – neki će zapamtiti kao grad gradilišta, raskopanih ulica i obilaznih putova na kojima se može i izgubiti.

Želimo li turiste s takvom slikom poslati kućama? 

Komentara 20

IH
iron.hide.54966
08:52 20.05.2016.

Čobane, zbog rekonstrukcije i preživjet će turisti kao i mi.

KG
kg
12:38 20.05.2016.

Za uspinjaču ima opravdanje, a to je servis koji je zakazan od strane proizvođača iako i to se moglo možda malo ranije napraviti, ostalo se moglo bilo kada.

PI
prava istina
18:48 19.05.2016.

Nemojmo zaboraviti i jednu "sitnicu" sa turistima. Imam prilike vidjeti kako u Hrvatsku dolazi zaista turistička klijentela da ti pamet stane. Zaista sa ruksacima i bez ikakve namjere da recimo nešto kupe ili potroše pokoju kunu. Čast izuzecima, ali od 100 turista ako njih 5 nešto kupi je puno (što mislim da strance a ne na naše ljude koji su u stranim zemljama jer oni uvijek ponešto uzmu za uspomenu). Od njihove šetnje i traženja WC-a nema koristi za Hrvatsku. To nije dobro za turizam i ije čudno da mnogi zatvaraju lokale i vrata jer nikakve koristi, nego samo trošak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije