Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
snajka traži sreću

Zagrepčanka postala snajka tradicionalnoj romskoj obitelji s Kosova

Tea Vidović i suprug Mirsad
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
04.03.2017.
u 20:28

Zagrepčanka Tea Vidović snima dokumentarac o izazovima s kojima se suočila kada se udala za Mirsada Dalipija

Ona plava, gradska djevojka, sociologinja suvremenih pogleda. A onda je Zagrepčanka postala snaha u tradicionalnoj romskoj obitelji s Kosova. Njezino je srce, naime, osvojio bubnjar Mirsad Dalipi iz Prištine, a situacija u kojoj se našla Tea Vidović toliko je neobična da se može reći da bi se o njoj mogao snimiti film. Isto je pomislila i sama Tea pa je upravo to odlučila i napraviti. O svojoj ljubavi i braku s Mirsadom te izazovima s kojima se suočavaju snima dokumentarac simboličnog naziva “Snajka traži sreću”.

To jednostavno osjetiš...

– Snajka sam ja, ali i Mirsad jer smo oboje u situaciji da se nosimo s očekivanjima koje roditelji imaju od nas. Mirsadova obitelj od mene očekuje da se držim tradicionalnih običaja koje ja ne shvaćam, a moji roditelji od njega očekuju ekonomsku stabilnost koju je njemu teško ostvariti u stranoj državi gdje se susreće s diskriminacijom – objašnjava redateljica koja je u filmu odlučila ispričati svoju priču. Pohađala je školu dokumentarnog filma Restart produkcije, a njezin je 17-minutni uradak završna vježba koja im se toliko svidjela da su odlučili nastaviti projekt. Tea je tako sada u procesu izrade svog prvog dugometražnog dokumentarnog filma.

– Taj film nam pomaže da se nosimo s izazovima. Jako se volimo, ali predrasude i izazovi su tu. I kad pregledavamo materijal, gledamo na neke situacije iz druge perspektive. Neke smo dijelove čak pokazali i obiteljima kako bi nas pokušale razumjeti – ističe 30-godišnjakinja koja se za Mirsada udala prije tri godine. Upoznali su se osam mjeseci prije toga na seminaru u Ljubljani i odmah se zaljubili. Mirsad se iz Prištine, gdje je gradio glazbenu karijeru, preselio u Zagreb.

– Bilo je dosta teško početi ispočetka, naučiti jezik, potruditi se da vas prihvate. S glazbenom je zajednicom bilo lakše jer je puno otvorenija, ali je s okolinom išlo teže – kaže 28-godišnjak koji već tečno govori hrvatski. Napominje da se nije susreo s izravnom diskriminacijom, ali kaže da to nekada “jednostavno osjetite”, pogotovo kada tražite posao.

S drukčijim izazovima susreće se Tea kada su u posjetu njegovoj obitelji. S obzirom na to da je sin jedinac, obitelj je očekivala da žive kod njih. Kako se to nije dogodilo, ona za vrijeme posjeta treba kuhati, čistiti, brinuti se za obitelj… A tu je i haljina, koja je posebno istaknuta u filmu.

Još jedna svadba

– To je jako skupa, tradicionalna haljina koju bi mi, prema običaju, Mirsadova obitelj trebala kupiti. Ja se s time nisam slagala, no s vremenom sam se predomislila – ističe Tea, koja je ipak na njegovu kuću počela gledati kao na svoju. Uskoro će i dobiti haljinu, a na Kosovu bi se trebala održati i svadba, budući da na onoj u Zagrebu Mirsadova obitelj nije bila jer su joj trebale vize.    

>> Radko je bio Milenin muž, a onda ga je ona ostavila zbog Dušana

Komentara 56

OX
oxymoron
22:07 04.03.2017.

Sociologinja suvremenih pogleda prihvatila da joj kupe tradicionalnu haljinu...

Avatar Slavonija87
Slavonija87
22:53 04.03.2017.

"gradska djevojka, sociologinja suvremenih pogleda. " - NE vec djevojka udaljena od svojih korijena u apstrakcije modernosti. Kako možete davati ovome reklamu

Avatar possibilis
possibilis
23:43 04.03.2017.

Studentica Mirovnih studija i Mirsad koji se s diskriminacijom "nije izravno susreo" ali ju je itekako osjetio. Od toga ona ima kameru i prijatelje u filmskoj industriji. Kako prigodno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije