Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pismo u zgradi

Zagrepčanin razljutio sugrađane: Ovo nije samo diskriminacija, to je za kaznenu prijavu!

Zgrada Špansko
Foto: Zarko Basic/PIXSELL/Ilustracija
1/2
22.10.2018.
u 10:46

Komentari na pismo anonimnoga stanara bili su zabrinuti, ali i urnebesni – zbog pravopisnih i gramatičkih pogrešaka mnogi su tražili prijevod teksta na hrvatski

U Facebook grupi "ZAKAJ VOLIM ŠPANSKO" osvanulo je anonimno pismo stanara jedne zgrade koji je odlučio stati na kraj, kako tvrdi, kaznenom djelu ugrožavanja javnog reda i mira zbog – nepoznavanja pravila ponašanja prema stubištu. 

U "važnoj obavijesti" punoj pravopisnih i gramatičkih pogrešaka stoji apel da se na sljedećem sastanku stanara pokrene problem otvaranja ulaznih vrata na terasi zgrade. Prema uputama autora pisma, onoga koga vide da namjerno ostavlja otvorena vrata terase na petom katu i stvara propuh ili lupa ulaznim vratima zgrade treba prijaviti policiji pod optužbom uznemiravanja javnog reda i mira.

Istaknuo je da to radi samo jedna "čudna" osoba od 19 godina, koja time izaziva i maltretira oko 70 stanara. Povukao je paralelu sa životinjama koje su naučile kako se ponašati u čoporu, ali spomenuta osoba očito nije naučila kako se ponašati kako u stubištu. Sve je navedeno "posolio" navodima da im se ovim putem u zgradi nameće kućni red iz Makedonije jer je osoba koja radi ovo, po njegovu mišljenju kazneno djelo, ustvari Makedonka, pravoslavna osoba koja ostale stanare Hrvate provocira, a na njima je da spriječe incident. 

Foto: Screenshot Facebook

"Nitko nema pravo propuhom i lupanjem vratima kvariti ugođaj ostalim stanarinrima u stubi", zaključuje stanar u pismu. 

Pismo je na Facebooku dobilo veliki broj komentara, a uz primjedbe da se ne zna je li gori pravopis ili sadržaj teksta te da je ovo bolje od Balkanskog špijuna ili pak Noćne more Željka Malnara, neki osvrti bili su ovakvi: 

"Ovo je za kaznenu prijavu! Ne mislim pritom na propuh, već na elemente diskriminacije i narušavanje nečije časti i ugleda. Vidi se da je prava RvAt'nA katol'k pisala. Čobanski, posve nepismeno i nesuvislo, kako i prilici. I takve budaletine žive kraj nas? Pa fuj!"

Mnogi su zbog velikog broja pogrešaka zatražili prijevod teksta, a čak i oni koji su se složili s time da možda postoji problem, istaknuli su da vjeruju kako se stanare može oglasom i na lijep način nešto zamoliti, bez pozivanja na linč, spominjanja nečije vjere, nacije i godina. "Ovo je samo bolestan um mogao na ovaj način sročiti. Bolestan i ekstremno nepismen", piše u jednom od komentara. 

>> Bivši beskućnik Mile Mrvalj vodi turiste kroz "nevidljivi Zagreb"

 

Komentara 79

NE
Nemojtako
12:07 22.10.2018.

Koja parodija, Večernjakovi novinari se uzrujali zbog pravopisa, hahahah. Bolje bi vam bilo da pometete ispred vlastitog dvorišta. Pretpostavljam da je ovo pismo opet neki jeftini pokušaj da se pretpostavljenog nacionalista predstavi kao nepismenjakovića. Pogrješke u pismu su očito umjetne i ne odgovaraju stilom, brojem i vrstom "nepismenoj osobi". Nepismene osobe imaju svoj stil, ponavljaju iste vrste pogrješaka. Pismo vjerojatno nikada nije napisano i predstavlja tipičnu literaturu s Facebooka.

DU
Deleted user
11:48 22.10.2018.

Iz aviona se vidi da je to napsial neki kumrovečki student. Glumi lierala, ali uvijek će prozvati nekoga zbog vjere, nacionalnosti, godina i slično.... to je neki oronuli starac kojem se zanjiše slika druga Tita svaki put kda povuće propuh, pa se boji da mu se ne rasadne vođa!

KA
Karloho
11:28 22.10.2018.

Jad i bijeda....Ovo je najvjerojatnije napisao onaj koji je to objavio na fejsu,da bi mogli ismijavati ljude. Jer tako nepismen uradak ne moze napraviti covjek ciji je materinji jezik hrvatski i takav se nezna sluziti PC-om niti printerom.Radi se ocitoto o provokaciji koju sada napuhavaju mediji,kao i puno puta dosad...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije