Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
a zamalo ga nisu tiskali

Zagrebački vodič protiv korupcije postao hit, žele ga i Osijek, Krapina...

Mirko Herak
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
19.01.2016.
u 08:59

Trojac koji je napisao džepni priručnik drži da bi bilo jako korisno uvesti i telefonsku liniju za prijavu nepotizma, mita i sličnih “nepodopština”

Za džepnim vodičem za suzbijanje korupcije, koji je izdao zagrebački Gradski kontrolni ured, već su interes pokazali i Krapina i Osijek. A upute gradskim službenicima kako prepoznati i reagirati na mito, korupciju, nepotizam ili sukob interesa napisale su službenice Kontrolnog ureda Ivana Zovko i Marija Štefanac, predvođene pročelnikom Ureda Mirkom Herakom.

Bečka inspiracija

Herak je, pak, na ideju da napišu savjete za svoje kolege u gradskoj upravi, Gradskoj skupštini i Zagrebačkom holdingu došao u studenom 2012. godine kada je u Beču gostovao na sjednici tamošnje pokrajinske vlade.

>>Bandićeva uprava protiv korupcije: Činovnike uče odbiti ručak

– Direktor njihove unutarnje revizije predstavio je vodič za suzbijanje korupcije, koji je bio inspiracija za rad i na našemu vodiču. Bečki je vodič, prilagođen njihovu društvu, formatom i sadržajem drukčiji od našeg. Direktor bečke uprave izrazio je tada veliko zadovoljstvo uspjehom telefonske linije koju su uveli za prijave građana, no u nas to još nije zaživjelo iako smatram da bi bilo jako korisno – kazao je pročelnik Herak.

Redaktura Instituta

Njegova je ideja da liniju pod kontrolom drže predsjednik Antikorupcijskog povjerenstva, na čijem je čelu sada gradski zastupnik i šef gradskog HDZ-a Andrija Mikulić, i osoba zadužena za nepravilnosti u gradskoj upravi, što je trenutačno savjetnica gradonačelnika Andrea Šulentić.

Na početku izrade vodiča, prisjetio se Herak, počeli su prikupljati slične vodiče iz drugih gradova i država te propise Europske unije te je u jednom trenutku izgledalo da od cijele zamisli neće biti ništa. No, na kraju je trojac Kontrolnog ureda uspio te su tiskali 2000 primjeraka, a redakturu im je napravio Ekonomski institut, koji je ujedno pomogao i savjetima koji su ušli u vodič. Tiskanje džepnog izdanja knjige stajalo je oko tisuću eura.

Komentara 6

ZG
zgblabla
12:56 19.01.2016.

kao da piroman napiše priručnik o "zaštiti od požara"

SI
siskic
09:37 19.01.2016.

koja sprdačina, i bacanje prašine u oči puku. koje podcijenjivanje naroda.

DA
darwil
10:01 19.01.2016.

Herak je pesmiješan čovo partijski drug Bandićev.Pa kakve je to sve nepodopštine radio Bandić,zapošljavanja,korištenja osobnih automobila,oštećenje gradskog proračuna a da ga taj Heraklo nije upozorio a nedaj bože prijavio.Smiješno da smiješnije ne može ali Heraklo prima 15000 plačicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije