Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O GUP-U

Zagrebački SDP: Ako HDZ odluči napustiti dvoranu i opozicija će

Konferencija za medije Kluba gradskih zastupnika SDP-a
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
04.02.2020.
u 13:06

"Ako HDZ odluči napustiti dvoranu i dati Bandiću da ima većinu, tada će opozicija napustiti dvoranu. Vjerujte, bez HDZ-a nema nikakve šanse da donese GUP", kazao je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Zvane Brumić

Iz zagrebačkog SDP-a optužili su u utorak gradski HDZ da se ponaša neodgovorno i prema Gradskoj skupštini i prema građanima jer se još uvijek nisu izjasnili jesu li za ili protiv izmjena GUP-a, odnosno podupiru li ili ne oporbenu inicijativu za referendum oko GUP-a.

 "To je najznačajniji dokument koji će Gradska skupština donijeti u mandatu, ali glavni koalicijski partner dva dana prije održavanja sjednice još uvijek se nije izjasnio jesu li za GUP, jesu li protiv, jesu li za referendum oko izmjena GUP-a ili protiv prijedloga opozicije. Ponašaju se dobrim dijelom neodgovorno i prema ovoj instituciji Skupštine, ali i prema samim građanima", izjavio je Matej Mišić.

Klub gradskih zastupnika SDP-a najavio je da će na sjednici Skupštine 6. veljače tražiti da se o gradonačelnikovom prijedlogu izmjena GUP-a i prijedlogu za raspisivanje referenduma, koji je potpisalo 20 zastupnika, raspravlja povezano, odnosno da se najprije raspravi o tome da se građani na referendumu izjasne jesu li za izmjene GUP-a.

VIDEO Gordan Maras održao konferenciju na temu financija Grada Zagreba

Skupština prvo treba raspravljati o referendumu oko GUP-a 

 "Te dvije točke nužno su povezane jedna s drugom. To je svima jasno osim jednoj osobi - predsjedniku Skupštine Dragi Prgometu. On je predložio, a skupštinska većina u Predsjedništvu odlučila kako će se o gradonačelnkovom prijedlogu raspravljati na 6. točki, a o referendumu na 38. točki", kazao je Mišić na konferenciji za novinare. Jedino logičnim smatra da se najprije raspravlja o referendumu, jer ako Skupština donese pozitivnu ili negativnu odluku o GUP-u, zahtjev opozicije ovako kako je postavljen gubi smisao

Gradski zastupnik Saša Molan rekao je da se podaci o izmjenama GUP-a zataškavaju i skrivaju, istaknuvši da prihvaćene promjene idu na štetu Grada Zagreba, u korist pojedinca, pogodovanja. U prosincu je na Odboru za mjesnu samoupravu zatražio dodatne podatke vezano uz izmjene i GUP-a - grafički prikaz urbanističkih planova uređenja koji se ukidaju u prijedlogu izmjena uz obrazloženje zašto se takva obveza ukida te tko je predlagatelj da se to ukine.

GUP nije za građane. radi se o pogodovanju pojedincima 

 "Ovo je treći put u 60 dana kako sam tražio, pročelnik je rekao da je u skladu sa zakonom sve dao, no nije htio dati ovaj popis što govori o tome da se skriva. Vijeća nisu mogla dobiti niti karte niti informacije. Radi se o skrivanju podataka, podloga i za koga se rade izmjene GUP-a. Vidi se da ovaj GUP nije za građane, već se radi isključivo o pogodovanju pojedincima, kumovima i svima onima koji u igri s gradonačelnikom i HDZ-om", poručio je Molan.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Zvane Brumić osvrnuo se na dopis koji je gradonačelniku Milanu Bandiću uputila pročelnica Gradskog ureda za financije, a u kojem upozorava da je minus u gradskom proračunu premašio milijardu kuna.

"Treba postaviti pitanje ministru financija Zdravku Mariću zašto ne postupa, s obzirom da potpisuje svako zaduženje Grada i mora biti potpuno svjestan što se događa u Zagrebu. Ima mišljenje državne revizije koje iz godine u godinu navode probleme u gubicima Grada, ima mišljenje pročelnice i sam je potpisao sva zaduženja. Da li je itko svjestan što će se dogoditi u gradu", upitao je Brumnić.

Odbacio je Bandićeve tvrdnje da mu ne treba HDZ da donese GUP. "Ako HDZ odluči napustiti dvoranu i dati Bandiću da ima većinu, tada će opozicija napustiti dvoranu. Vjerujte, bez HDZ-a nema nikakve šanse da donese GUP", naglasio je.

Ključne riječi

Komentara 6

RE
reckakultura
15:13 04.02.2020.

Kako Bandić može imati većinu ako HDZ napusti dvoranu? Zvane, pokaži učeničku knjižicu iz 1. osnovne da vidimo koliko si imao iz matematike.

BO
Bogodol
07:19 05.02.2020.

Ovo što se radi Bandiću je prevršilo svaku mjeru, kada bi se napadalo Pupavca samo 10% koliko se napada Bandića, skupština Ujedinjenih Nacija bi se oglasila, no Bandić je Hrvat (iako preparirani) a još uz to je Hercegovačkog podrijetla pa se po njemu može pljuvati i terorizirati ga iako mi njegov politički rad se nikada nije sviđao, sada kada ga se terorizira postao mi je simpatičan. Sinoć slušam onoga Ćorića (možda je i on Hercegovačkog podrijetla, no nema veze) ta mi individua toliko diže tlak da zamolim Boga da mi oprosti, ta individuaveli da bi on još neko vrieme uzeo za priegled GUP-a pa bi onda zauzeo stav. Da su takvi tipovi kao Ćorić bili u 19 stoljeću još bi se kukuruz sijao na mjestu Hrvatskog Narodnog Kazališta jer eto treba još vriemena za proučit da li tu u kukuruzištu graditi kazalište ili ne. no to su Plenkovićevi ministri koje je on odabrao, jer dobro je se okružiti sa ne sposobnim tipovima jer tada oni primaju otrovne strielice i ne pogađaju direktno Plenkovića.

TI
Tirano
04:54 05.02.2020.

Kad se uzme dug od milijardu kuna do danas a neki kažu i više, pa kad nadodate započete a nedovršene poslove (recimo gradnja Sveučilišne biblioteke od izgorijelog Paromlina 1988. godine, a izgleda da novac dobiven za posao od EU više ne postoji, a mogli bi nabrajati još dosta takvih gradilišta koje stoje i čekaju, koliki je onda to dug grada Zagreba? Tko, kada i kako to sve misli vratiti? Zašto bi građani grada plaćali nečije gubitke? ZET godinama posluje gubitkom? Ima li uopće novca da se završi žičara, rotor sa svim pristupnim cestama a tek bolnica u Blatu! Znači mogli bi brojati do sutra kako se započelo nešto raditi, kopati a zatim se stalo? Koga to mulja gradska Uprava i Bandić? Može raditi koliko ga volja, ali tko će to platiti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije