Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politička kombinatorika

Raskid koalicije na GUP-u nije vjerojatan

Bandić je Plenkoviću nužan za održavanje većine u Saboru
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
14.01.2020.
u 21:00

Prijetnja raskidom s Milanom Bandićem trebala bi spriječiti pritiske iz vrha HDZ-a zbog lošeg rezultata na predsjedničkim izborima u Zagrebu

Neslužbenim glasovima da bi zagrebački HDZ u Gradskoj skupštini mogao srušiti Generalni urbanistički plan (GUP) i time isprovocirati raskid koalicije s gradonačelnikom Milanom Bandićem javno se ovih dana pridružio HDZ-ov europarlamentarac Tomislav Sokol. On je na Facebooku ocijenio da “Milan Bandić nije budućnost Zagreba” te pozvao gradsku organizaciju stranke da sama osigura promjene u Zagrebu. No u HDZ-u, pa i onom zagrebačkom, malo je onih koji vjeruju u takav razvoj događaja.

Nemaju kandidata

Iz neformalnih kontakata s viđenijim zagrebačkim HDZ-ovcima zaključujemo da su prijetnje raskidom koalicije s Bandićem više stvar pritiska na Andreja Plenkovića, kojemu je Bandić nužan za održavanje većine u Saboru. Preciznije, riječ je o akciji koja bi trebala prevenirati moguće pritiske iz stranačke središnjice zbog lošega izbornog rezultata koji je u glavnom gradu ostvarila HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović.

VIDEO Prosvjed protiv Milana Bandića

– Iz vrha stranke stalno nas optužuju za loše rezultate, a s druge nam strane vežu ruke za bilo kakve ozbiljnije korake ka konsolidaciji i jačanju utjecaja HDZ-a u Zagrebu – požalio nam se jedan član Predsjedništva GO HDZ-a.

Kad je riječ o izbornom neuspjehu Kolinde Grabar-Kitarović, u ovoj organizaciji pripisuju ga njezinu javnom isticanju dobrih odnosa sa zagrebačkim gradonačelnikom, odnosno njezinu pjevanju i rođendanskoj torti za Bandića. Smatraju da je zagrebački HDZ odradio najbolje što je mogao, a u prilog toj tezi ističu da broj glasova koje je u glavnom gradu dobila HDZ-ova kandidatkinja višestruko premašuje broj članova gradske organizacije.

A kad je riječ o budućnosti samog zagrebačkog HDZ-a, uvjereni su da stranka ne može ojačati bez distanciranja od Bandića. Ipak, raskid koalicije na temi GUP-a naši sugovornici ne očekuju. Pritom neki tumače da bi sam Bandić odgodio raspravu o GUP-u kad bi mu iz HDZ-a javili da neće podržati taj dokument, dok drugi uopće ne vjeruju da bi zagrebački HDZ mogao donijeti takvu odluku.

– Mi možemo sada reći da idemo na izbore, ali za to nam treba kvalitetan kandidat za gradonačelnika, a mi ga u ovom trenutku nemamo. Da to učinimo, prošli bismo kao Francuzi na Europskom prvenstvu – komentirao nam je jedan HDZ-ov zastupnik u Gradskoj skupštini.

Nije im prva prijetnja

A da su to zaista htjeli, već su mogli napraviti jer su priliku da Bandiću izmaknu lojtre imali toliko puta da nam, da bismo ih nabrojili, nedostaje prstiju na ruci. Prisjetimo se samo novog cjenika za odvoz smeća i proračun Zagreba za 2020., dvije nedavne idealne prilike za raskid koalicije s prvim čovjekom metropole. Odluka o otpadu podrazumijeva i nekoliko puta veće mjesečne račune Zagrepčanima, protiv čega je bila oporba, dok je HDZ još jednom, “u ime dobrih odnosa”, rekao “da”. Slijedilo im je donošenje državnog proračuna u Saboru pa nisu željeli “talasati”, a dogovor je bio da će se podržati gradska blagajna, ako se prije toga podrži državna.

Bandićevi “žetončići” dali su podršku Vladi samo dan prije nego što se izglasao gradski proračun, a HDZ je tad imao čistu situaciju i opet priliku da se riješi Bandića. Privremeno financiranje, a onda i prijevremeni izbori slijedili bi u Zagrebu da se HDZ odlučio na taj potez. Ali i tada, stali su uz Bandića. 

Komentara 1

RP
rpzagreb
21:17 14.01.2020.

Kada život zagrepčana i funkcioniranje grada ovisi o blujtavom i nepodošljivom politikanstvu sa likom koji ima nekoliko kaznenih prijava i troši milijarde bez ikakve kontrole onda je više nego jasno u kakvom bijednom sistemu i uređenju živimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije