Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
a prijeti i egzodus mladih?

Zagrebačka oporba o novoj odluci o najmu: 'Možete imati vilu u Splitu, a dobiti gradski stanu Zagrebu'

Zagreb: Stanovi u novoizgrađenoj zgradi u blizini su toplane i dimnjaka koji svakodnevno ispušta veliku količinu dima
Sanjin Strukic/PIXSELL
19.08.2023.
u 10:00

Uz novu Odluku o najmu donosi se i novi Zaključak o visini najamnina, kojima se mijenjanju uvjeti za davanje gradskih stanova u najam, ali i uvode cenzusni razredi

Novom se Odlukom o najmu stanova više ne predviđa dodatno bodovanje magisterija i doktorata te mladih obitelji pa bi Grad time mogao snažnije potaknuti iseljavanje mladih i obrazovanih ljudi, poručuju iz skupštinskog Kluba neovisnih zastupnika Barić, Fortuna, Lovrić i Rusak. Dodaju i da javno savjetovanje nije bilo transparentno jer se odvijalo tijekom godišnjih odmora, a nije provedeno ni e-savjetovanje.

Klub iznosi i niz prijedloga i primjedbi na dokument kojim se, podsjetimo, mijenjaju uvjeti za davanje gradskih stanova u najam.         -Nacrtom se stvara preduvjet za prestanak najma trenutačnim podstanarima, iako to odudara od modela javnog najma. Također, oni prije nisu smjeli imati drugi stan ili kuću na području Hrvatske, a sada se to ograničava samo na Zagreb i Zagrebačku županiju. Dakle, možete u Krapini, Varaždinu ili Splitu imati vilu i dobiti gradski stan u metropoli – dodaju. 

A napominju i kako u nacrtu Odluke navodi se da Grad može stanove dati u najam za "ispunjenje drugih ciljeva Grada Zagreba", no nigdje nije navedeno koji su to drugi ciljevi Grada Zagreba  što ostavlja prostor za proizvoljno tumačenje i malverzacije, tvrde u klubu. 


>>VEZANI ČLANCI:


-Zakon o najmu stanova poznaje termin "obiteljsko domaćinstvo" U Nacrtu ove Odluke taj se termin zamjenjuje terminom "kućanstvo". Tko čini "kućanstvo"? Nekoliko potpuno stranih i ni s čim povezanih osoba potpišu da žive zajedno i ostvaruju pravo na najam gradskog stana!- spominju skupštinari iz oporbe. 

S obzirom na to da se uz novu Odlukom o najmu donosi i novi  Zaključak o visini najamnina, kojima se mijenjanju uvjeti za davanje gradskih stanova u najam, ali i uvode cenzusni razredi za izračun najamnine, u klubu su komentirali i taj dio. Naime, oni koji žive u višečlanim kućanstvima, a imaju primanja manja od 30 posto prosječne mjesečne plaće u gospodarstvu, odnosno 50 posto ako je riječ o samcima, plaćali najam u visini zaštićene najamnine. 

-Nacrt ove Odluke predviđa i znatno povećanje najamnine, tako da će ona za većinu trenutnih najmoprimaca rasti prosječno od 7 do 10 puta. Očito se i ovom mjerom želi potaknuti najmoprimce da sami isele iz stana, kako bi se u te stanove uselili oni koji neće plaćati niti najamninu niti ostale troškove kao i oni koji su tek doselili u Zagreb ili uopće nisu stanovnici Zagreba- zaključuju u Klubu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije