Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRORAČUN Gradski zastupnici prihvatili su glavni financijski dokument za sljedeću godinu

Zagreb: Za 2009. škrti proračun, a veliki planovi

18.12.2008.
u 23:33

Zastupnici Gradske skupštine prihvatili su, nakon drugog čitanja, proračun za 2009. godinu. “Težak” je osam milijardi kuna.

Izmišljena stavka za dug
Amandmani koje su podnijeli klubovi i pojedinačno zastupnici HDZ-a i HSLS-a i kojima se predlagalo da se više novca uloži u javne potrebe u sportu, za ceste i željeznice te za opremanje ustanova predškolskog odgoja, a smanji potrošnja za usluge promidžbe i informiranja, odbijeni su. Prihvaćeni su amandmani Poglavarstva kojima su gradski oci 30 milijuna kuna namijenili programskoj uporabi sportskih objekata i 15 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju i pripremne radove kongresnog centra.

Razljutilo je to zastupnicu Moranu Paliković-Gruden.

– Stavka za sportske objekte izmišljena je da bi se pokrio dug koji su napravili ti objekti, a najviše Dom sportova. I da mi je samo znati koja to dokumentacija košta petnaest milijuna?! – rekla je M. Paliković-Gruden. Nezavisni zastupnik Pero Kovačević zamjerio je što se za proračun stalno naglašava da je razvojan, uravnotežen i socijalan. Savjetovao je da se oslobode te floskule.

– Je li razvojan kad u razvoju zaostajemo? Je li socijalan kad imamo sve više socijalnih slučajeva? – pitao je.

Stipe Tojčić komentirao je da bi proračun trebao dati odgovor kako preživjeti krizu. Trebale bi se, savjetovao je, smanjiti komunalije, a potaknuti investitori da ulažu u gospodarstvo.

– Mogu još samo sve pozvati na štedljivost i savjetovati da se pazi na dinamiku trošenja prihodovnih sredstava – Tojčićeva je poanta.

Teško do kredita
Bez potpore u predviđenom novcu gradonačelnik Milan Bandić nabrojio je niz projekata.

Iako Zagrebački holding, preko kojega se ostvaruje većina projekata, danas vrlo teško može dobiti kredit, Bandić je čak spomenuo da će u veljači pokrenuti zagrebački model stanogradnje u Podbrežju.

– Poticat ćemo malo poduzetništvo, mjesnu samoupravu, gradit ćemo policijske postaje i staviti kamere, sredit ćemo imovinsko-pravne odnose i papire za mostove Bundek i Jarun, uspostaviti automatsko upravljanje prometom i početi graditi žičaru – kazao je Bandić.

Spomenuo je i izgubljenih milijardu kuna koje im je Vlada oduzela s porezom na dobit. No, nije im to, kao obično, zamjerio, nego je kazao da je taj gubitak dijelom nadoknađen u projektima s Vladom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije