Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Od 'Pule' do 'Blata' - baš kao i Ujević

Zagrepčani su za vikend posjetili gostionice u koje je zalazio veliki pjesnik
13. studenoga 2017. u 22:24 1 komentara 295 prikaza
Sjećanje na Tina Ujevića
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/19

Za čarobnim zvukom uličnog svirača, središtem grada, u subotnju predvečer, hodala je horda Zagrepčana.

Milan Bandić LANA KOVAČEVIĆ Utihnuli su čak i šahtovi. Nitko više neće misliti na M. Bandića

Na meniju tanjur leće

Od “Vinodola” do “Blata” odnosno današnjeg “Tip-Topa” hodočastili su takozvanom Jadranskom magistralom, oživljavajući tako na nekoliko sati nomadsku dušu pjesnika Tina Ujevića koji je za vratima zagrebačkih gostionica stvorio bogat književni opus.

– Tin nije imao ni doma ni domovine, ali je imao sve gradove koje je pohodio, sve ulice kojima je prolazio, sve gostionice koje je posjećivao i stvarao – prisjetio se na početku 8. festivala “Zagreb, grad poezije”, glumac Goran Matović. Recitiranjem njegove poezije, svirkom i anegdotama vezanim uz pjesnikov život, festival su posvetili Tinu Ujeviću. Teslina i Masarykova ulica, gdje su se nalazili lokali koje je on nekad posjećivao, nakratko su preimenovane u Ulicu Tina Ujevića.

– Jednom prilikom ispred ove gostionice agent provokator obratio se Ujeviću uz riječi: “Vi ste hinduist”, a Tin mu je odgovorio: “Nisam hinduist, ali vi ste sigurno budalist” – ispričao je Matović publici ispred nekadašnjeg “Visa”. Zaustavili su se i ispred “Pule”, “Korčule” i “Dingača”, svih lokala u koje je pjesnik zalazio, a ispred kojih su poznati umjetnici odigrali kratke prizore iz Tinova života. U čast Ujevićeve pjesme “Molitva za koru kruha i zdjelu leće”, u gostionici “Blato” pojeli su tanjur tog jela. Na “Sjećanje na Tina” došao je i Rade Šerbedžija, a naš poznati redatelj Bogdan Žižić prisjetio se kratkih druženja s pjesnikom.

– Prije točno 65 godina došao sam u Zagreb na studij. Nisam puno bio uz Tina, ali najviše ga se sjećam iz “Blata” i “Dingača”. Ljudi su se prirodno okupljali oko njega. Sjećam se fotografije koju možete vidjeti na zidu, snimljene kraj Zdenca života. Tin se uz te mršave figure na slici, ali i u stvarnosti isticao svojim snažnim fizičkim, ali i intelektualnim korpusom – prisjetio se Žižić.

Poznavao je 12 jezika

Pjesnik i esejist Tonko Maroević otkrio je pak da je Ujević znao 12 jezika, a prije nego što je postao pjesnik prijavio se u Legiju stranaca i dopisivao s Mussolinijem. Zagrepčani su imali prilike čuti i uglazbljenu verziju posljednje Ujevićeve pjesme “Tramvaji do Selske ceste”, u izvedbi Nikše Marinovića, a glazbenica Sara Renar izvela je “Notturno”.

GLAS ZAGREPČANA Ne ide se u kafić zbog žeđi nego zbog ugođaja Lampice se pale 2. prosinca Blistat će i djedice od tri i pol metra i 150 kilograma Sve zgrade u Boškovićevoj ulici prijavljene na gradski natječaj za obnovu fasada GSKG SPORIJI OD PUŽA Od 3713 prijavljenih zgrada, predali papire za pet fasada
psina
BLISKI SUSRET
Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • Avatar Papatest
    Papatest:

    Hoće li pohodit i zatvor u Petrinjskoj,Tin je bio zaposlenik u redarstvenoj službi NDH