Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ušteda energije

Zagreb ove zime neće gasiti dekorativnu rasvjetu

Zagreb: Meštrovićev paviljon osvijetljen crvenom bojom s ciljem iskazivanja podrške kampanji "Zaustavimo sepsu"
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
23.09.2022.
u 09:56

Iz Grada također napominju kako bi gašenjem rasvjete "znatno narušili sigurnost prometa, građana i njihove imovine".

U pokušaju da se potrošnja energije ove zime svede na minimum, neki europski gradovi odlučili su smanjiti dekorativnu javnu rasvjetu. Među njima je i Pariz koji će Versailles gasiti jedan, a Louvre dva sata ranije, a najavili su i ranije gašenje svjetla na Eiffelovom tornju. Potaknuti njihovim primjerom, poslali smo upit službi za informiranje Grada Zagreba o njihovim planovima uštede energije.

VIDEO: Neki europski gradovi ove godine će gasiti dekorativnu rasvjetu, ali Zagreb neće

"Javna rasvjeta je komunalna infrastruktura kojom upravljaju jedinice lokalne samouprave sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu. Navedenim Zakonom jedinice lokalne samouprave dužne su, između ostaloga, upravljati i održavati instalaciju javne rasvjete, uključujući i podmirivanje troškova električne energije" pišu iz gradske uprave.

Kažu kako radi ostvarivanja neprekidne komunalne usluge, Grad Zagreb "nije predvidio mogućnost gašenja javne rasvjete" na javnim pješačkim i cestovnim površinama, kako su još ovog ljeta odlučili postupiti neki manji hrvatski gradovi. Iz Grada također napominju kako bi gašenjem rasvjete "znatno narušili sigurnost prometa, građana i njihove imovine".

Tvrde kako Zagreb nema mnogo osvijetljenih javnih spomenika, zgrada i ostalih znamenitosti te da je udio dekorativne rasvjete u ukupnoj potrošnji javne rasvjete oko 0,7 posto. Dodaju kako se nova LED rasvjeta u zadnje vrijeme programira tako da noću radi najmanje 50 posto slabije, te da Grad "značajne uštede" ostvaruje zamjenom starih, neučinkovitih žarulja sa svjetiljkama u LED tehnologiji.

VIDEO: Obnovljena škola u Zagrebu dobila mural posvećen djevojčici poginuloj u potresu

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije