Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izgubljen novac

Evo kako gradska uprava mulja

Zagreb: Radovi na izgradnji novog stambenog naselja Podbrežje
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
11.10.2017.
u 08:38

Centar za mirovne studije i Centar za istraživanje korupcije istražili su i otkrili da je u posljednjih pet godina bačeno 2,6 milijardi kuna

Dva godišnja proračuna Splita ili pet osječkih. Preciznije, 2,6 milijardi kuna. Iznos je to koji je u posljednjih pet godina Grad bacio u vjetar, pokazalo je istraživanje Centra za mirovne studije i budimpeštanskog Centra za istraživanje korupcije, i to putem nekompetitivnih javnih natječaja.

Veći broj nabava za izbore

Čak trećinu ugovora za određene poslove po Zagrebu gradska je uprava sklopila s jednim jedinim ponuđačem koji bi se na natječaj javio, a cijena posla formirala se upravo kako bi odredio isti taj poslovni subjekt zainteresiran za posao.

– Analizirali smo točno 5922 ugovora u 4483 javne nabave, a detektirali 1197 tvrtki dobitnica natječaja – objasnila je Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije, pa dodala da je najveći broj precijenjenih natječaja od 2011. do 2016. dobila jedna IT tvrtka, koja je na jedanaest od petnaest natječaja na koliko ih se javila bila jedini ponuđač. Upravo to i iznenadilo je istraživače u sklopu projekta koji je financirala Europska unija jer najviše anomalija, priznali su, očekivali su u sektoru građevinskih radova.

– Ispalo je da su u građevini najkompetitivniji natječaji, iako je u neznatnom broju sklopljenih pogodbi objavljeno koliko su one zaista koštale – rekao je Istvan Janos Toth iz Centra za istraživanje korupcije, pa objasnio da je tvrtkama, koje su se jedine javljale na natječaj, glavni prihod upravo posao koji dobivaju od Grada. A, kako su istaknuli stručnjaci, prihodi tvrtki općenito povećali su se u 2013. i 2015. godini.

– Riječ je o godinama u kojima su se održavali lokalni i parlamentarni izbori, a upravo se u tom razdoblju povećava obujam javnih nabava, kao i distorzija cijena – objasnila je Sandra Benčić način na koji se, vrlo vjerojatno, zaključili su Zagrepčani koji su jučer slušali prezentaciju u Kući ljudskih prava, financiraju izborne kampanje u gradu.

Sigurni u posao

S niskim intenzitetom tržišne utakmice i visokim koruptivnim rizikom, zaključili su stručnjaci, provode se javni natječaji u Zagrebu, a u svojem su istraživanju čak i naveli tvrtke koje se na natječaje Grada uglavnom jave kao jedini ponuđači. – Ne znamo zašto se jave jedini, ali pretpostavlja se da je to zato što znaju da će baš oni dobiti posao – rekla je Benčić, koja tvrtke nije željela nabrojiti. Međutim, pogleda li se u istraživanju, dobitnici su natječaja u više navrata, među ostalim, Tehnika, Vodotehnika, Tigra, Končar i Igra. 

Grad je preplatio Sopnicu-Jelkovec. Realna cijena kvadrata je 1125 eura, a ugovorom se Holdingu Grad obvezao na plaćanje 1627 eura

Grad će dati ‘viška’ za bazene Svetice, čiju je izgradnju Holding platio 130 mil. U ugovoru piše da će Grad za njih u 10 godina dati 277 mil. kn

Stanove na Podbrežju gradi Holding, a Grad će ih sljedećih deset godina unajmljivati za 1,5 milijuna mjesečno. I još će ih doplatiti 62,4

Komentara 1

VI
Vito
09:14 11.10.2017.

Za popravak krova kuće čiji sam predstavnik bilo je pet ponuđača __ Kod otvaranja ponuda "papiri" su izgledali ovako: prva otvorena ponuda je "zakasnila" - datum je dan nakon kraja natječaja (??? čudno, jer je bila zajedno sa svima u "paketu") -- druga nije imala adresu -- treća nije imala broj žiro računa -- četvrta je bila duplo skuplja od ostalih ponuda, ali je imala ono što smo trebali i zbog togha smo ih pozvali na natječaj, ali su iz "Medvešćaka, a ne Centra -- tek je peta "imala sve" potrebne podatke i bila za sto kuna jeftinija od "ostalih" __ Cijene četiri ponude tvrtki koje rade u "centru" su bile različite za stotinjak kuna, a kako ne bi posao dobila tvrtka s "medveščaka" imala je "točno" duplu cijenu ponude - četiri ponude po "cca" 50.000 kuna, "medveščak 100.000 kuna __ Posao "nije namješten", jer su cijene od 50.000 kuna bile različite - 50.000; 50.100; 50.050; 49.900 (ali "zakasnila"); 100.000 __ Što napraviti, nego uzeti "najjeftiniju" dostupnu i zakonski uredno popunjenih i predanih dokumenata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije