Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lea Kralj Jager iscrtala biografiju književnice

Zagorkin sam život ispričala kroz strip

Lea Kralj Jager, autorica je biografije u formi stripa o zivotu i radu Marije Juric Zagorke
Goran Stanzl/PIXSELL
20.11.2015.
u 12:00

Oživila je projekt kojim Centar za ženske studije želi dostignuća slavne novinarke i aktivistkinje približiti mlađim generacijama

"Dočekat ću jutro s tobom... Evice Gupčeva", u tamnoj ćeliji davne 1903. godine mrmljala je Marija Jurić Zagorka sebi u bradu dok je pisala još jednu dramu u kojoj je glavni lik žena. Upravo tako poznatu novinarku i književnicu zamislila je mlada animatorica Lea Kralj Jager. Nepoznate zgode iz Zagorkina života prenijela je na strip na temelju kojeg su u sklopu 9. Dana Marije Jurić Zagorke članice Centra za ženske studije osmislile izložbu.

Stavit će i na internet

Na zid u njenu stanu na Dolcu 8 postavile su prvu epizodu, o Zagorkinu preuzimanju najvećih zagrebačkih dnevnih novina Obzor, te dio druge, o njenu bijegu iz braka koji joj je bio nametnut.

– Da bi zatrli njen revolucionarni duh, roditelji su je kao 17-godišnjakinju udali za 18 godina starijeg muža – kaže Rada Borić, izvršna direktorica Centra za ženske studije, koji se volonterski brine o zbirci i stanu u kojem je nekad živjela Zagorka. Na ideju o stripu došli su kroz edukativni program koji je pohađala i Lea Kralj Jager.

– Ono što nam je tada scenaristički bilo bitno jest da se fokusiramo na Zagorku kao novinarku i aktivisticu, tj. ono što je i njoj samoj bilo najvažnije. Biografija u ovakvoj formi omogućuje i da Zagorku približimo mlađim generacijama – ističe Lea Kralj Jager. Tako se u prvoj epizodi može vidjeti kako je Zagorka završila u zatvoru zbog organiziranja demonstracija protiv diktature bana Khuena Hedervaryja, u kojem je napisala Evicu Gupčevu i opisala kako bi završila seoska revolucija Matije Gupca da ju je vodila žena. Drama je zbog cenzure ostala neobjavljena, ali se s uspjehom prikazivala u Dubrovniku i u Splitu (pod austrijskom vlašću), a tek s padom Hedervaryjeva režima i u Zagrebu. U to vrijeme sama je punih pet mjeseci vodila i uređivala Obzor, dok se cijela redakcija bila povukla da ne bi završila u zatvoru.

– Epizode su jako kratke, po desetak stranica, i plan nam je, ako dobijemo sredstva, prevesti ih na engleski i staviti na internet kako bi što više ljudi moglo doći do njih. Želimo pobuditi interes da se serija nastavi, bilo u obliku novih manjih epizoda ili pune biografije. Izvan stripa radi se polako i na kratkom edukativnom animiranom filmu o Zagorki – najavljuje L. Kralj Jager, koja inspiraciju vuče iz svakodnevnog života.

Table o obiteljskom psu

Ne može točno odrediti kada je počela crtati stripove.

– Ne sjećam se vremena kad se nisam bavila crtanim romanima, bilo teoretski ili u praksi. Neka od najranijih sjećanja su mi crtanje malih blesavih tabli o avanturama obiteljskog psa – govori mlada animatorica, koja je 2010. završila i Akademiju likovnih umjetnosti, Odjel animiranog filma i novih medija. Kratke forme objavljivali su joj u stranim časopisima, a vodi i blog na kojem se mogu vidjeti svi radovi.

Strip o Zagorki, pak, može se kupiti u njezinu stanu na Dolcu, i to za deset kuna.

Komentara 1

Avatar littleMORGEN
littleMORGEN
05:04 21.11.2015.

Cestitam Lea!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije