Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi hit (i) na placu

Začini idu kao u Istanbulu, na placu prodaju i 50 različitih vrsta

29.05.2017.
u 13:28

Kupci su, kažu, najčešće mladi koji se na putovanjima “zakače” za egzotiku. Konkuriraju joj pak domaće mješavine za cušpajz ili krvavicu

Tržnica u Utrini možda nije istanbulski Misir Çarşisi, poznat po začinima s cijelog Orijenta, no egzotikom se poprilično dobro opremilo i nekoliko tamošnjih štandova.

Mogu se ondje kupiti začini iz cijeloga svijeta, a taj se trend proširio i na ostale zagrebačke placeve. Kurkuma, kumin, anis, korijander, cimet, čili, nekoliko vrsta papra... samo su neke od mirodija koje su svoj put do hrvatske metropole pronašle uglavnom iz Azije, Indije i Indonezije. I mušterija ima, kažu prodavači, i obično su dobro upoznati s onime što kupuju, što ranije nije bio slučaj. No mnogi još tek uče o blagodatima začina, a ima ih pregršt.

Ne trebaju mu više tablete

– Stalni kupac, dijabetičar, koji kod nas dolazi po cimet, kaže da ne mora više piti tablete. Cimet, naime, snižava šećer – kaže Branka Balta, prodavačica začina na Dolcu. Iako ih ima nekoliko vrsta, najljekovitiji je onaj koji potječe sa Šri Lanke, cejlonski, a osim što se dodaje kolačima, voćnim salatama, umacima.., pomaže i kod gastritisa ili povišenog kolesterola. Zdravi su začini, dodaju prodavači, i đumbir, čili, kurkuma, crni papar, origano, korijander, kumin, piskavica i gorušica, a što god se stavi u prodaju, ističu, ide, bez obzira na cijene od 80 do 350 kuna po kilogramu. Među vodećima su, pak, origano i kurkuma.

Vide ih u gastroshowu

– Trenutačno su hit i mješavine poput tandoorija i garam masale. Tandoori je originalno za pripremu hrane u glinenoj pećnici u tradicionalnoj indijskoj, pakistanskoj i afganistanskoj kuhinji, a kod nas se koristi uz roštilje. Garam masala je pak mješavina u kojoj ima i muškatnog oraščića i cimeta pa je znaju stavljati u kolače – ističe Svjetlana Mišetić, koja začine prodaje u Utrini. Počela je, kaže, s puno manje vrsta, a sada ih prodaje pedesetak.

– I stalno isprobavam nešto novo pa će nam, evo, za mjesec dana stići i limunski papar. Kad odlučim uvesti novi začin, organiziram i degustacije, a on je na “probnom roku” dok ne vidim kako će ga ljudi prihvatiti – kaže S. Mišetić dodajući da se kupcima sviđa prodaja u rinfuzi jer nisu uvjetovani količinom, već uzmu onoliko koliko žele. A prodavači moraju biti dobro upoznati sa začinima pa redovito proučavaju knjige i pretražuju internet.

– Kupci vole i eksperimentirati pa kupe da isprobaju. Mladi parovi znaju kupiti po 10 različitih vrsta začina – ističe Vladimir Bušić, koji prodaje na trešnjevačkom placu, dodajući kako najčešće ipak dolaze žene koje kupuju papriku i ostale začine za cušpajze. Mladi se pak na začine uglavnom “zakače” tijekom putovanja.

– Popiju kavu s kardamomom i onda dođu po njega. Taj se začin s turskom kavom najčešće pije u Jordanu i Izraelu – objašnjava Bušić.

Prodaja nekim začinima poraste i kad se pojave u televizijskom gastroshowu, a ima i onih koji idu sezonski pa, kad je kolinje, najpopularnije su mješavine za krvavice i kobasice. No sigurno je, slažu se prodavači, da je posao sa začinima u uzlaznoj putanji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije