Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Provjerili smo kakvo je stanje na tržištu nekretnina i na što studenti trebaju pripaziti

Za stan i režije studenti mogu dati do 150 eura

23.03.2015., Zagreb - Studentski dom Stjepan Radic.  Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
18.08.2015.
u 12:49

Iako se s početkom radova kasni mjesec dana, nadležni kažu da će biti gotovi do Božića, prema planu

Iako s mjesec dana zakašnjenja, od sutra će u studentskim domovima Stjepan Radić i Cvjetno naselje umjesto studenata svakodnevno biti radnici. Naime, konačno počinje njihova obnova, što znači i da će do kraja radova više od 4500 studenata biti bez smještaja. Kako se zbog toga očekuje navala na zagrebačke stanove, i to one jeftinije, provjerili smo s agencijama za nekretnine kakvo je stanje na tržištu.

– Početkom akademske godine uvijek imamo puno pitanja studenata koji nisu dobili mjesto u domu ili ne žele u njemu živjeti. No, ove je godine navala znatno veća – kaže Martina Gavran iz Rivalitas nekretnina.

Teško do stana

Kako kažu u agencijama, maksimalni budžet studenata za stanovanje je 200 eura, no većina ne raspolaže s više od 150 eura.

– Studentima je najbitnija cijena, većinom traže stanove od 250 do 300 eura za dvoje. Što se tiče lokacije, važno im je da stan bude u tramvajskoj zoni. Brucoši su ti koji žele živjeti blizu fakulteta, pa im objašnjavamo da javni prijevoz dobro funkcionira – rekao je Josip Puljek iz agencije T-Tomislav koji pravu navalu tek očekuje. Istaknuo je i neke probleme s kojima će se studenti suočiti. Kao prvo, najmodavci često ne žele iznajmiti stan na tako kratko razdoblje, poput tri mjeseca koliko smještaj treba studentima koji čekaju kraj obnove domova. Drugi je problem što većina studenata u stan planira ući početkom listopada, a mnogi im vlasnici ne žele čuvati stan do tada.

A upravo će se izravno s vlasnicima većina studenata pokušati i dogovoriti za smještaj. Naime, prema iskustvima agencija, mladi su manje skloni tražiti smještaj uz posrednika te se služe oglasnikom ili direktnim kontaktom s najmoprimcem. A prema viđenom u oglasnicima, stanova za najam ima, no pitanje je koliko još dugo. Naime, dio studenata nije još ni počeo tražiti stan, jer su se zbog poništenja postupka javne nabave u srpnju, pobojali da je obnova domova dovedena u pitanje. Ipak, kako objašnjava Pejo Pavlović, sanacijski upravitelj SC-a, ušlo se u pregovarački postupak s dva najjeftinija ponuđača. Kao izvođač radova na kraju je izabrana tvrtka Projektgradnja, u vlasništvu Agrokora, a vrijednost radova je gotovo 300 milijuna kuna, od čega je 220 milijuna iz fondova EU, a ostalo iz domaćih energetskih fondova.

Stigli rezultati natječaja

A tijekom obnove, koja bi prema planu trebala biti gotova do Božića, studentima će se financijski pomagati. Od Ministarstva znanosti primat će 400 kuna mjesečne subvencije za smještaj ili prijevoz.

Kad se to zbroji s 200, 400 ili 600 kuna koliko neće trebati davati za dom, nadležni smatraju da će se studenti uspjeti snaći za smještaj. Predsjednik Studentskog zbora Petar Labrović tvrdi da većina studenata neće ni tražiti stan.

– Oni koji dolaze iz gradova blizu Zagreba putovat će na fakultet. Dosta se studenata snašlo i tako što će nekoliko mjeseci živjeti kod prijatelja – objasnio je Labrović. A koji su studenti već sada dobili mjesto u domovima Ante Starčević te na Lašćini, a koji će čekati obnovu Save i Cvjetnog, saznalo se jučer kada su stigli rezultati natječaja koji su mnogima donijeli dodatne muke.

– Mnogi kolege koji nisu dobili mjesto u domu čak razmišljaju o pauziranju godine jer si stan ne mogu priuštiti – rekla je Matea Car, jedna od studentica koja nije dobila mjesto u domu.

Komentara 10

TH
than
14:41 18.08.2015.

U ovoj drzavi bez Agrokora niti sunce ne bi sjalo... A sto se tice stanova za 300€ sa rezijama, tesko se nalazi i na periferiji grada, a kamoli na dobroj lokaciji.

2X
2Xgeneral
16:08 18.08.2015.

tatini sineki i kćeri iz dalmacije imaju perja za studiranje u zagrebu!!! ako oni deru za osrednji apartman 40 - 50 eurića dnevno onda imaju i 350 - 400 eurića mjesećno za pesperktivnu djecu!!!! ne znam u čemu je problem??? cijene??? pa ako nemaju ne trebaju studirati - jednostavno neka se bave turizmom!!

DU
Deleted user
06:22 19.08.2015.

Osobno me baš briga, koliko plaćaju studenti. Dali je ijedan potpisao da će ostati barem 10 godina u Hrvatskoj? Nije! Pa neka onda plate smještaj i profesore ako treba. Pa Socijalizam smo ostavili za sobom! 90% njihovih roditelja druka zaa Kapitalizam, a onda hoće da im djeca ne plaćaju školu, fakultet ili nešto slično. Nema, Hrvatska je kapitalistička (demokratska, Zemlja! Ja, kada dođem na more, nitko me ne pita, hoćeš se zabadava kupati. Moram platiti od boravišne takse do zadnje lipe, ako želim biti na moru. Pa, onda molim, neka plate. Tko je siromašan, neka ide raditi, a ne školovati se! Dragi Hrvati, tako ste htjeli! Izabrali ste Demokraciju, i evo Vam je!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije