Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iz Večernjakove arhive

Za prosječnu plaću u 2000. mogle su se kupiti dvije vreće zelenčeka, a danas gotovo četiri

Zagreb: Ponuda na tržnici Dolac
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
28.09.2023.
u 08:00

Odluka o ograničavanju nije puno utjecala na tržnice. Mali poljoprivrednici ne mogu si priuštiti sniženja jer kad podmirimo troškove, jedva da nam što ostane, kažu

"Cijene graha otišle u nebo" i "Grah skuplji od mesa" samo su neki od naslova na tekstovima koji su posljednjih mjeseci punili portale i novinske stupce jer su cifre na zagrebačkim tržnicama šokirale kupce. Uz inflaciju te poskupljenje energenata i repromaterijala, domaći su se proizvođači te namirnice, u povijesti povezivane s pojmom "hrana za siromašne", suočili i s nepovoljnim vremenskim uvjetima koji su, ističu, znatno utjecali na urod.

Kupovna moć u mjeri po 50 kg

– Graha je znatno manje nego lani. Vrijeme je dosta utjecalo, mahune su rasle kao lude, ali bez plodova – kažu na Dolcu. Mladi trešnjevac, koji je na zagrebačke tržnice stigao početkom kolovoza, prodavao se ondje po cijeni od tri eura za kilogram mahuna te po sedam za istu količinu očišćenog, a sada su cijene, uvjerili smo se, nešto niže. Grah zelenček pak u obilasku Dolca nismo pronašli, a nema ga trenutačno ni na Zelenoj tržnici, ali stiže, kažu prodavači, za desetak dana. Prije otprilike dva tjedna, napominju, prodavao se za šest eura po kilogramu, a cijene te sorte graha, kako svjedoče tekstovi u Večernjakovoj arhivi, na zagrebačkim su tržnicama divljale i prije dva desetljeća.

VEZANI ČLANCI: 

Na naslovnici iz 2000. ostalo je zapisano kako se prodavao za 30 kuna po kilogramu, a Večernjakova reporterka koja je obilazila tržnice pozabavila se i računanjem te došla do zaključka kako je, ako bi se cijenom graha mjerila kupovna moć, tadašnja prosječna hrvatska plaća bila dovoljna samo za stotinjak kilograma zelenčeka, odnosno dvije vreće.

Danas pak jednostavna računica kaže da se za prosječnu hrvatsku plaću, koja je u srpnju iznosila 1141 euro, može kupiti jedna vreća graha više, odnosno 150 kilograma zelenčeka, a u novčaniku će vam još ostati 241 euro. Drugim riječima, 59 eura nedostajat će vam za još jednu, četvrtu vreću.

Isprobajte arhivu Večernjeg lista

Na stranici https://arhiva.vecernji.hr/ nalazi se najveća digitalna arhiva izdanja dnevnih novina u Hrvatskoj, ali i u regiji. Pretplatite se danas i dobivate uvid u više od 60 godina hrvatske povijesti.

 

Kumice su svojevremeno, kako se također može pročitati u Večernjakovoj arhivi, bile popustljivije kada se radilo o grahu trešnjevcu, koji su nudile za 25 kuna po kilogramu. On se danas, i to onaj očišćeni, na zagrebačkim tržnicama može pronaći za šest eura po kilogramu, a ista količina neočišćenog stoji samo 2,50 eura.

– Izgleda da se kupci još nisu naviknuli na euro. Kilogram neočišćenog trešnjevca lani je stajao od 15 do 18 kuna, što i nije neka razlika u odnosu na današnju cijenu, a prodavao sam po 15, 20 vreća dnevno. Danas, međutim, jedva da prodam nekoliko kilograma – ističe Branko Kefeček, koji na Dolcu nudi grah uzgojen u Lužanu, naselju nedaleko od metropole. Najveći problem s kojim se ove sezone susreo, dodaje, nisu ni poskupljenja ni nevrijeme, već nedostatak berača.

Foto: Arhiva VL

– Nudio sam plaću od sedam eura po satu plus gablec i nijednu osobu nisam mogao naći. Valjda smo takva nacija, stalno nešto gunđamo, a ne bismo radili – govori.

Rekordan rast cijena 2000. bilježila je još jedna "sirotinjska" namirnica, krumpir, koji je tada postao luksuz. Na tržnicama se prodavao za četiri do pet kuna po kilogramu, a tadašnji tržišni informacijski sustav u poljoprivredi izvijestio je kako su cijene dosegnule najviši iznos u posljednjem desetljeću.

Foto: Arhiva VL

I tri godine prije pisalo se kako je cijena krumpiru skočila čak 50 posto, s tendencijom daljnjeg rasta, a šokantno se poskupljenje opravdavalo slabim urodom. A da su Zagrepčani pravi čarobnjaci preživljavanja, Večernjakovi su novinari upozoravali još poratne 1993. godine, kada je kilogram krumpira stajao pola marke. I u aktualno mu je doba cijena u godinu dana skočila više od 50 posto, a kilogram krumpira danas se na Dolcu prodaje za 1,50 eura.

Više i domaći limun i mrkva

– Sve je poskupjelo, a plaće ne prate rast cijena. Doveli smo se do toga da zbrajamo svaki cent i tražimo sve moguće načine za preživljavanje. Svoju plaću jedva razvučem tijekom mjeseca, a kako je umirovljenicima s malim penzijama, uopće ne mogu zamisliti. Možda nam malo i uspije pomoći nova Vladina odluka, ali i zamrznute cijene i dalje su visoke – kaže Kristina, koju smo zatekli u kupnji na placu.

VEZANI ČLANCI: 

Vladina odluka ograničila je, među ostalim, i cijenu krumpira u trgovačkim lancima na 3,99 eura po vreći od pet kilograma. Na listi je i šareni grah, odnosno trešnjevac, kilogram kojega stoji 1,99 eura, a cijena mrkve zamrznuta je na 0,89, što je za više od dva eura jeftinije nego na Dolcu. Za kilogram domaćeg limuna na zagrebačkim ćete tržnicama izdvojiti pak tri eura, a u trgovinama stoji euro i pol manje. Čini se stoga da ograničenje cijena u trgovačkim lancima nije puno utjecalo na situaciju na placu, a prodavači kažu da i neće.

– Cijene su takve kakve jesu i mi mali poljoprivrednici ne možemo si priuštiti snižavanje jer kada podmirimo sve troškove, jedva da nam nešto ostane – objašnjavaju.

Komentara 3

MI
mikimouse12
08:35 28.09.2023.

Dobar je I meni grah iz konzerve iz kauflanda kad je na snizenju

DU
Deleted user
12:38 28.09.2023.

Veliki trgovački centri prodaju kanadski trešnjevac za 2-3 eura kilogram. Grah je odličan. Zelenčeka također ima (okrugliji je od domaćeg, ali isto odličan) za 3-4 eura.

PV
prcko.vita
09:58 28.09.2023.

Logično, jer je onomad u prosjek plaće išla plaća i od druga Mamića, i Todorića, Bandića itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije