Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izmjena brojeva

Za nove ploče i kućne brojeve plaćalo bi se od 70 do 130 kuna

'09.12.2010., Zagreb - U zagrebackom kvartu Sredisce preko noci se promjenio naziv ulica. Stonska ulica sad je dobila naziv umjetnika, Vojina Bakica, Ksenije Kantoci, Julija Knifera i  Ede Murtica. Ni
'Goran Jakus/PIXSELL'
29.11.2012.
u 10:00

Ploče s imenima ulica ili trgova u cijelosti je dužan financirati grad Zagreb, a za prvu fazu u koju je uključen centar grada potrošit će se do 7,5 milijuna kuna

Preduga imena, greške u nazivima, nesustavno poredani brojevi na ulicama i zgradama – svi bi se ti problemi trebali početi rješavati iduće godine.

Prvo Donji i Gornji grad

Naime, tada započinje realizacija projekta postavljanja novih ploča i pločica na gradskim trgovima i ulicama, a samim tim i obveza građana da izmijene i postave kućne brojeve, i to u roku od četiri godine. Iz Grada poručuju da se razmatra model sufinanciranja troška pločica, cijene kojih su od 70 do 130 kuna.

– U Gradu postoji nešto više od 132.000 objekata s kućnim brojem. Obveza građana će biti da u roku od četiri godine moraju nabaviti unificiranu pločicu prema novom sustavu. Grad Zagreb razmatra i priprema model kojim bi sufinancirao 50 posto troškova izrade i montaže pločica na zgradama – objasnila je voditeljica projekta Doris Kažimir.

Ploče s imenima ulica ili trgova u cijelosti je dužan financirati grad Zagreb, a za prvu fazu u koju je uključen centar grada, potrošit će se do 7,5 milijuna kuna.

– U Gradu trenutačno ima nešto više od 5300 ulica i više od 11.000 raskrižja – kaže Doris Kažimir.

Plan je označavanje ulica u četiri faze, no u prvoj godini bit će to učinjeno za dio Donjeg i Gornjeg grada, koji je turistički najzanimljiviji zbog opisnih tekstova, potom glavne prometne transverzale, pristupe centru grada, a onda dio po dio pojedinih gradskih četvrti.

Stara gradska jezgra ista

Novi sustav označavanja dijeli se u dvije zone.

U staroj zagrebačkoj jezgri zadržat će se postojeće povijesne ploče i pločice, koje se i sada mogu vidjeti na području Gornjeg grada s crvenim rubom i tamnim natpisom na bijeloj podlozi.

Za ostalo područje grada angažirani su dizajneri Nikola Đurek Damir Bralić koji su osmislili novu tipografiju naziva „Ilica“.

Ključne riječi

Komentara 8

DE
detour
12:19 29.11.2012.

gdje je javni natjecaj za izgled novih ploca?

DU
Dudek
19:26 29.11.2012.

Skinite natpise ulica sa kuća. To dolazi na svakom križanju ulica. Mora biti pregledno da se vidi iz auta. U nas na kućama grane drveća ga zaklone. Bandiću bio si nedavno u BERLINU bar si to mogao vidjeti. Sramotno što naš novac bacate u glposi. Nije sramota pitati ako čovijek nezna. Sramotno je reći da zna a obična neznalica.

CH
chemica
11:45 29.11.2012.

Mora i rođina firma nešto da zaradi u krizi. Ona jedna jedina koja će "zadovoljiti uvjete" dobivanja posla štancanja ploča. Nešto kao sa famoznim stupićima. Jedan jedini ih zna napraviti, a svi ostali su nesposobni pa to ne znaju. Velika neka mudrost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije