Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'pozdrav iz zagreba'

Za blagdane nekoga možete razveseliti digitalnom razglednicom iz – prošlosti

Aplikacija 'Pozdrav iz Zagreba'
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
15.12.2017.
u 12:00

U ponudi je 150 motiva s deset lokacija u metropoli, od Jelačić-placa, Zrinjevca i Tomislavca do Ilice i Kaptola, a datiraju iz 19. i 20. stoljeća

Dragi Ivo! Evo ti nas ove Neđelje u Zagrebu. Večeras putujem Derventu – Sarajevo, a u Subotu mislim biti kući. Ova 3 dana svaki dan po malo kiše, malo sve dobro i lijepo ovđe. Primi pozdrav i stisak desnice od tvog Vlahe”. Sadržaj je to jedne od osamstotinjak starih razglednica pohranjenih u digitalnoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Sadašnjost ili grad 1926.

Upravo su one inspirirale zaposlenice knjižnice Sofiju Klarin Zadravec i Draganu Koljenik te fotografa Darka Čižmeka da se udruže s IT-jevcima iz “Plave tvornice” i naprave aplikaciju “Pozdrav iz Zagreba”. Preko nje razglednicu svojim najmilijima možete poslati – digitalno.

– Željeli smo izraditi inovativni digitalni proizvod koji povezuje turizam i kulturnu baštinu. Ujedno je riječ o prvoj mobilnoj aplikaciji knjižnice koju smo realizirali zahvaljujući potpori zagrebačke Turističke zajednice – kazala je Sofija Klarin Zadravec.

U povijesnu šetnju starim Zagrebom mogu krenuti i domaći i turisti jer je aplikacija prevedena i na engleski jezik. Zasad se nude razglednice 10 lokacija: trgova kralja Tomislava, Nikole Šubića Zrinskog, bana Jelačića, svetog Marka, Petra Preradovića, Republike Hrvatske i Marka Marulića te Kaptola, Kamenitih vrata i Ilice.

– Kada otvorite aplikaciju, možete odabrati želite li vidjeti kako grad trenutačno izgleda ili kako je to bilo prije. Odaberete li prošlost, otvara vam se plan grada iz 1926. Odabirom neke od lokacija pojavljuje se 15 starih razglednica koje prikazuju to mjesto – pojasnila je Dragana Koljenik.

Osim što možete vidjeti lice i naličje starih razglednica, pa tako i poruke na njima, pet ih je sa svake lokacije dostupno i za slanje preko Facebook Messengera, WhatsAppa, MMS-a, e-maila... Razglednice se mogu i personalizirati upisivanjem imena primatelja te poruke do 320 znakova. Besplatna aplikacija trenutačno je dostupna samo za android uređaje, a na stranici www.pozdravizhrvatske.nsk.hr/zagreb također možete poći u virtualnu šetnju starim ulicama metropole.

Skidanje QR kodom

– Razglednice su nekad bile temeljno sredstvo komunikacije, mogli bismo reći, nekadašnji SMS-ovi. Kada pogledate i kako su poruke na njima bile zgusnute samo da bi više stalo, vidite univerzalnu potrebu ljudi za komunikacijom. Mi smo sada toj zaboravljenoj formi željeli udahnuti novi život – rekle su autorice. Kako bi i turisti doznali za “Pozdrav iz Zagreba”, u informativnim centrima TZ-a dijelit će se razglednice s QR kodovima preko kojih mogu skinuti aplikaciju. Plan je da se doda i geolokacija, kao i razglednice s drugih mjesta u Zagrebu, ali i iz cijele Hrvatske.     

Pogledajte i galeriju: Advent u Zagrebu 2017.

Aplikacija 'Pozdrav iz Zagreba'
1/53
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije