Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Park Racinjak

Novi Bandićev projekt: podne fontane, vidikovci i ljetno kino

Park Racinjak
Foto: Jeren/Pejić/Pejić
1/4
14.12.2017.
u 19:24

Za uređenje lokacije između jezera i Mosta mladosti natječaj je raspisan u rujnu, a pobjednicu su Kristina Jeren te Iva i Miroslav Pejić

Na središnjem prostoru bejzbolsko igralište, istok rezerviran za zonu automodelara, skejterski i adrenalinski park, zapadni dio uz samo jezero za povremena sezonska događanja kao što su sajmovi i festivali, a između svih navedenih zona mjesto za ostale sadržaje – izgledat će tako Racinjak, točnije istočni dio Bundeka, koji će, odlučeno je prekjučer, projektirati Kristina Jeren, Iva Pejić te Miroslav Pejić.

Projekt od 20 milijuna

Podsjetimo, za projektiranje tematskog parka veličine 29 hektara, koji će koštati oko dvadeset milijuna kuna, Grad je natječaj raspisao krajem rujna, a glavne odrednice po kojima se ideja arhitekata morala razvijati jesu igralište za bejzbol s montažnim tribinama za tisuću ljudi, adrenalinski park na tisuću te skejt-park prilagođen skejterima, biciklistima i rolerima na tri tisuće četvornih metara. Automodelarski centar treba, pisalo je u natječaju, imati asfaltiranu i neasfaltiranu pistu dužine 350 i 400 metara, a čitav Racinjak mora biti prožet šetnicama, sjenicama, paviljonima te igralištima za klince. Sve to uvažili su Jeren, Pejić i Pejić, koji su na istočni dio Bundeka ukomponirali ne samo što je bilo traženo već i mnogo više. Osim paviljona, “igrali” su se i s ostalim građevinama pa će se istočno od jezera sad nalaziti i trijemovi te vidikovci, rolersku su stazu odlučili ukomponirati u čitav tematski park, ne samo oko skejt-parka, dok su “klasične” trgove odlučili obogatiti podnim fontanama, a kod rasvjete električnu energiju koristiti samo kao pričuvnu opciju jer sve će lampe biti solarne.

Park Racinjak
1/7

– Samim je natječajem bilo propisano da se park izvede sa što manje zatvorenih prostora. Odlučili smo se, zato, na trijemove, i to na dijelovima na kojima je nužno da postoji prostor koji je pod krovom. Kod bejzbolskog igrališta pod trijemom će se tako naći svlačionice, a kod automodelarskog centra njihove radionice. I skejt-park bit će pod krovom – objasnila je arhitektica Kristina Jeren pa dodala kako će se paviljoni smjestiti po čitavom parku te će oni služiti kao mjesta za piknik. Na vidikovce, kaže, projektanti su se odlučili kako bi ostvarili određenu vezu sa Savom, odnosno kako bi se Bundeku vratio vizualni i barem posredni kontakt s rijekom i sjevernim dijelom grada.

Lokacija i za starije

– Prilikom odabira materijala za prostor cijelog obuhvata naglasak je bio na ekonomičnosti, jednostavnoj izvedbi i lakom održavanju – rekla je arhitektica Jeren koja je objasnila kako je i sam adrenalinski park planiran kao poligon izveden između drvenih stupova na različitim visinama, prilagođen različitim uzrastima, a čitav je prostor od 29 hektara predviđen kao energetski učinkovit. Tako će se, primjerice, kroz teren i oluke skupljati kišnica koja će se dovoditi do cisterni i koristiti za navodnjavanje parka, ispiranje WC-a te za opskrbu vanjske hidrantske mreže i planiranih fontana. Već spomenute solarne lampe neće biti samo opća, već i ambijentalna rasvjeta, dok se, osim klupica, planiraju postaviti i viseće mreže za ležanje. Čitav prostor, ističe Jeren, bit će namijenjen i starijim Zagrepčanima jer se planiraju i boćališta te mjesta za šah, a napravit će se i ljetno kino.

Pogledajte i video novog rotora:

Komentara 19

DU
Deleted user
13:07 15.12.2017.

Pored vrelovoda starih tridesetak godina, vodovodne mreže koja rasipa vodu koju mi plaćamo, punog grada ruševnih i zapuštenih zgrada, razrovanih ulica, pješačkih nogostupa, nedostatka biciklističkih staza, gradskih domova za starije i nemoćne, autobusa na mnogim gradskim i prigradskim linijama.... Milan Bandić rasipa naš novac a k tomu nitko od gradskih vijećnika da se usprotivi u ime biračke baze

Avatar maxist
maxist
20:06 14.12.2017.

Pinokio ima novu prigodu izobećavati luknje,i luft.....cijena bu ko za šekret (zlatni-neupotrebivi!!!) u Dubravi

IL
ilijan1a
22:09 14.12.2017.

Bandić je puko skroz!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije